Sopivatko linssit osaksi painonpudotusta?
Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Pidätkö linsseistä ja kuinka usein syöt niitä? Tunnetko jo kenties kaikki linssien terveysvaikutukset? Sen lisäksi, että linssit sisältävät runsaasti proteiinia ja kuitua, omaavat ne myös monia muita terveyshyötyjä; linssit sopivat esimerkiksi osaksi painonpudotusta. Monet meistä eivät kuitenkaan ole sisällyttäneet niin paljon linssejä ja linsseistä tehtyjä ruokia ruokavalioonsa kuin olisi olennaista.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että linssit poistavat ylimääräisiä nesteitä elimistöstä luonnollisesti. Ne sisältävät kuidun ja proteiinin lisäksi runsaasti muita välttämättömiä ravintoaineita, kuten polyfenoleita ja muita bioaktiivisia yhdisteitä. Polyfenolit suojaavat meitä monilta kudoksia ja hermostoa rappeuttavilta eli degeneratiivisilta sairauksilta, kuten diabetekselta, liikalihavuudelta, syövältä ja sydäntaudeilta.
Linssit ovat kaiken lisäksi hyvin monipuolinen ruoka, joka sopii enemmän kuin täydellisesti terveelliseen ruokavalioon ja painonpudotukseen.
Linssien säännöllinen nauttiminen voi auttaa tuomaan nopeita ja kestäviä muutoksia niin terveyteen kuin fyysiseen olemukseenkin. Voit lukea alta tarkemmin linssien terveyttä hellivistä ominaisuuksista, sillä niitä nimittäin riittää!
Linssit sisältävät runsaasti proteiinia
Linssit ovat erinomainen proteiinin lähde, sillä yhdestä kupillisesta linssejä löytyy yhteensä jopa 18 grammaa proteiinia.
Korkean proteiinipitoisuutensa takia linssit ovat erinomainen vaihtoehto korvaamaan runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävien proteiinin lähteitä, kuten punaisen lihan. Samaisessa kupillisessa linssejä löytyy nimittäin vain gramman verran rasvaa.
Proteiinin lähteenä linssit auttavat myös tehostamaan solujen korjaantumista ja parantavat lihaskudoksen kasvua ja kehittymistä. Tämä tarkoittaa käytännössä siis sitä, että linssejä nauttimalla annat elimistöllesi juuri sellaista ravintoa, joka auttaa pitämään sen kestävänä ja vahvana.
Kaiken lisäksi linssit auttavat myös kehittämään lihasmassaa. Toisin sanoen linssien säännöllinen nauttiminen parantaa sekä fyysistä olemusta, että auttaa samalla polttamaan rasvaa ja vahvistamaan lihaksistoa.
Tutustu myös: 7 suositusta huonon kolesterolin (LDL) laskemiseksi ja hyvän kolesterolin (HDL) nostamiseksi
Linssien nauttiminen parantaa aineenvaihduntaa
Yhtenä ylipainon syynä voidaan pitää hitaasti toimivaa aineenvaihduntaa ja ummetusta. Näitä ongelmia ilmenee silloin, kun kehomme ei pysty poistamaan elimistöstä tehokkaasti sellaisia aineksia, joita se ei enää tarvitse. Tämä taas johtaa ylimääräisen rasvan kertymiseen elimistössä.
Linssien sisältämä suuri proteiinin ja muiden aineenvaihduntaan kiihdyttävien ravintoaineiden määrä voi auttaa korjaamaan ja ehkäisemään hitaasta aineenvaihdunnasta johtuvia häiriöitä. Näin itselleen asettamien painonpudotustavoitteiden saavuttaminenkin on nopeampaa ja tehokkaampaa, kun keho alkaa polttamaan elimistöön kertynyttä ylimääräistä rasvaa.
Linssit eivät sisällä ollenkaan tyydyttyneitä rasvoja; toisin sanoen linssien säännöllinen nauttiminen ei nosta huonon kolesterolin määrää veressä.
Linssit ovat erinomainen kuidun lähde
Yhdessä kupillisessa linssejä on jopa 16 grammaa kuitua, mikä tekee linsseistä erinomaisen ruoka-aineen aineenvaihdunnan ja ruoansulatusjärjestelmän toiminnan tehostamiseen.
Kannattaa aina pitää mielessä, että riittävä kuitujen saanti on välttämätöntä, jotta kehomme pystyisi toimimaan kunnolla. Kuitu auttaa myös samalla poistamaan elimistöstä kaikki ne turhat aineet, joita keho ei enää tarvitse.
Lisäksi kuitu toimii kehon myrkkyjä poistavana ravintoaineena, sillä se muun muassa laskee myrkkyjen määrää veressä.
Linssien nauttiminen vähentää ruokahalua
Korkean kuitupitoisuutensa ansiosta linssit auttavat ylläpitämään yltäkylläisyyden tunnetta. Toisin sanoen linssien nauttiminen voi auttaa pienentämään päivittäistä kalorimäärää vähentämällä ruokahalua.
Kuten monet meistä jo tietävätkin, pienemmän kalorimäärän nauttiminen auttaa pudottamaan painoa. Tämä fakta taas kumoaa sen myytin, että linssit jollain tapaa hidastaisivat tai estäisivät laihtumisen.
Usein laihdutusoppaissa neuvotaan välttämään linssien kaltaisia ruoka-aineita, kuten papuja. Totuus on kuitenkin toinen, sillä linssit ja pavut ovat erinomaisia liittolaisia nimenomaan silloin, kun tavoitteena on pudottaa painoa.
Linssien terveyshyötyjen tehostamiseksi suosittelemme myös harrastamaan säännöllisesti reipasta liikuntaa, jotta aineenvaihdunta saadaan liikkeelle mahdollisimman tehokkaalla tavalla, jolloin kaloreitakin kuluu enemmän.
Sinua voi myös kiinnostaa: Nämä neljä virhettä ovat painonpudotuksen esteenä
Linssit auttavat ehkäisemään degeneratiivisia sairauksia
Saastuneet ympäristöolot ja huono ruokavalio ovat johtaneet kudoksia ja hermostoa rappeuttavista eli degeneratiivisista sairauksista kärsivien ihmisten määrän kasvuun. Yleisimpiä degeneratiivisia sairauksia ovat esimerkiksi diabetes, syövät sekä sydän- ja verisuonitaudit.
Linssit sisältävät runsaasti monipuolisia ravintoaineita, joiden joukosta esiin esiin polyfenolit. Polyfenolit ovat biosynteettisiä substansseja, jotka suojaavat elimistöä muun muassa bakteereilta ja sieniltä, sekä laskevat tulehduksia ja suojaavat sydäntä. Lyhyesti sanottuna, linssien sisällyttäminen osaksi ruokavaliota on hyvin olennaista!
Linssejä on tarjolla tänä päivänä niin punaisina, ruskeina kuin vihreinäkin. Voit valita näiden linssien joukosta suosikkisi ja valmistaa ne haluamallasi tavalla. Linssireseptejä löytyy lukuisia, ja voit nauttia ne sellaisenaan vaikka salaateissa tai keitettynä esimerkiksi muhennoksissa, wokeissa tai riisin, pastan ja perunan korvaajana. Ota linssit osaksi terveellistä painonpudotusta!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Shahwar D., Bhat TM., Ansari YK., Chaudhary S., et al., Health functional compounds of lentil: a review. International Journal of Food Properties, 2016.
- Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Micrboes, 2017. 8 (2): 172-184.
- Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.