Solmuväri: 5 hauskaa tapaa värjätä T-paidat kotona
Solmuväri on hauska rento ja huomiota herättävä tapa muuttaa vaatteidesi ulkoasua. T-paidat sopivat siihen erityisen hyvin.
Prosessi ei ole kovin vaikea. Tarvitset vain hieman aikaa ja vähän luovuutta päästäksesi vauhtiin minkä tahansa vaatteen, kenkien, käsilaukkujen ja hattujen, värjäämisessä.
Haluaisitko solmuvärjätä vaatteita itse? Kerromme sinulle tässä artikkelissa kuinka se tehdään!
Mikä on solmuväri?
Fashion Magazine kuvailee solmuväriä tekniikaksi, jossa kangas sidotaan naruilla ja värjätään sitten. Tavoitteena on, että tekstiili imee väriä sidottuja osia lukuun ottamatta, jolloin syntyy erilaisia kuvioita.
Tämä ei ole uusi trendi, eikä myöskään vanha trendi, joka on ollut tauolla. Päinvastoin, solmuvärjäystä on käytetty aina. Muusikot ja hipit ovat olleet trendin edustajia 1960-luvulta lähtien.
Nykyään mallit ovat usein varsin innovatiivisia menettämättä klassista olemusta. Patrones –lehti kertoi artikkelissaan, että solmuvärituotteiden kysyntä markkinoilla on nopeaa ja dynaamista. Eikä sinun tarvitse odottaa, että niitä tulee markkinoille, sillä voit solmuvärjätä itse kotona.
Solmuväri on siisti trendi, jota voivat tehdä ja käyttää lapset, nuoret ja aikuiset.
Mitä sinun tulee pitää mielessä
Ennen kuin siirryt vaatteiden värjäysvaiheeseen, tietyt mittaukset ovat välttämättömiä. Varmista, että kankaassa ei ole tahroja ja rasvaa. On parasta pestä se ennen värjäystä.
Halutessasi voit käyttää väriainekiinnitysaineita, jotta solmuväri kestää pidempään. Muita huomionarvoisia asioita ovat seuraavat:
- Tila: Valitse työskentelyalue, joka saa tahriintua, koska on olemassa värjäytymisvaara. Vältä katastrofit peittämällä alue muovilla.
- Pigmentit: Voit käyttää kemiallisia väriaineita, mutta vielä parempi ajatus on työskennellä luonnollisten pigmenttien kanssa. Sen lisäksi, että ne ovat ympäristöystävällisiä, ne aiheuttavat vähemmän ihosairauksien riskiä.
- Lämpötila: Tässä tekniikassa viimeinen huuhtelu tehdään kylmällä vedellä, mutta aluksi on käytettävä kuumaa vettä, joten ole varovainen, ettet polta itseäsi.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: 7 tapaa käyttää hiushuiveja
Perusohjeet
Mainittakoon aluksi, että värillisten vaatteiden tapauksessa on mahdollista tehdä solmuvärjäys ilman pigmenttejä. Anna vain kuminauhalla sidotun vaatteen seistä 20 minuuttia veden ja valkaisuaineen seoksessa, eli älä käytä väriainejauhetta.
Solmuvärin ydin on leikkiä solmimisen jälkeen syntyvillä vaihtelevilla värityksillä ja kuvioilla. Saat visuaaliset tehosteet menettelyllä, jonka kerromme seuraavaksi.
Tarvitset:
- Suolaa
- Ämpärin
- Käsineet
- Vaatteen (t-paidalla on hyvä aloittaa)
- Väriainejauhetta
- Kuumaa ja kylmää vettä
- Kuminauhoja
Mitä tehdä:
Täytä ämpäri kylmällä vedellä. Laimenna kuumaan veteen väriaineet. Yhdistä kylmä ja kuuma vesi ja lisää 2 ruokalusikallista suolaa per jokainen litra vettä. Sido kuminauhat T-paitaan sen muodon tai kuvion mukaan, jota haluat käyttää.
Seuraava vaihe on liottaa vaate väriaineseokseen ja antaa sen seistä vähintään koko päivä ilman, että kuminauha irrotetaan. Älä unohda käyttää käsineitä käsitellessäsi pigmenttejä.
Tämän ajan kuluttua irrota paita leikkaamalla kuminauha saksilla. Huuhtele kylmässä vedessä niin kauan, että huuhteluvesi on kirkasta.
Sitten voit laittaa sen pesukoneeseen ilman muita vaatteita. Jos haluat vahvistaa sävyjä, käytä kuivausrumpua.
Sideväriaineseoksella voi täyttää ämpärin sijasta myös muovipussin.
Luovia tapoja suunnitella solmuvärjättyjä t-paitoja
Patterns -lehti korostaa, että solmukankaiden kuviot on helppo oppia. Niitä on monenlaisia ja ne mahdollistavat luovan vapauden. Mutta mitkä ovat yleisimmät tekniikat? Katsotaanpa:
1. Tee raitoja
Rullaa paita alareunasta kaulukseen, jolloin se näyttää putkelta. Sido vasta muodostetun sylinterin ympärille muutama naru tai kuminauha.
Mitä tiukemmalle ne laitat, sitä enemmän syntyy vaakasuoria raitoja. Jos pidät pystysuorista linjoista, kierrä paita oikealta vasemmalle tai päinvastoin. Seuraavaksi tulee värjäys!
2. Tee spiraaleja
Spiraalit ovat suosittuja värjäyksessä sekä suunnittelun että helppouden vuoksi. Sinun tulee vain levittää paita pöydälle ja laittaa etusormi ja peukalo kankaan keskelle. Ajatuksena on suorittaa pyöreä liike kierteen saamiseksi rypistymättä vaatteelle.
Tee vähintään 5 kierrosta. Jatka sitten vähintään 3 kumilenkin kanssa varmistaen, että paita saa pyöreän muodon. Maalaa applikaattorilla tai “hukuttamalla” kangas väriainetta sisältävään ämpäriin.
3. Rypistele vaate
Tämä koostuu siitä, että vaatetta rypistetään niin monta kertaa kuin haluat ja se sidotaan pieniin pinoihin useiksi osiksi.
Kun olet kiinnittänyt tarpeeksi kumilenkkejä, siirryt värjäämiseen. Tässä tapauksessa kannattaa käyttää vain yhtä väriainetta, sillä etsimäsi on marmoroitu efekti, jossa kuminauhalla suojattu valkoinen tekee kontrastin.
4. Muotoile ruusukkeita
Tällä solmuvärimenetelmällä pyritään maalaamaan kukkamaisia pilkkuja sirottamalla niitä T-paidan eri kohtiin. Sitten, kuten kaikissa tekniikoissa, käytä kuminauhaa erottamaan jokainen pilkku.
Kuhunkin solmuun jättämäsi tila määrittää kuvion koon: mitä suurempi etäisyys, sitä suurempia ruusukkeita tulee. Kun olet sitonut kuminauhat, kasta kangas väriin. Makusi mukaan on mahdollista käyttää yhtä tai useampaa pigmenttiä.
5. Purista kangasta
Voit tehdä tämän etsimällä T-paidan keskipisteen alueella, joka yleensä peittää rintakehän. Aloita sitten kumilenkin nipistäminen ja säätäminen keskipisteestä muodostaen pystysuoran köyden.
Tämäntyyppisen köyden yläosa on keskus tai häränsilmä. Väritä sitten jokainen osa huolellisesti eri väreillä. Tulosta kutsutaan napakympiksi, ja se on yksi klassisista malleista.
Saatat haluta lukea myös tämän artikkelin: Metsurityyli: kuinka yhdistää ruutupaidat muuhun vaatetukseen
Solmuvärjäyksen edut
Solmuvärjäyksellä on monia etuja. Ensinnäkin se on hauskaa, koska tämä on aktiviteetti, jota voit tehdä perheen kanssa. Tai voit ottaa sen aktiviteetiksi vaikkapa lastenjuhliin, jotta lapset voivat nauttia prosessista.
Voit myös hyödyntää tätä tekniikkaa antaaksesi uuden mahdollisuuden vaatteille, jotka olet ehkä ajatellut heittää pois.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Pratiwi, R. E., & Suhartiningsih. (2016). El efecto del tiempo de curado en el tie dye terminado en telas de algodón. Revista de Moda, 5(3), 60–80. https://www.mendeley.com/catalogue/da9cefc5-3922-35b2-9af1-c9c980c5b25f/
- Wardoyo, S., & Widodo, S. T. (2016). Innovación en el diseño del motivo Tie-Dye en la ciudad de Yogyakarta. Patrones, 5(1). https://doi.org/10.24821/corak.v5i1.2378
- Widodo, ST (2013). Tie-Dye textil artesanal (Tie Dye): Un medio de exploración estética popular. Patrones, 1 (2). https://doi.org/10.24821/corak.v1i2.347
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.