Logo image
Logo image

Silmänsisäinen linssileikkaus

4 minuuttia
Suurin osa näöntarkkuuden heikkenemisen syistä liittyy silmän linssin ongelmiin. Hyvä ratkaisu näihin tapauksiin on silmänsisäinen linssileikkaus.
Silmänsisäinen linssileikkaus
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Ihmissilmä on anatominen rakenne, joka taittaa silmään tulevaa valoa linssien avulla, ja kiteinen linssi on niistä kaikista tärkein. Monet terveysongelmat voivat vaikuttaa silmärakenteisiin, joten meidän on joissakin tapauksissa toteutettava korjaavia toimenpiteitä. Yksi käytettävissä olevista hoitomuodoista silmänlinssin taittovirheisiin on silmänsisäinen linssileikkaus.

Taiteväliaineen päätehtävä on saada valonsäteet osumaan verkkokalvon tiettyyn pisteeseen maksimaalisen näöntarkkuuden saavuttamiseksi. Kun sarveiskalvossa tai kiteisessä linssissä on ongelma, valo osuu väärään kohtaan aiheuttaen henkilölle erilaisia ​​näköongelmia.

Silmänsisäinen linssileikkaus on lääketieteellinen hoitomuoto taitto- ja kaihiongelmien ratkaisemiseksi. Tässä hoitomuodossa väritön luonnollinen linssi asetetaan silmään vahingoittuneen kiteisen linssin korjaamiseksi tai korvaamiseksi. Se on ala, jolla monet asiantuntijat ovat tehneet monia edistysaskeleita sekä innovaatioita.

Mikä voi muuttaa linssin toimintaa?

Linssi on päärakenne, joka keskittyy ohjaamaan valoa verkkokalvoon. Kun linssin toiminta muuttuu, ihminen kokee näköongelmia ja muita silmäoireita.

Erilaiset taudit voivat vaikuttaa tähän rakenteeseen, ja kaihi on yksi yleisimmistä. Kaihi on opasiteetin esiintyminen kiteisessä linssissä, jonka suuruus on hyvin vaihteleva.

Se on ikään liittyvä terveysongelma, joka on yleisempi vanhuksilla. Muut kiteisen linssin sairaudet, jotka vaikuttavat sen toimintaan, ovat seuraavat:

  • Presbyopia (ikänäkö)
  • Kapselin peittävyys
  • Pseudoeksfoliatiivinen oireyhtymä (PXF)

On myös olemassa sairauksia, jotka eivät suoraan vaikuta linssiin, mutta voivat muuttaa sen toimintaa. Tämänkaltaisia sairauksia ovat likinäköisyys, hyperopia (kaukonäköisyys) ja astigmatismi (hajataittoisuus). Kaikki nämä sairaudet muuttavat pistettä, johon valo osuu verkkokalvoon, mikä johtaa näön hämärtymiseen.

Some figure
Kaihi voi johtaa sokeuteen, ja siksi leikkausta suositellaan pitkälle edenneissä tapauksissa.

Milloin silmänsisäinen linssileikkaus on tarpeen?

Silmänsisäinen linssileikkaus on tekniikka, jota lääkärit ovat käyttäneet monien vuosien ajan taittohäiriöiden korjaamiseksi. Tämän lisäksi leikkaus auttaa henkilöä pääsemään eroon silmälaseista ja piilolinsseistä.  Aiemmin lääkärit suosittelivat tätä leikkausta vain kun sairaus oli edennyt pitkälle. Viime vuosina lääkärit ovat kuitenkin käyttäneet sitä myös lievempien tapausten korjaamiseksi.

Tätä hoitoa käytetään kahden eri sairauden hoitoon: taittosairaudet ja kaihi. Näin ollen käytettävä linssi ja hoitomuoto voivat vaihdella henkilön terveysongelmista riippuen.

Taittovirheet

Yleisesti ottaen asiantuntijat suosittelevat tätä leikkausta kaikille niille, joilla on havaittavia silmän linssin taittohäiriöitä. Lisäksi sitä käytetään potilaille, joille ei ole mahdollista suorittaa sarveiskalvon pinnallisten tai syvien kerrosten laserleikkausta.

Taittohäiriöpotilailla käytettävät linssit ovat phakisia silmänsisäisiä linssejä. Asiantuntija sijoittaa tämän linssin silmän etu- tai takakammioon poistamatta potilaan omaa kiteistä linssiä. Tällä tavalla laite ohjaa valon uudelleen ja kohdistaa sen verkkokalvolle.

Kaihi

Tämä sairaus aiheuttaa sumeutta silmän linssissä, joten valo ei pääse kunnolla kulkemaan linssin läpi. Näin ollen sokeutuminen on yleistä kaihia sairastavilla henkilöillä. Kansallisen silmäinstituutin mukaan silmälasien käyttö auttaa alkuvaiheessa, mutta pitkälle edenneissä tapauksissa käytettävissä olevat hoidot ovat invasiivisempia.

Yksi kaihi-potilailla yleisimmin käytetyistä hoitomuodoista on silmänsisäinen linssileikkaus. Tällöin lääkärit käyttävät pseudofakisia linssejä ongelman korjaamiseen. Leikkaukseen kuuluu kiteisen linssin poistaminen ja vaihtaminen. Tämä toimenpide on hyödyllinen myös yli 45-vuotiailla potilailla, joilla on presbyopia.

Millainen on silmänsisäinen linssileikkaus?

Leikkaus on erittäin nopea ja kestää yleensä noin 30 minuuttia, jos komplikaatioita ei ole. Leikkauksen valmistelu alkaa viikkoa ennen leikkausta, jolloin silmälääkäri tekee pienet laserreiät silmän etukammion ja linssin väliin silmänsisäisen paineen lisääntymisen estämiseksi.

On myös mahdollista, että antibioottien ja tulehduskipulääkkeiden käyttö alkaa muutama päivä ennen leikkausta, jotta vältytään komplikaatioilta. Useimmissa tapauksissa silmänsisäisen linssin leikkausmenettely on seuraava:

  • Potilas makaa selällään ja lääkäri käyttää paikallista anestesiaa estämään silmän aistien innervaatio. He voivat antaa rauhoittavia aineita potilaan rauhoittamiseksi.
  • Lääkäri poistaa sitten kaikki silmäalueen bakteerit ja avaa silmäluomet erityisellä instrumentilla, jota kutsutaan oftalmiseksi.
  • Sarveiskalvolle on asetettava voiteluainetta loukkaantumisen välttämiseksi. Tämän jälkeen silmään tehdään pieni viilto ja asetetaan silmänsisäinen linssi.
  • Asiantuntija poistaa sarveiskalvon voiteluaineen ja sulkee viillon erittäin ohuilla ompeleilla.
  • Kun ommel on valmis, silmän pinnalle laitetaan voiteluöljyä ja silmä suljetaan laastarilla.

Leikkauksen edut

Suurin hyöty, jonka potilaat huomaavat, on näön tarkkuuden parantuminen. Lisäksi linssit ovat niin ohuita, että se on melko huomaamaton eikä aiheuta epämukavuutta.

Muita silmänsisäisen linssileikkauksen etuja:

  • Sen avulla voidaan parantaa vaikeita sairauksia, joita perinteiset linssit eivät voi parantaa.
  • Parantaa merkittävästi yönäköä.
  • Poistaa riippuvuuden silmälaseista tai piilolinsseistä.
  • Ne voidaan tarvittaessa myös poistaa.
  • Palautuminen on nopeaa ja silmien kuivumista ei yleensä tapahdu.
Some figure
Silmänsisäisen linssin sijoittaminen on operaatio, joka ei vaadi paljon aikaa. Se vaatii kuitenkin jonkin verran valmistelua infektioiden välttämiseksi.

Mahdolliset riskit ja komplikaatiot

Kuten kaikkien kirurgisten toimenpiteiden kohdalla, silmänsisäiseen linssileikkaukseen liittyy riskejä. Näiden riskien toteutumisen mahdollisuus on kuitenkin hyvin pieni.

Toisaalta yksi vakavimmista komplikaatioista on asennetun linssin irtoaminen ja liikkuminen silmän sisällä. Onneksi tämä on hyvin harvinaista. Muita mahdollisia komplikaatioita ovat:

  • Sarveiskalvon turvotus
  • Leikkauksen jälkeiset infektiot
  • Glaukooma ja näöntarkkuuden menetys
  • Verkkokalvon irtauma

Toinen leikkauksen komplikaatio on takakaihien muodostuminen. Sen ilmaantuvuus on kuitenkin myös pieni eikä se liity ikään. Tutkimukset löysivät sen vain 46 potilaalla kaikkiaan 1653 tutkitusta tapauksesta.

Silmänsisäinen linssileikkaus: matalan riskin ratkaisu

Kyseinen kirurginen toimenpide on valittavissa oleva hoitomuoto joissakin vaikeissa silmän kaihi- ja taitekerrointapauksissa. Se on pienimuotoisesti invasiivinen tekniikka, nopea, ja siinä on hyvin vähän riskejä sekä komplikaatioita. Potilaille on myös vähän rajoituksia, ja lääkärit voivat tehdä sen myös vanhemmille aikuisille.

Yksi silmänsisäisen linssileikkauksen rajoituksista on, että potilaiden on käytävä asiantuntijan vastaanotolla 2 vuoden välein. Näin pyritään takaamaan asennetun linssin kunto ja taustalla olevat terveysongelmat. Tämä ei haittaa useimpia potilaita, koska leikkauksen tuomat edut ovat merkittävät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Martínez-Plaza E, López-Miguel A, Holgueras A, Barraquer R, Alió J, Maldonado M. Lentes intraoculares fáquicas: recientes avances e innovaciones. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. 2020;95(4):178-187.
  • Packer M. The Implantable Collamer Lens with a central port: review of the literature. Clin Ophthalmol. 2018;12:2427-2438.
  • Gimbel HV, LeClair BM, Jabo B, Marzouk H. Incidence of implantable Collamer lens-induced cataract. Can J Ophthalmol. 2018;53(5):518-522.
  • Zhang J, He F, Liu Y, Fan X. Implantable collamer lens with a central hole for residual refractive error correction after corneal refractive surgery. Exp Ther Med. 2020;20(6):160.
  • Li Z, Xu Z, Wang Y, Liu Q, Chen B. Implantable collamer lens surgery in patients with primary iris and/or ciliary body cysts. BMC Ophthalmol. 2018;18(1):287.
  • Chen H, Feng X, Niu G, Fan Y. Evaluation of dry eye after Implantable Collamer Lens surgery. Ophthalmic Res. 2020 Sep 22.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.