Logo image
Logo image

Seguril – käyttötarkoitus, käytön esteet ja sivuvaikutukset

2 minuuttia
Seguril vaikuttaa Henlen lingossa, muuttaen aineiden kulkeutumista. Tämän muutoksen myötä virtsan määrä lisääntyy, sillä veden ja elektrolyyttien poistumista stimuloidaan.
Seguril – käyttötarkoitus, käytön esteet ja sivuvaikutukset
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Seguril on yksi niistä kauppanimistä, joilla lääkeyritykset markkinoivat vaikuttavaa ainetta furosemidia (myydään myös nimellä Furesis). Tämä lääke kuuluu niin kutsuttuihin loop-diureetteihin. Se on siis lääke, jolla on hyvin tehokas diureettinen vaikutus.

Tämä lääkeryhmä kykenee muuttamaan aineiden kulkeutumista nefronissa, joka on munuaisten anatominen ja fysiologinen yksikkö.

Tätä lääkettä määrätään yleensä yksin tai yhdessä muiden verenpainelääkkeiden kanssa. Sillä on kuitenkin myös muita käytön aiheita, kuten maksa- tai sydänsairaudesta johtuva nesteturvotus.

Ennen kuin kerromme tämän lääkkeen muista ominaispiirteistä, on hyvä ymmärtää kuinka munuaiset toimivat.

Munuaisten toiminta

Some figure

Munuaiset ovat virtsaneritysjärjestelmän tärkeimmät elimet. Niiden tehtävänä on poistaa elimistöstä kuona-aineita virtsan muodostuksen kautta ja ylläpitää elimistön sisäisen ympäristön tasapainoa, homeostaasia.

Munuaisten anatominen ja fysiologinen yksikkö on nefroni, kuten yllä mainitsimme. Siinä on neljä osaa:

 • Proksimaalinen kiemuratiehyt
 • Henlen linko
 • Distaalinen kiemuratiehyt
 • Kokoojaputket

Munuaisten muodostaessa virtsaa, mikä on niiden pääasiallinen tehtävä, veri kulkeutuu proksimaaliseen kiemuratiehyeen glomeruluksen eli hiussuonikeräsen kautta. Tässä tiehyessä tapahtuu aineiden vaihto; jotkut niistä imeytyvät takaisin, kun taas osa erittyy pois virtsan kautta useimpien lääkkeiden tavoin.

Sitten veri ja jäteneste kulkeutuvat muiden nefronin rakenteiden läpi vaihtaen aineita, kunnes lopulta muodostuu virtsa kuona-aineineen ja elektrolyytteineen, jotka poistetaan elimistöstä.

Lopulta virtsa saavuttaa virtsanjohtimet ja kulkeutuu sieltä virtsarakkoon. Tämä elin lähettää signaalin aivoille täyttyessään tietyn verran – tämä ilmenee pissahätänä.

Korkean verenpaineen perusteet

Hypertensio on sairaus, jolle on ominaista jatkuvasti koholla oleva verenpaine. Verenpaine on koholla, kun systolinen verenpaine on 140 mmHg tai enemmän. Myös diastolisen verenpaineen tulee olla yli 90 mmHg.

Moni ei kuitenkaan ymmärrä verenpaineen käsitettä kunnolla, joten se on tärkeä ensin selittää. Yleisesti ottaen sydän kohdistaa painetta valtimoihin, jotta ne ohjaisivat veren kehon eri elinten suuntaan. Verenpaineen korkeampi lukema vastaa sydämen supistumista, kun taas alempi verenpainelukema vastaa sydämen lepovaihetta.

Tällä hetkellä korkea verenpaine on yksi suurimmista sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. Itse asiassa nämä taudit ovat johtava kuolinsyy kehittyneissä maissa. Niitä ovat muun muassa:

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Vinkit munuaisten terveyden parantamiseksi

Kuinka Seguril vaikuttaa elimistöön?

Some figure

Seguril vaikuttaa Henlen linkoon, muuttaen aineiden kulkeutumista. Kun tämä aineiden vaihto muuttuu, virtsan määrä lisääntyy, sillä veden ja elektrolyyttien poistumista stimuloidaan. Kaikki tämä johtaa vähentyneeseen solunulkoisten nesteiden määrään.

Tämä on seurausta furosemidin kyvystä estää rakennetta, joka toimii natriumin, kaliumin, kloorin ja vähemmässä määrin myös kalsiumin ja magnesiumin kuljettajana. Tällä tavoin se estää näitä elektrolyyttejä imeytymästä takaisin, mikä johtaa lisääntyneeseen nesteen vapautumiseen.

Furosemidin vaikutukset ovat nopeita ja lyhytkestoisia. Se poistaa nestettä ja näin vähentää sen määrää kehossa, ja tästä ilmiöstä johtuen se vaikuttaa myös verenpaineen laskuun.

Seguril: sivuvaikutukset

Seguril-hoitoon liittyy sivuvaikutuksia, kuten on kaikkien kaupallisten lääkkeiden kohdalla. Yleisimmät haittavaikutukset liittyvät sen diureettiseen tehoon. Näitä vaikutuksia ovat:

 • Hypokalemia: Kun lääkeannostukset ovat suuria, veden kaliumpitoisuus voi vähentyä huomattavasti ja saada aikaan rytmihäiriöitä.
 • Korvaongelmat
 • Hyponatremia: Alhainen natriumarvo
 • Hyperglykemia: Kohonnut glukoositaso

Lue myös: 8 merkkiä munuaisten vajaatoiminnasta

Yhteenveto

Seguril on furosemidin yksi kauppanimistä, nesteenpoistolääke, jota käytetään pääosin korkean verenpaineen hoitoon. Käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen välttääksesi komplikaatiot, mikäli sinulla on kysyttävää Segurilin käytöstä. Kerro myös mahdollisista muista käyttämistäsi lääkkeistä, sillä ne voivat vaikuttaa Segurilin tehoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Vademecum. (1964). SEGURIL.
 • Valdivieso D., A. (2018). Diurético del Asa Furosemida y Acido Etacrinico. ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas. https://doi.org/10.11565/arsmed.v0i1.1294
 • Martínez-Rodríguez, R. H., García Lorenzo, J., Bellido Peti, J., Palou Redorta, J., Gómez Ruiz, J. J., & Villavicencio Mavrich, H. (2007). Diuréticos del asa y ototoxicidad. Actas Urologicas Espanolas.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.