Ruusun hoito kotikeinoin
Ruusun aiheuttavat A-streptokokki -ryhmän bakteerit, jotka aiheuttavat myös streptokokkitulehduksen kurkussa. Ihotulehdus saa aikaan suuria, punaisia pahkuroita, ja useimmissa tapauksissa ruusua on pääasiassa kasvoilla ja jaloissa.
Ruusun oireet
- Kuume
- Kylmän tunne
- Vilunväreet
- Yleinen epämukavuus
- Iho-ongelmat: usein iho on punainen ja turvonnut
- Tulehtuneilla alueilla voi ilmetä rakkuloita. Jos ruusua on kasvoilla, tulehtunut alue käsittää yleensä nenän ja molemmat posket.
Lisäksi ruusu voi aiheuttaa rauhasten tulehtuneisuutta, mikä voi olla hyvin kivuliasta.
Lue aiheesta lisää: Saippua ihotulehduksen hoitoon
Ruusun syyt
Kun A-ryhmän streptokokkibakteerit pääsevät läpi ihon ulkoisesta suojakerroksesta, ruusu pääsee kehittymään. Kyseiset bakteerit elävät yleensä iholla ja muilla kehon pinnoilla ilman että niistä on mitään haittaa, mutta ne voivat päästä ihon lävitse haavojen tai haavaumien vuoksi, ja tämän tuloksena on tulehdus.
Iho-ongelmat, joihin liittyy ihon rikkoutumista, kuten esimerkiksi jalkasilsa tai ekseema, voivat joskus aiheuttaa ruusun kehittymisen. Sitä voi ilmetä myös silloin, kun bakteereja leviää nenän kanavissa nenä- tai kurkkutulehduksen jälkeen.
Ruusun hoito
Ruusun hoito lääkkeillä
Streptokokkibakteerit vastaavat suurimmasta osasta ruusutapauksia. Siten penisilliini on ollut tavallisin hoito tähän tulehdukseen.
Suun kautta otettava tai lihaksen sisään injektoitu penisilliini on riittävä hoito suurimmassa osassa tapauksia. Hoidon tulisi kestää viisi päivää, mutta jos tulehdus ei lievity, lääkäri saattaa pidentää hoitoa.
Kefalosporiini voi myös olla vaihtoehto, jos potilaalla on allergia penisilliinille. Se voi tuottaa ristivaikutuksen penisilliinin suhteen, ja sitä tulisi antaa vain valvonnassa niille, joilla on vakava penisilliiniallergia. Klindamysiini on terapeuttinen lääke, mutta ryhmän B streptokokkibakteerit ovat sille resistenttejä.
Jotkut tutkijat uskovat, että kasvojen ruusu vaatii hoitoa penisillinaasiresistantin antibiootin avulla (kuten dicloxacillintai nafcillin), jotta voidaan hoitaa mahdollisia Staphylococcus aureus –tulehduksia. Ei kuitenkaan ole mitään todisteita, jotka tukisivat tätä käsitystä.
Roksitromysiini ja pristinamysiini ovat äärimmäisen tehokkaita ruusun hoidossa. Useat tutkimukset ovat osoittaneet suuremman tehokkuuden ja vähäisemmät sivuvaikutukset näiden käytössä kuin penisilliinin. Vaikka Yhdysvalloissa kyseiset lääkkeet eivät olekaan hyväksyttyjä, ne ovat käytössä Euroopassa.
Leikkaus
Lääkäri valitsee leikkauksen vain silloin, kun tulehdus on edennyt nopeasti ja tuhonnut tervettä kudosta (nekroosi). Tällöin kuollut kudos voidaan joutua poistamaan. Potilas voi välttää uusiutumista kunnollisen antibioottikuurin avulla, mutta aika on avainasia.
Antibioottien lisäksi on muitakin hoitomuotoja:
Ruusun oireiden hoito: kipu ja kuume
- Kylmäpakkaukset
- Nesteytys (juomalla, jos mahdollista)
- Raajan nostaminen ylös. Alueen nostamista suositellaan tulehtuneisuuden ja kivun lievittämiseksi.
- Suolasidokset. Näiden tulisi peittää alueet, joilla on rakkuloita ja nekroosia. Lisäksi siteet tulisi vaihtaa 2-12 tunnin välein, riippuen tulehduksen vakavuudesta.
Ruusun hoito luontaistuotteilla
Lääkehoidon lisäksi oireita voi hoitaa kotona luonnollisilla tuotteilla.
- Manteliöljy: Kylmäpuristettu manteliöljy on yksi tehokkaimmista tuotteista sen punoituksen poistamiseksi, jota ruusu aiheuttaa. Kun olet käyttänyt useamman kerran tätä öljyä, ihosi saattaa pystyä toipumaan täysin – se voi tehota niin hyvin, että näyttää kuin näppylöitä tai läikkiä ei olisi koskaan ollutkaan.
- Koiruoho: Puhdista hoidettava alue koiruohohaudukkeella kahdesti päivässä. Ota myös lääkärin määräämää lääkettä – luultavasti hän on määrännyt antibiootteja, jotka ovat hyvin tehokkaita tulehduksen alkuvaiheiden hoidossa.
- Malva: Yksi loistava luonnollinen apu tähän sairauteen on malvakeitos.
Ruokavaliosuosituksia ruusun hoitoon
Ruokavalion tulisi sisältää runsaasti hedelmiä (noin 20 % päivän ravinnosta). Lisäksi vältä täysin paistettuja ruokia ja lihoja, ja valitse niiden sijaan kalaa ja kananmunaa. Noudata tätä ruokavaliota puolen vuoden ajan niin, että pidät siitä ainoastaan pieniä taukoja.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Davis LMD. Erysipelas Treatment & Management. Medscape 2018.
- FICA C ALBERTO. Celulitis y erisipela: Manejo en atención primaria. Rev. chil. infectol. [Internet]. 2003; 20 (2): 104-110. http://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182003000200004.
- Lucht F. Which treatment for erysipelas? Antibiotic treatment: drugs and methods of administering. PubliMed.gov 2001;128(3,2):345-7.
- Seymour T. Everything you need to know about erysipelas. 2017.
- Synonyms of Erysipelas. National Organization for Rare Disorders (NORD).
- Nitto DA, Idiazabal GM, Rodriguez VM y Rossi G.Erisipelas de miembros inferiores. Flebología y Linfología / Lecturas Vasculares 2007(5):221-284
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.