Logo image
Logo image

Ruoansulatusta helpottavat hedelmät ja yrtit

2 minuuttia
Monet ruoansulatusongelmat voidaan hoitaa luonnollisesti tiettyjä hedelmiä syöden ja erityisiä yrttihaudukkeita juoden. Jos sisällytämme ne ruokavalioomme, voimme myös ehkäistä monia ongelmia.
Ruoansulatusta helpottavat hedelmät ja yrtit
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ruoansulatusongelmista kuten ilmavaivoista, vatsakivusta tai vatsakrampeista kärsivät ihmiset kääntyvät lääkkeiden puoleen helpotuksen saamiseksi. On kuitenkin olemassa hedelmiä ja yrttejä, jotka voivat tarjota erinomaisia tuloksia tällaisiin oireisiin. Ruoansulatusta helpottavat luontaistuotteet ovat myös maukkaita ja tarjoavat erinomaisen lisän ateriaan.

Yrttiteetä säännöllisesti juovat ihmiset viittaavat usein niiden moniin terveyshyötyihin. Noiden hyötyjen joukossa ovat ruoansulatusjärjestelmään liittyvät hyödyt. Tavallisimpia huonon ruoansulatuksen aiheuttajia ovat muun muassa liiallinen syöminen, liian nopea syöminen, rasvaisten ruokien tai liiallisen kofeiinin ja alkoholin kuluttaminen, hermostuneisuus ja jopa henkinen trauma.

Tässä artikkelissa kerromme sinulla joistakin parhaiten tunnetuista hedelmistä ja yrteistä ruoansulatuksen oireiden helpottamiseksi.

Ruoansulatusta helpottavat yrtit ja hedelmät

Laita muistiin nämä hedelmät ja yrtit. Katso mitä ne voivat tarjota ruoansulatusjärjestelmälle ja muulle keholle.

1. Luumut

Some figure

Ruoansulatusongelmien lievittämisen normaaleihin menetelmiin kuuluu yleensä kuitujen lisääminen – sekä liukoisten että liukenemattomien kuitujen. Luumu on täydellinen hoitokeino ummetukseen, sillä se sisältää sekä paljon kuitua (7,6 g/2,5 dl) että sorbitolia. Sorbitoli on luonnollinen sokeri, joka auttaa lisäämään suolistossa olevan veden määrää.

Tiesitkö? Kuivatut luumut estävät luumassan menetystä

2. Papaija

Papaijassa on paljon papaiinia, entsyymiä joka auttaa kehoa hajottamaan proteiineja, mikä puolestaan auttaa nopeuttamaan ruoansulatusta. Keskikokoinen papaija voi tarjota melkein 20 % päivittäisestä suositellusta kuidun määrästä, mikä auttaa suolistoa.

3. Pellavansiemenet

Pellavansiemeniä on perinteisesti käytetty ruoansulatusongelmien hoidossa, sillä niissä on paljon liukenemattomia kuituja. 1 rkl pellavansiemeniä sisältää 3 g kuitua sekä siinä olevaa lima-ainetta. Molemmat ainesosat voivat parantaa ulosteen rakennetta ja pehmentää sitä. Pellavansiemenjauhot ovat hyviä suolaisten ja makeiden leivonnaisten leipomisessa, kun taas pellavansiemenöljyä voidaan käyttää lisäaineena.

4. Anis

Some figure

Kun on kyse kramppien ja ilmavaivojen hoitamisesta, ovat aniksen tuomat edut hyvin tunnettuja tällaisista oireista kärsivien keskuudessa.

5. Inkivääri

Inkivääri sisältää lukuisia lääkemäisiä ominaisuuksia, joista monet auttavat ruoansulatusongelmien hoidossa. Tällä juurikasvilla on myös rauhoittavia ja tulehduksen vastaisia ominaisuuksia, jotka voivat lievittää vatsakipua. Inkiväärillä on myös kouristuksen ja huonovointisuuden vastaisia ominaisuuksia, sillä se hallitsee histamiineja. Sen hyödyt tekevät siitä yhden parhaimmista yleisistä hoitokeinoista ruoansulatusongelmia vastaan.

6. Rosmariini

Some figure

Rosmariini auttaa ummetuksen hoidossa aromaterapian välityksellä. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan eteerisen rosmariiniöljyn käyttäminen alaselän hierontaan auttaa ruoansulatusta, jopa kaksi viikkoa hoidon jälkeen.

Suosittelemme sinua lukemaan: Rosmariinin uskomattomat käyttötavat ja hyödyt

7. Oregano

Oregano on mainio kuidun lähde. 2 tl tarjoaa 4 % suositellusta kuidun määrästä. Oreganon säännöllinen käyttö auttaa helpottamaan ruoansulatusta stimuloiden sapen vapautumista. Tämä kouristuksen vastainen toiminto auttaa vähentämään ilmavaivoja, turvotusta, ruoansulatusta ja yleistä vatsakipua, jotka voivat johtua ruoansulatusongelmista.

8. Kamomilla

Some figure

Huonon ruoansulatuksen omaavat ihmiset voivat käyttää tätä kasvia maukkaan teen tekemiseksi lievittääkseen ruoansulatusongelmia. Kuumat juomat sopivat erityisen hyvin ruoansulatusongelmien hoitamiseen. Lisäksi kamomillan juurilla on myös laksatiivisia ominaisuuksia, jotka auttavat myös ruoansulatuksessa.

Hedelmien ja yrttien syömisen lisäksi sinun tulisi harrastaa säännöllistä liikuntaa hoitaaksesi ja ehkäistäksesi ruoansulatusvaivoja. On myös tärkeää pitää mielessä, että elämässään merkittäviä muutoksia kokevat ihmiset, kuten raskaana olevat naiset tai vanhukset, ovat alttiimpia ruoansulatusongelmille. Tällaisissa tapauksissa kuidun käyttö voi vähentää ruoansulatusvaivoista kärsimisen todennäköisyyttä.

Vaikka laksatiivilääkkeitä on käytettävissä ruoansulatuksen auttamiseksi, tulisi niihin turvautua vasta luonnollisten keinojen kokeilemisen jälkeen. Ennen luonnollisen hoidon kokeilemista varmista, että valitsemasi tuote ei aiheuta mitään sivuvaikutuksia tai reaktioita mahdollisesti ottamiesi lääkkeiden kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hongratanaworakit, Tapanee. (2009). Simultaneous Aromatherapy Massage with Rosemary Oil on Humans. Sci Pharm. 77. 375-387. 10.3797/scipharm.0903-12.
  • Habtemariam, Solomon. “The Therapeutic Potential of Rosemary (Rosmarinus officinalis) Diterpenes for Alzheimer’s Disease” Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM vol. 2016 (2016): 2680409.
  • Srivastava, Janmejai K et al. “Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future” Molecular medicine reports vol. 3,6 (2010): 895-901.
  • Coccimiglio, John et al. “Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents” Oxidative medicine and cellular longevity vol. 2016 (2016): 1404505.
  • Stanisiere, Julien et al. “How Safe Is Ginger Rhizome for Decreasing Nausea and Vomiting in Women during Early Pregnancy?” Foods (Basel, Switzerland)vol. 7,4 50. 1 Apr. 2018, doi:10.3390/foods7040050

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.