Rentouttava aromaterapia
Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Aromaterapia on parantamista, joka tapahtuu rentoutumalla kasvien, kuorien, yrttien ja kukkien eteeristen öljyjen avulla. Näitä öljyjä hengitetään sisään, nautitaan tai kaadetaan kylpyveteen fyysisen ja henkisen parantumisen saavuttamiseksi.
Lisäksi jos haluat saada parempia vaikutuksia, voit yhdistää aromaterapian hierontaan ja muihin terapeuttisiin menetelmiin. Yksi tämän menetelmän avulla erottuva aisti on hajuaisti, sillä se yhdistyy limbiseen järjestelmään.
Nenä koostuu hajuhermoista, jotka auttavat myös erottamaan suuhun laitetut aineet toisistaan, sillä makuaisti pohjautuu hajuaistiin.
Kun havaitsemme tuoksun, tunkeutuvat aromaattiset molekyylit nenän alueelle ja stimuloivat hajuhermoja. Ne puolestaan lähettävät hermoimpulsseja limbiselle järjestelmälle ja aiheuttavat tunnereaktioita tuoksun tyypistä riippuen.
Aromaterapian hyödyt
- Se on täydellinen hermojärjestelmään liittyvien ongelmien hoitamisessa, kuten stressissä, ahdistuksessa tai masennuksessa.
- Aromaterapia vahvistaa hengitystiejärjestelmän toimintaa.
- Se lievittää lihaskipua ja vähentää tulehdusta.
- Aromaterapia taistelee ihotartuntoja vastaan.
- Se vähentää unettomuutta.
- Aromaterapia kiihdyttää verenkiertoa.
Käyttötavat
- Sisäänhengitys: tämä on perinteinen tapa hyödyntää eteeristen öljyjen ominaisuudet. Niitä voidaan hengittää joko suoraan tai epäsuorasti. Laita vain muutama tippa öljyä nenäliinalle ja hengitä varovasti sisään. Voit myös kaataa öljyä kuumaan veteen ja käyttää sen höyryä.
- Hieronta: öljyt hierotaan suoraan iholle.
- Aromaattiset kylvyt: lämpimiä kylpyjä, jotka sisältävät eteerisiä öljyjä.
- Kylmä- ja lämminhauteet: käytetään iho-ongelmien hoitamiseen ja lihaskipuihin.
Varotoimenpiteet
- Eteerisiä öljyjä ei saa nauttia sisäisesti tai levittää suoraan iholle, paitsi laventeliöljyä.
- Vältä auringolle altistumista 4 tuntia hieronnan jälkeen.
- Älä levitä öljyjä lähelle silmää tai limakalvon alueelle.
- Ne eivät sovellu alle 9-kuukautisille vauvoille. Jos haluat käyttää niitä, sinun tulee keskustella ensin lastenlääkärin kanssa.
- Öljyt täytyy säilyttää kaukana keinotekoisista valoista, sillä ne luovat paljon lämpöä.
Aromaterapiassa käytetyt eteeriset öljyt
Tässä joitakin rentouttavia eteerisiä öljyjä:
Laventeli
Laventeli on yksi parhaista hermojärjestelmää rauhoittavista eteerisistä öljyistä, varsinkin kun on kyse verenpaineen ja ihon lämpötilan laskemisesta. Kun keho imee sitä sisäänsä, se kulkeutuu aivoihin ja tekee olostasi rentoutuneen.
Lisäksi laventeli auttaa myös taistelemaan unettomuutta vastaan ja vähentää ahdistusta sekä masennusta. Tämä kasvi stimuloi aivojen polkuja muuttaen tunnereaktiomme eri tilanteissa.
On kuitenkin tärkeää hallita sen käyttöä, varsinkin jos kärsit allergioista, koska sillä on estrogeenin kanssa samankaltaisia vaikutuksia.
Yuzu-sitruuna
Yuzu on keltainen sitrushedelmä Itä-Aasiasta. Yksi sen pääominaisuuksista on, että se rauhoittaa hermojärjestelmää sen rentouttavien, anksiolyyttisten ja huumaavien vaikutusten ansiosta.
Jotta saisit yuzun eteerisen öljyn, täytyy kuoren käydä läpi tislausprosessi höyryn kanssa. Tällä tavalla saadaan eteeristä öljyä, joka on täynnä limoneeniä, gamma-terpineeniä ja fellandreeniä.
Kun sitä hengitetään sisään, kokevat aistit sekoituksen tuoksuja, kuten appelsiininkukkien, mandariinin ja pomeranssin aromeja.
Vanilja
Tätä ainetta uutetaan suoraan vaniljakasvista. Sitä kasvaa yleensä monilla Amerikan alueilla, varsinkin tropiikissa. Vaikka sitä käytetäänkin usein maustamiseen, on sillä myös antioksidanttisia, lievittäviä, rentouttavia, ruoansulatusta auttavia ja seksuaalisia ominaisuuksia.
Arometerapiassa se auttaa uudistamaan kehon ja kanavoimaan henkisen painon. Se myös lievittää masennusta ja ahdistusta rentouttaen erityisesti hermojärjestelmää. Toisaalta se toimii myös tehokkaana balsamina haavojen ja haavaumien hoidossa.
Jasmiini
Jasmiini on yangkasvi Kiinasta. Öljy uutetaan pensaasta, jossa itää valkoisia tai vaaleanruskeita kukkia. Niitä kasvaa yleensä trooppisessa ja leudossa ilmastossa. Jasmiineja on 20 erilaista tunnettua lajiketta.
Jasmiini auttaa parantamaan sekä fyysisesti että henkisesti. Sen terapeuttisten ominaisuuksien joukosta erottuvat sen stimuloivat, kipulääkemäiset, tulehduksen vastaiset, antiseptiset ja bakteereja tappavat vaikutukset.
Jasmiiniöljyä käytetään ihmisten mielialan nostamiseen. Se rentouttaa ja vähentää stressiä, sillä se rauhoittaa, kun sitä hengitetään sisään.
Mitä tulee kauneudenhoitoon, sillä on supistavia ominaisuuksia, joita voidaan käyttää voiteissa. Se auttaa myös rentouttamaan lihakset ja vähentämään kipua sekä kouristuksia.
Suosittelemme lukemaan: Lihaskipua lievittäviä luontaishoitoja
Minttu
Tämä öljy tulee mintun lehdistä, ja se on yhdistelmä vettä, minttua ja piparminttua. Energisten vaikutustensa ansiosta se hallitsee stressiä sekä vähentää hermosairauksia ja henkistä väsymystä.
Lisäksi sen suuri mentolipitoisuus tekee siitä parhaan hoitokeinon vatsakramppeja vastaan. Sen yskänlääkemäinen vaikutus auttaa myös vapauttamaan hengitysteihin jäänyttä limaa.
Se myös vähentää lihaskipua. Mitä tulee kauneustuotteisiin, sillä on antiseptisiä ja mikrobien vastaisia ominaisuuksia, jotka auttavat parantamaan ihoa ja hiuksia.
Mitkä näistä öljyistä vakuuttivat sinut? Kerrothan meille!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Damian, P., & Damian, K. (1997). Aromaterapia: El olor y la psique: Utilización de los aceites esenciales para el bienestar físico y emocional. Inner Traditions/Bear & Co.
- Ryman, D. (1995). Aromaterapia: enciclopedia de las plantas aromáticas y de sus aceites esenciales. Editorial Kairós.
- Sánchez, M. F. O. (2006). Manual práctico de aceites esenciales, aromas y perfumes. aiyana ediciones.
- Shoeb A, Chowta M, Pallempati G, Rai A, Singh A. Evaluation of antidepressant activity of vanillin in mice. Indian J Pharmacol. 2013;45(2):141–144. doi:10.4103/0253-7613.108292
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.