Ravitsevat ruokavaihtoehdot leukemiapotilaille
Leukemia on verikudosten syöpää, luuydin ja lymfajärjestelmä mukaan lukien. Leukemiaa on erityyppistä. Jotkut ovat yleisempiä lapsilla, toiset aikuisilla.
Leukemia vaikuttaa tavallisesti valkosoluihin, jotka ovat tehokkaita infektiontorjujia. Yleensä nämä solut jakaantuvat ja kasvavat säädellysti, riippuen elimistön tarpeista. Leukemiassa luuydin tuottaa epänormaaleja valkosoluja, jotka eivät toimi oikein.
Leukemian oireet
Leukemian oireet vaihtelevat syöpätyypin mukaan, mutta yleisimmät ovat seuraavat:
- Kuume tai vilunväreet
- Jatkuva väsymys, heikkous
- Toistuvat tai vakavat infektiot
- Laihtuminen
- Suurentuneet imusolmukkeet, laajentunut maksa tai perna
- Mustelma- ja verenvuototaipumus
- Toistuvat nenäverenvuodot
- Pienet punaiset pisteet iholla
- Liiallinen hikoilu, erityisesti yöaikaan
- Kipu tai herkkyys luissa
Suosittelemme lukemaan: 10 leukemian oiretta, jotka usein jäävät huomaamatta
Syyt
Yleisesti ottaen leukemia syntyy, kun verisolujen DNA:ssa tapahtuu mutaatioita (DNA on jokaisessa solussa olevaa tietoa, joka ohjailee solun toimintaa). Solutasolla saattaa tapahtua myös muita muutoksia, joita ei vielä täysin ymmärretä, mutta jotka saattavat vaikuttaa leukemian syntyyn.
Nämä poikkeavuudet saavat solun kasvamaan ja jakautumaan nopeammin. Tällainen solu elää myös normaaleja soluja pidempään. Ajan myötä epänormaalit solut saattavat syrjäyttää luuytimen terveet verisolut, mikä vähentää terveiden verihiutaleiden, valkosolujen ja punasolujen määrää, aiheuttaen leukemian oireita.
Leukemian lääketieteellinen luokittelu
Leukemia luokitellaan sen mukaan, kuinka nopeasti se kehittyy ja mitä soluja se käsittää.
Akuutti leukemia
Akuutissa leukemiassa poikkeavat verisolut ovat kypsymättömiä (ns. blasteja). Ne eivät pysty hoitamaan tehtäviään normaalisti ja ne lisääntyvät nopeasti. Näin ollen syöpä pahenee hyvin nopeasti. Akuutti leukemia vaatii pikaista, rajua hoitoa.
Krooninen leukemia
Kroonista leukemiaa on montaa eri tyyppiä. Jotkut niistä tuottavat liikaa soluja, toiset liian vähän. Kroonisessa leukemiassa verisolut ovat kypsempiä. Ne kopioituvat ja kerääntyvät hyvin hitaasti ja voivat toimia normaalisti jonkin aikaa. Joissakin kroonisen leukemian muodoissa ei ole lainkaan oireita alkuvaiheessa, mistä syystä se jää helposti huomaamatta vuosiksi.
Krooninen leukemia voidaan luokitella sen mukaan, minkä tyyppisiin valkosoluihin se vaikuttaa:
- Lymfaattinen leukemia: vaikuttaa lymfosyytteihin, jotka muodostavat lymfakudoksen, osan immuunijärjestelmää.
- Myelooinen leukemia: vaikuttaa luuytimen verisolujen esiasteisiin.
Ravitsevat ruokavaihtoehdot leukemiapotilaille
Ruokavalinnoilla on paljon merkitystä leukemiassa. Tässä joitakin yleisohjeita:
Kuitupitoiset ruoat
- Riisi ja täysjyväleipä
- Kaura
- Kaikentyyppiset ja -väriset pavut
- Maissi
- Linssit
- Pellavansiemenet
Nämä ruoat auttavat elimistöä nopeuttamaan suoliston liikkeitä ja poistamaan mahdollisia karsinogeenisia aineita ruoansulatusjärjestelmästä, mikä ehkäisee niiden imeytymistä elimistöön.
Säännöllinen hedelmien syönti
Kaikkein kuitu- ja antioksidanttipitoisimpiin hedelmiin kuuluvat:
- Vesimeloni
- Avokado
- Ananas
- Mansikat, vadelmat, mustikat
- Päärynät
- Omenat
- Granaattiomenat
- Viinirypäleet
- Mangot
- Kiivit
- Appelsiinit
Avokado on erinomainen kuidun sekä kerta- ja monityydyttymättömän rasvan (hyvän rasvan) lähde. Se auttaa alentamaan sydänsairauksien riskiä ja kolesterolia.
Suurimman hyödyn saamiseksi on parasta syödä enin osa hedelmistä kuorineen.
Granaattiomenaa suositellaan erittäin lämpimästi sen sisältämän sitruunahapon takia (sillä on desinfioiva vaikutus ja se myös alkalisoi virtsaa ja tehostaa C-vitamiinin vaikutuksia).
Lisää luettavaa: Uusi läpimurto: leukemiasolut voivat tuhota itse itsensä
Ehdottomat vihannekset
Joitakin parhaista vihanneksista syövän ehkäisyyn ovat:
- Parsakaali
- Kukkakaali
- Porkkanat
- Tomaatit
- Munakoisot
Lehtisalaatti ja pinaatti sisältävät luteoliinia, syövän ehkäisyn kannalta tärkeää flavonoidia.
Ristikukkaiset kasvikset auttavat mm. suojaamaan solujen DNA:ta ja tekemään karsinogeeneja epäaktiivisiksi. Lisää nämä ruokavalioosi:
- Parsakaali
- Pinaattikiinankaali
- Keräkaali
- Ruusukaali
- Vihreät lehtivihannekset
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Schalhorn, A. (2013). Leukämie. MMW-Fortschritte Der Medizin. https://doi.org/10.1007/s15006-013-2300-3
- Hochhaus, A. A., Baerlocher, G., Brümmendorf, T. H., Coutre, P., Dölken, G., Thiede, C., & Wolf, D. (2013). Chronische Myeloische Leukämie ( CML ). Onkopedia.
- Maurer, C., & Hallek, M. (2013). Chronische lymphatische Leukämie. Deutsche Medizinische Wochenschrift. https://doi.org/10.1055/s-0033-1349491
- Gökbuget, N., Hauswirth, A., Kneba, M., Ottmann, O. G., & Schanz, U. (2016). Akute lymphatische Leukämie (ALL). DGHO Deutsche Gesellschaft Für Hämatologie Und Medizinische Onkologie e.V. Onkopedia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.