Älä pysy pyjamassa koko päivää karanteenin aikana
Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Montse Armero
Kotikaranteeni on pakottanut meidät muuttamaan tapojamme käytännössä katsoen yhdessä yössä. Mielemme eivät ole valmistautuneet kohtaamaan tällaista tilannetta, ja tästä syystä tähän uuteen todellisuuteen voi olla hyvin vaikeaa sopeutua. Mutta yksi asia on varma: pyjamassa ei kannata pysyä koko päivää. Tänään kerromme, miksi.
Kotona pysyminen on helppo yhdistää rutiinin puuttumiseen – erityisesti koska kaikki tavanomaiset tottumuksemme, kuten töihin ja kouluun meneminen, ulkona syöminen jne., ovat kaikki kadonneet. Mutta myös nykyisissä olosuhteissa on tärkeää säilyttää mitä tahansa arkirutiineja, sillä tämä auttaa tuntemaan olon rauhalliseksi, turvalliseksi ja varmaksi.
Miksi pyjamassa ei kannata pysyä koko päivää?
Pyjamassa pysyminen koko päivän ei ole huono asia itsessään. Jos yhtenä päivänä normaaleissa olosuhteissa kotona pysyessäsi annat itsesi vain löhöillä pyjama päällä, se ei haittaa mitään. Seuraavana päivänä palaat normaaleihin tottumuksiisi ilman sen suurempia seuraamuksia.
Mutta tämänhetkinen eristäytyminen on jotain tavallisesta poikkeavaa. Pyjamassa pysyminen koko päivän viikkoja putkeen voi vaikuttaa haitallisesti mieleen. Se on kuin sanoisit aivoillesi, että nyt on aika nukkua tai olla tekemättä mitään koko päivänä, päivä toisensa jälkeen.
Tästä syystä karanteenin aikana on tärkeää pakottaa itsensä noudattamaan tiettyjä rutiineja. Nämä tottumukset auttavat erottamaan toisistaan päivän eri hetket. Näin sinulla on tietty ajankohta töille tai opinnoille, ruokailulle, liikunnalle, levolle ja myös hygieniasta ja ulkomuodosta huolehtimiselle.
Ulkonäöstä huolehtiminen saattaa tuntua täysin toissijaiselta tällaisina aikoina, mutta sen tekeminen auttaa sinua osaltaan tuntemaan olosi paremmaksi omissa nahoissasi, ja tämä on hyvin tärkeä seikka.
Lue myös: Rentoutumismenetelmiä karanteenin aikana
Millaisia rutiineja meidän tulisi ylläpitää karanteenin aikana voidaksemme paremmin?
Eristäytymisajan rutiinit riippuvat pitkälti siitä, millainen päiväsi yleensä on. Joka tapauksessa meidän kaikkien olisi hyvä noudattaa alla olevia perusohjeita:
- Käy suihkussa päivittäin. Päivittäinen peseytyminen aktivoi aineenvaihduntaa ja pitää ihon sekä hiukset puhtaina. Lisäksi se auttaa heräämään ja ryhtymään toimeen aamulla. Jos käyt suihkussa mieluummin iltaisin, se on hyvä keino rentoutua ennen nukkumaanmenoa.
- Vaihda vaatteet. Sen sijaan, että pysyisit pyjama päälläsi koko päivän, on tärkeää pukeutua asianmukaisesti jokaista tilannetta varten, jopa kotona. Näin lähetät aivoillesi erityistä viestiä: On aika ryhtyä töihin… On aika harrastaa liikuntaa… Nyt on aika levätä, ja niin edelleen.
- Harjaa hiukset ja siistiydy. Se, millä tavalla tarkalleen ottaen teet tämän, riippuu siitä, mikä saa olosi hyväksi. Se voi olla uusi kampaus, kynsien lakkaaminen, ihon rasvaaminen, meikkaaminen, karvojen ajaminen… Jos olet tyytyväinen ulkomuotoosi, tunnet olosi paremmaksi kaikilta osin.
- Harjaa hampaat aamuin illoin. Tämä ei ole pelkkä fyysisen terveyden hoitoon liittyvä rutiini: hammashygieniasta huolehtiminen välittää meille myös viestiä siitä, että pidämme huolta itsestämme, mikä taas parantaa psyykkistä hyvinvointiamme.
Jatka lukemista: Vinkkejä perheen yhteiseloon karanteenin aikana
Viimeisiä suosituksia eristäytymisen ajaksi
Vaikka olosuhteet ovat eri maissa ja paikoissa hieman erilaiset, meistä moni on viettänyt suurimman osan ajastaan kotona nyt noin kuukauden päivät. Jossain vaiheessa toimenpiteitä puretaan ja lievennetään, mutta juuri nyt voimme odottaa joutuvamme viettämään vielä useita viikkoja suhteellisen eristäytyneinä.
Näin ollen meidän täytyy muodostaa uusia rutiineja, jotka ovat mahdollisimman samankaltaisia kuin normaali arkemme. Vaikka on paljon mitä me emme voi tehdä, meidän on tehtävä kaikki mahdollinen pitääksemme yllä jonkinlaista “normaaliutta”. Itsestä huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, ja siitä kiittävät sekä kehosi että mielesi.
Huomion kiinnittäminen ulkonäköön ja vaatetukseen saattaa välillä tuntua hyvin turhalta ja pinnalliselta, mutta se on yksinkertainen ja tehokas tapa välittää itsestään ja tuntea olonsa hyväksi omissa nahoissaan. Ja nyt karanteenin aikana tämä on yksi tärkeimmistä viesteistä, joita voit itsellesi lähettää – kuten myös muille.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Diener, E. & Suh, E. M. (2002). Culture and subjective wellbeing. Cambridge, MA: MIT Press.
- Gómez Lillo, S. (2006). Equilibrio y organización de la rutina diaria. Revista Chilena de Terapia Ocupacional, (6), Pág. 47 – 54. doi:10.5354/0719-5346.2010.111
- Schwartzmann, L. (2003). Calidad de vida relacionada con la salud: aspectos conceptuales. Ciencia y enfermería, 9 (2), 09-21. doi: 10.4067/S0717-95532003000200002
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.