Psyykkinen kaltoinkohtelu parisuhteessa: 5 merkkiä
Psyykkinen kaltoinkohtelu parisuhteessa on yleistynyt sekä aikuisten että nuorten parissa, ja se näyttää muuttuvan yhä yleisemmäksi ongelmaksi. Usein nuori ei tiedä itse olevansa sellaisessa ihmissuhteessa, jossa toinen kohtelee häntä huonosti. Siksi haluamme nyt kertoa miten voit huomata, jos olet itse tai jos läheisesti on tällaisen kaltoinkohtelun uhri.
Kenties luet tätä artikkelia siksi, että pohdit saattaisitko itse olla tällä hetkellä parisuhteessa, jossa sinua kohdellaan väärin. Ehkä sinusta tuntuu pahalta, tai kenties olet tajunnut, että kumppanisi käyttäytyy epäreilulla tavalla sinua kohtaan.
Mikäli epäilet kaltoinkohtelua omassa suhteessasi, on hyvin tärkeää että käännyt ammattilaisen puoleen. Näin saat kaikki tarvittavat apukeinot päästäksesi pois huonosta tilanteestasi.
Miten psyykkinen kaltoinkohtelu parisuhteessa pystytään tunnistamaan?
1. Vihamielinen asenne kumppania kohtaan
Tämä on yksi selkeimmistä merkeistä. Artikkelin Boundaries between psychological intimate partner violence and dysfunctional relationships: psychological and forensic implications mukaan näin voi käydä siksi, että yhteiskunnassamme vallitsee monia seksuaalisia ja sukupuoleen liittyviä stereotypioita.
Sairaalloinen mustasukkaisuus tai se käsitys että väkivalta on hyväksyttävä keino ratkaista konflikteja, voivat myöskin kertoa siitä, että kyse on vahingoittavasta käytöksestä. Lisäksi on huomioitava, että sekä fyysinen että psyykkinen manipulaatio ja aggressiivisuus voivat olla ongelmia joka päivä, jos suhde on tällainen.
2. Vihan kohdistuminen kumppaniin
Yksi merkki on vihan kohdistaminen kumppaniin. Henkilö, joka on jatkuvasti vihainen, kokee halua ilmaista tätä vihaansa, ja siksi hän vahingoittaa ympärillään olevia ihmisiä.
Mikä sitten aiheuttaa sen, että ihminen “räjähtää” parisuhteessa?
Takaiskut, ongelmat töissä, taloudelliset vaikeudet… vihaa aiheuttavia tilanteita on lukemattomia. Mutta olipa syynä mikä tahansa, ei ole koskaan oikeutettua että kumppanisi vahingoittaa sinua millään tavalla. Kun olet parisuhteessa, toisen osapuolen tulee opetella hallitsemaan vihaansa, ja tähän tarvitaan usein ammattilaisen apua.
Lue aiheesta lisää: Opi hallitsemaan vihaa paremmin
3. Mykkäkoulu
Tämä ei ole asia, joka ilmaantuu kertaheitolla, vaan ongelma kehittyy vähitellen. Kumppaniaan huonosti kohteleva osapuoli alkaa käyttää hiljaisuutta rankaisemisen muotona sen sijaan, että hän viestisi avoimesti siitä mistä hän pitää ja mistä ei pidä.
Sitten kaltoinkohtelija alkaa käyttää hiljaisuutta keinona manipuloida ja alistaa toista osapuolta. Hän ei siis kommunikoi, ja hän käyttää mykkäkoulua keinona saada toinen tuntemaan olonsa huonoksi.
4. Syyllistäminen
Tässä tapauksessa kumppani osoittaa jatkuvasti, että ongelmat ovat toisen syytä. Saat syyn ihan kaikesta – olipa kyseessä sitten jonkin tavaran rikkoutuminen, kumppanisi oma epämukava olo tai vaikkapa ongelmat hänen työpaikallaan.
Joskus ihminen syyttää näissä suhteissa toista ihan absurdeilla tavoilla.
Tällaisissa tilanteissa on tärkeää, että huonoa kohtelua saava osapuoli ei anna toisen vaikuttaa itseensä suuresti. Lisäksi tulee ymmärtää, että vaikka toinen syyttäisikin jatkuvasti, sinä et itse asiassa ole syyllinen asioihin, joista hän sinua syyttää.
Jos sen sijaan uskot kumppaniasi, tuloksena saattaa olla itsetuntosi romahtaminen.
5. Pyrkimys hallita kumppania täysin
Joillakin ihmisillä on tarve hallita kumppaniaan. Hän yrittää hallita vaikkapa rahankäyttöäsi lapsiasi, työtäsi sekä aikaasi ystävien kanssa – et ole itsenäinen henkilö, vaan kumppanisi jatke.
Tällainen käytös on usein hyvin selkeä osa väkivaltaisen tai muuten kumppaniaan kaltoin kohtelevan ihmisen käytöstä. Kun olet riippuvainen kumppanistasi, saatat helpommin alistua tällaiseen, ja sitten toinen pystyy tekemään sinulle mitä tahtoo, kun olet aivan täysin hänen armoillaan.
Lue aiheesta lisää: Epäluottamus parisuhteessa: mitä tulisi tehdä?
Psyykkinen kaltoinkohtelu parisuhteessa: miten tilanteesta pystyy lähtemään?
Ensimmäinen asia on kääntyä psykologin puoleen. Hän tulee kuuntelemaan sinua ja analysoimaan tilannettasi, ja näin hän pystyy auttamaan sinua näkemään, mitä tilanteessasi tapahtuu.
Näin voit harkita, mikäli teidän kannattaisi mennä yhdessä pariterapiaan saadaksenne ongelmia ratkottua. Ehkäpä teidän tarvitsee kehittää viestintäänne tai toisen tilan kunnioittamiseen liittyviä asioita. Tai sitten lopputuloksena voi olla ymmärrys siitä, että sinun tulisi erota kumppanistasi.
Miksi kannattaa kääntyä psykologin puoleen, jos kumppani kohtelee psyykkisesti kaltoin?
Kun apuna on ammattilainen, pystyt parantamaan omaa tapaasi suhtautua toisiin ihmisiin, ja samalla pystyt ymmärtämään paremmin mitä piirteitä haluat tulevaisuuden kumppanilta, jotta teillä voisi olla terve parisuhde. Lisäksi tulet oppimaan hankalista kokemuksistasi.
Toivomme, että tämä artikkeli on avuksesi, mikäli epäilet kärsiväsi psyykkisestä kaltoinkohtelusta parisuhteessasi. Ellei sinua huonosti kohteleva kumppani halua apua, ei kannata odottaa – ihminen, joka kohtelee sinua kaltoin tai loukkaavasti, ei ole arvoisesi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Casique Casique, Leticia, & Furegato, Antonia Regina Ferreira. (2006). Violencia contra mujeres: reflexiones teóricas. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 14(6), 950-956. https://dx.doi.org/10.1590/S0104-11692006000600018
- Echeburúa, Enrique, & Muñoz, José Manuel. (2017). Boundaries between psychological intimate partner violence and dysfunctional relationships: psychological and forensic implications. Anales de Psicología, 33(1), 18-25. https://dx.doi.org/10.6018/analesps.33.1.238141
- Lopez-Ramirez, Estefania, & Sosa, Gladys Rocío Ariza. (2017). Superación de la violencia de pareja: revisión. Sexualidad, Salud y Sociedad (Rio de Janeiro), (26), 85-102. https://dx.doi.org/10.1590/1984-6487.sess.2017.26.05.a
- Sanhueza Morales, Tatiana. (2016). Violencia en las relaciones amorosas y violencia conyugal: Convergencias y divergencias. Reflexiones para un debate. Ultima década, 24(44), 133-167. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-22362016000100006
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.