Propolis-vahan edut suun terveydelle

Propolis-vaha on luonnossa esiintyvä aine, jolla on antimikrobisia ominaisuuksia. Joidenkin tutkimusten mukaan se edistää suun terveyttä.
Propolis-vahan edut suun terveydelle
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2022

Propolis-vaha on luonnollinen ainesosa, josta on apua suun terveydenhuollossa. Mielenkiintoisen farmakologisen koostumuksensa – joka sisältää flavonoideja, fenolihappoja ja estereitä – ansiosta ihmiset ovat käyttäneet sitä vuosia hampaiden ja ikenien suojaamiseen.

Kuten Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine -lehdessä julkaistu artikkeli selittää, tähän ainesosaan perustuvilla valmisteilla on laaja valikoima sovelluksia hammaslääketieteessä. Hammaslääketieteessä hyödynnetään erityisesti sen antimikrobisia, antiviraalisia, kipua lievittäviä ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Haluatko tietää lisää?

Propolis-vahan tärkeimmät hyödyt suun terveydelle

Propolis tunnetaan myös nimellä “mehiläisliima.” Syynä on se, että mehiläiset käyttävät tätä materiaalia tiivistämään pesänsä seinämiä ja suojaamaan sitä ulkoisilta tekijöiltä, ​​jotka voivat olla haitallisia yhteiskunnalle ja pesälle.

Se on hartsimainen, kellertävänruskea tai tummanruskea materiaali, joka syntyy sekoittamalla puiden silmuista ja muista kasviperäisistä lähteistä saatuja aineita mehiläisrauhasten erittämän aineen kanssa.

Muinaisista ajoista lähtien tätä materiaalia on arvostettu lääketieteessä, koska sen monet ravintoaine- ja bioaktiiviset yhdisteet osaltaan parantavat terveyttä ja ehkäisevät sairauksien puhkeamista. Nutrients -lehden julkaisun mukaan propolis-vahan koostumus sisältää seuraavia yhdisteitä:

  • Fenolihapot
  • Flavonoidit
  • Esterit
  • Diterpeenit
  • Seskviterpeenit
  • Lignaanit
  • Aromaattiset aldehydit
  • Alkoholit
  • Aminohapot
  • Rasvahapot
  • Vitamiinit ja kivennäisaineet

Lääketieteessä propolis-vahaa käytetään laajasti eri tarkoituksiin. Tässä artikkelissa kuitenkin keskitymme sen etuihin suun terveydenhoidossa. Tiesitkö, että se auttaa ehkäisemään hampaiden reikiintymistä ja parodontaalisia sairauksia? Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tulisi tietää propolis-vahasta ja sen vaikutuksista suun terveyteen.

propolis-vaha, jota käytetään reikiintymistä vastaan.
Propolisin avulla voit estää reikiintymistä, koska sen antimikrobinen vaikutus estää mikro-organismien lisääntymisen suussa.

Propolis-vaha hampaiden reikiintymisen ehkäisyyn

Yksi propoliksen pääsovelluksista suun terveyteen on reikiintymisen estäminen. Tältä osin Ethiopian Journal of Health Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että tällä ainesosalla on antibakteerisia ominaisuuksia, jotka taistelevat suun patogeenejä, kuten Streptococcus spp, Streptococcus mutans ja Streptococcus sobrinus, vastaan.

Nämä bakteerit ovat vastuussa reikien ja muiden hammassairauksien kehittymisestä. Erityisesti propolis estää niiden entsymaattista aktiivisuutta ja solujen jakautumista sekä näin ollen estää niiden lisääntymisen. Lisäksi se taistelee flavonoidien ja orgaanisten happojensa ansiosta myös muita infektioita aiheuttavia suun bakteereita vastaan.

Propolis-vaha parodontaalisairauksiin

Propolisin antifungaaliset ja antimikrobiset ominaisuudet ovat hyödyllisiä myös parodontaalisten sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Journal of Dental Research, Dental Clinics, Dental Prospects -lehdessä julkaistussa tutkimusartikkelissa todettiin, että propolisuutteet taistelevat parodontaalisia bakteereja vastaan. Alla mainitsemme niistä muutamia:

  • Capnocytophaga gingivalis
  • Prevotella intermedia
  • Fusobacterium neucleatum
  • Porphyromonas gingivalis

Samoin se näyttää osaltaan ehkäisevän luun häviämistä parodontaalisairauksien yhteydessä. Se myös taistelee superinfektiota aiheuttavia mikro-organismeja vastaan, kuten Staphylococcus aureuksen, Escherichia colin ja Candida albicansin, kasvua.

Propolis-vaha tulehdusta ehkäisevänä aineena

Vahan sisältämät flavonoidit ja kofeiinihappo antavat sille tehokkaan anti-inflammatorisen vaikutuksen, joka on hyödyllinen tulehduksiin liittyvien hammassairauksien, kuten ientulehduksen, hoidossa.

Journal of Dentomaxillofacial Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa propolis oli käyttökelpoinen hammasytimen sulkemisaineena sen anti-inflammatorisen vaikutuksen vuoksi.

Sinun tulisi sekoittaa 30 tippaa propolis-uutetta puoleen lasilliseen vettä (100 ml). Sitten sinun tulisi käyttää nestettä suun huuhteluun 2 tai 3 kertaa päivässä. Jos ikenissä on havaittavissa tulehdusta, on parasta käyttää kylmää vettä.

Propoliksen antiviraalinen aktiivisuus

Ei pidä unohtaa, että myös virukset vaikuttavat suun terveyteen. Tässäkin mielessä propolis osoittautuu hyödylliseksi, koska sen uutteet auttavat estämään viruksen leviämistä. Sen antiviraaliset vaikutukset johtuvat sen polyfenoli-, flavonoidi- ja fenyylikarboksyylihappopitoisuudesta.

Phytotherapy Research -lehdessä julkaistun julkaisun mukaan vesipitoisilla ja etanolipitoisilla propolisuutteilla on voimakas antiviraalinen potentiaali, erityisesti herpes simplex -virusta (HSV-1) vastaan, joka aiheuttaa ientulehdusta ja huuliherpestä.

Onko propolis-vahan käyttö turvallista?

propolis-vaha ja suun terveys
Propolis-vahan käyttö suun terveydenhoidossa on turvallista, mutta se ei ole ensisijainen hoitomuoto.

Useimmille terveille aikuisille propolis-vaha on hyödyllinen eikä aiheuta vaaraa, jos sitä käytetään oikein. Siitä on kuitenkin raportoitu allergiatapauksia, jotka ovat ilmenneet ihottumina.

Se voi myös ärsyttää suun limakalvoja.

Sitä ei suositella raskaana oleville naisille, koska sen vaikutuksista on tässä vaiheessa vähän tutkimuksia. Toisaalta se varoittaa mahdollisista yhteisvaikutuksista virus-, syöpä-, antibiootti- ja tulehduskipulääkkeiden kanssa.

Sen allergisia oireita ovat seuraavat:

  • Ekseema
  • Cheilitis
  • Suun kipu
  • Huulten turvotus
  • Huulten kuoriutuminen

Toistaiseksi asiantuntijat suosittelevat lisätutkimuksia suositusten määrittämiseksi propoliksen käytölle hammaslääketieteessä ja lääketieteessä. Vaikka havainnot ovat varsin lupaavia, niitä pidetän edelleen riittämättöminä, jotta tämä ainesosa olisi ensisijainen hoitomuoto.

Propolis-vaha: apuaine suun terveydenhoidossa

Se ei ole ihmelääke hammasinfektioita vastaan, mutta tällä vahalla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia suun terveyden hoidossa. Tämän seurauksena tästä ainesosasta on valmistettu hammastahnoja, huuhteluvesiä, uutteita, balsameja, tinktuuroita ja monia muita tuotteita.

Joka tapauksessa sitä tulee käyttää kohtuudella, vain apuaineena, ei lääkkeenä. Sinun tulee noudattaa tuotteen valmistajan käyttöohjeita. Hammassairauksien yhteydessä on aina parasta kääntyä hammaslääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Więckiewicz W, Miernik M, Więckiewicz M, Morawiec T. Does propolis help to maintain oral health?. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:351062. doi:10.1155/2013/351062
  • Braakhuis A. Evidence on the Health Benefits of Supplemental Propolis. Nutrients. 2019;11(11):2705. Published 2019 Nov 8. doi:10.3390/nu11112705
  • Abbasi AJ, Mohammadi F, Bayat M, et al. Applications of Propolis in Dentistry: A Review. Ethiop J Health Sci. 2018;28(4):505-512. doi:10.4314/ejhs.v28i4.16
  • Khurshid Z, Naseem M, Zafar MS, Najeeb S, Zohaib S. Propolis: A natural biomaterial for dental and oral healthcare. J Dent Res Dent Clin Dent Prospects. 2017;11(4):265-274. doi:10.15171/joddd.2017.046
  • Sabir, A. (2016). The healing actions of propolis on direct pulp capping treatment : A review. Journal of Dentomaxillofacial Science, 1(1), 188. https://doi.org/10.15562/jdmfs.v1i1.145
  • Schnitzler P, Neuner A, Nolkemper S, Zundel C, Nowack H, Sensch KH, Reichling J. Antiviral activity and mode of action of propolis extracts and selected compounds. Phytother Res. 2010 Jan;24 Suppl 1:S20-8. doi: 10.1002/ptr.2868. Erratum in: Phytother Res. 2010 Apr;24(4):632. PMID: 19472427.
  • Brailo V, Boras VV, Alajbeg I, Juras V. Delayed contact sensitivity on the lips and oral mucosa due to propolis-case report. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2006 Jul 1;11(4):E303-4. PMID: 16816812.
  • Hausen BM, Wollenweber E, Senff H, Post B. Propolis allergy. (I). Origin, properties, usage and literature review. Contact Dermatitis. 1987 Sep;17(3):163-70. doi: 10.1111/j.1600-0536.1987.tb02699.x. PMID: 3315436.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.