Pesetkö hiuksesi väärin?
Voit pukeutua täydelliseen asuun, käyttää kauniita kenkiä ja hienostuneita asusteita, mutta jos hiuksesi eivät näytä hyvältä, se pilaa itseluottamuksen ja kokonaiskuvan. Hiusten peseminen on tärkeä osa jokaisen naisen laittautumisrutiinia, mutta teetkö sen väärin? Jatka lukemista!
Kuinka onnistuu oikeaoppinen hiusten peseminen
Se, miltä hiukset näyttävät ja tuntuvat, on erittäin tärkeää ulkonäössä. Hiukset rajaavat kasvomme ja lähettävät viestin muille ihmisille siitä millainen olemme.
Tästä syystä on tärkeää oppia pitämään huolta hiuksista ja löytämään juuri omille hiuksillesi sopivat hoitokeinot, samat menetelmät kun eivät välttämättä sovi kaikille. Kuivat hiukset kaipaavat erityistä kosteutusta, kun taas herkästi rasvoittuvat hiukset eivät tarvitse päänahan öljyhoitoja.
Määritä oma hiustyyppisi ja hoida sitä oikein, näin saat parhaat tulokset.
Ensimmäinen asia joka hiustenhoidossa on opittava, on hiusten oikeaoppinen peseminen. Hiusten peseminen on hiustenhoidon A ja O, ja monille se on päivittäinen toimi.
Jos et pese hiuksia oikealla tavalla ei ravintolisillä, terveellisellä ravinnolla tai hiushoidoilla ole merkitystä, sillä hiusten vaurioituminen alkaa tai päättyy hiustenpesutavalla.
Jos et osaa pestä hiuksia oikein, käytät täysin turhaan rahaa kalliisiin hoitoihin, sillä ne eivät voi pelastaa vaurioituneita hiuksia. Tässä artikkelissa annamme sinulle ohjeet hiusten kunnolliseen, hoitavaan pesuun.
Tästä tiedät peseväsi hiuksesi väärin
Käytät shampoota joka päivä
Osa ihmisistä ei pysty olemaan pesemättä hiuksiaan päivääkään. Monet ajattelevat, että hiukset likaantuvat päivän aikana ja kaipaavat pesua joka päivä, ja he saattavat tuntea olonsa likaiseksi jos eivät pese hiuksia päivittäin. Päivittäinen shampoopesu kuivattaa hiukset, eikä se ole suositeltavaa.
Odotat liian pitkään hiustenpesua
Shampoota ei ole tarkoitus käyttää joka päivä, mutta osa yrittääkin vältellä hiusten pesemistä mahdollisimman pitkään. Jos odotat liian pitkään hiusten pesemistä, hiukset ja hiuspohja rasvoittuvat ja niitä on vaikea saada kunnolla puhtaaksi yhdessä pesussa.
Hankaat päänahkaa liian lujaa
Lapsena äidin tai isän antama hiuspesu tuntui välillä kovakouraiselta: hankaus tuntui voimakkaalta ja saippuaa joutui usein silmiin.
Vanhempana monet toistavat vanhempiensa tekemät virheet ja hankaavat päänahkaansa sormenpäillä voimakkaasti. Tämä voi tarkoittaa sitä, että olet pessyt hiuksesi väärin koko elämäsi ajan.
Kovakourainen pesu heikentää hiusta ja tekee siitä hauraan, hius katkeilee helposti ja kaksihaaraisia muodostuu. Voit levittää kuiviin hiuksiin kalliita naamioita ja yrittää ehkäistä hiustenlähtöä, mutta turhaan, sillä sinun tulee muuttaa hiustenpesutapaasi.
Käytät liikaa shampoota
Joskus vähemmän on enemmän. Shampoon sisältämät kemikaalit ovat haitallisia päänahalle, jos sitä käyttää liikaa. Käytä vain pieni tilkka ja vältät päänahan kuivumisen.
Käytät kuumaa vettä
Kuuma vesi ei yleensä ole haitallista iholle ja se kiihdyttää verenkiertoa. Päänahka ei kuitenkaan siedä kuumaa vettä, ja se kuivuu ja alkaa hilseillä. Kuuma vesi kuivattaa myös hiuksia ja tekee niistä heiveröiset.
Näin peset hiukset oikein
Valitse omille hiuksillesi sopivat tuotteet
Tunne omat hiuksesi ja hoida niitä oikein. Kuivat hiukset vaativat erilaiset tuotteet kuin rasvoittuvat hiukset. Sama pätee suoriin ja kihariin hiuksiin: kiharat hiukset kaipaavat usein enemmän huoltoa ja kosteutusta koostumuksensa takia.Valmista hiukset pesua varten
Monet käyttävät hiuslakkaa, hiusgeeliä tai muita muotoilutuotteita. Jos käytät näitä tuotteita, suosittelemme sinua kampaamaan hiukset ennen niiden pesua, sillä tämä ehkäisee hiusten takkuuntumista. Kun harjaat hiukset ennen pesua saat paremmin pestyä hiukset puhtaiksi, sillä hiusten ja shampoon välillä ei ole liikaa hiustuotteita.
Kastele hiukset lämpimällä vedellä
Korkea lämpötila voi kuivattaa hiukset nopeasti. Vältä kuumaa vettä ja suosi lämmintä tai viileää vettä hiuksia pestessäsi. Jos vaihtoehtoina on joko kuuma tai kylmä vesi, vaihtele näiden kahden välillä.
Mittaa käyttämäsi shampoo määrä
Shampoon määrä vaihtelee sen mukaan, kuinka pitkät hiuksesi ovat:
- Lyhyet ja keskipitkät hiukset kaipaavat vain noin hasselpähkinän kokoisen nokareen shampoota.
- Pitkissä hiuksissa käytetään kolikon kokoinen määrä shampoota
Käytä sormenpäitäsi päänahkaa pestessäsi
Kun olet levittänyt shampoo hiuksiin ja vaahdottanut sen, hiero shampoo päänahkaasi sormenpäilläsi. Varo raapimasta päänahkaa kynsilläsi. Hiero päänahkaa pyörivin liikkein ja huuhtele huolellisesti.
Käytä kylmää vettä viimeiseen huuhteluun
Kylmällä vedellä huuhtelu parantaa verenkiertoa päänahassa, mikä on tärkeää sillä se auttaa ravintoaineiden pääsyä hiussuomuihin. Tämä tekee hiuksista vahvemmat ja kiiltävämmät, ja samalla myös päänahka pysyy paremmassa kunnossa.
Kun päänahan verenkierto pelaa, sinun ei tarvitse käyttää yhtä paljon hoitavia tuotteita ja shampoota, sillä hiukset saavat kaipaamansa ravinnon verenkierrosta. Verenkierron vitamiinit ja hivenaineet imeytyvät päänahasta hiusjuuriin ja kiihdyttävät hiusten kasvua.
Kokeile näitä vinkkejä ja kerro meille, miten hiusten peseminen on vaikuttanut hiustesi kuntoon!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- C. Piérard-Franchimont and G. E. Piérard, “Alterations in hair follicle dynamics in women.,” Biomed Res. Int., vol. 2013, p. 957432, Jan. 2013
- I. Herskovitz and A. Tosti, “Female pattern hair loss.,” Int. J. Endocrinol. Metab., vol. 11, no. 4, p. e9860, Oct. 2013.
- Garrote,Antonieta and Bonet, Ramón, “Alteraciones del cabello y del cuero cabelludo. Cosmética capilar de tratamiento.,” Offarm., vol. 21, no. 3, p 11-122. Mar. 2008.
- Divins, María José. (2014). Cuidado del cabello. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-cuidado-del-cabello-X0213932414396326
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.