Logo image
Logo image

Parhaat kuntoilumuodot aivojen kannalta

3 minuuttia
Liikunta on hyväksi elimistölle, mutta tiesitkö, että se parantaa myös aivojen terveyttä? Tämä johtuu siitä, että se auttaa parantamaan aivojen kognitiivisia toimintoja ja suojelee aivorappeumasairauksilta.
Parhaat kuntoilumuodot aivojen kannalta
Viimeisin päivitys: 06 helmikuuta, 2019

Kuinka sinä pidät aivosi terveenä? Puhumme artikkeleissamme usein kognitiivisten kykyjen parantamisen tarpeesta. Niihin kuuluvat esimerkiksi uteliaisuus, uusien asioiden oppiminen joka päivä ja ihmissuhteiden vahvistaminen. Tällä kertaa kerromme, miksi liikkuminen on tärkeää aivojen kannalta – jatka siis lukemista, ja saat tietää, mitkä ovat parhaa liikuntamuodot aivojen kannalta!

Aivot ovat kuin lihas, joka tarvitsee päivittäisiä ärsykkeitä. Tämä auttaa luomaan uusia hermoyhteyksiä. Sellaiset tekijät kuten stressi, rutiini ja negatiiviset tunteet vaikeuttavat näiden yhteyksien muodostumista. Itse asiassa näiden tekijöiden vaikutus voi olla niin negatiivinen, että ne johtavat notkeutemme vähenemiseen ja monien aivo-osien terveyden heikentymiseen.

Koska terveet aivot oppivat uusia asioita joka päivä ja vastaavat tunne-elämämme tarpeisiin, ne tarvitsevat jatkuvasti happea ja ravintoaineita. Nämä vaikuttavat siihen, että aivot voivat suorittaa kaikki tehtävänsä parhaalla mahdollisella tavalla.

Tämä vaikutus aivoihin syntyy myös fyysisen rasituksen seurauksena. Mikä tahansa liikunta tai harjoitus ei kuitenkaan käy. Tämän päivän artikkelissa puhumme sopivimmista kuntoilulajeista aivojen kannalta. Sen lisäksi, että ne treenaavat aivoja, ne auttavat myös käsittelemään tunteita, antavat meille vapaudentunteen ja tekevät meidät onnellisiksi.

Kerromme nyt, kuinka se tapahtuu.

Tärkeimmät liikuntamuodot aivojen kannalta

Pidä yllä aivojen terveyttä tekemällä rentoutusharjoituksia

Illinois’n yliopiston Beckmanin tieteen ja teknologian tutkimuskeskus Yhdysvalloissa suoritti liikuntaan liittyvän tutkimuksen. Tutkimuksessa selvisi, että säännöllisesti kohtuukuormittavaa liikuntaa harrastavilla ihmisillä on suurempi aivojen tilavuus kuin niillä, jotka eivät kuntoilua harrasta.

Tämä tarkoittaa sitä, että he pystyvät paremmin kohtaamaan mahdolliset aivorappeumasairaudet, kuten dementian ja Alzheimerin taudin.

Tämä aihe kiinnostaa varmasti meitä kaikkia. Voimme saavuttaa tämän halutun vaikutuksen seuraavin tavoin:

Käveleminen painot kädessä edistää aivojen terveyttä

Some figure

Olemme puhuneet vähintään puoli tuntia kestävän päivittäisen kävelyn lukuisista hyödyistä moneen kertaan. Se on hyväksi siksi, että se saa sydämensykkeen nousemaan, vapauttaa endorfiineja ja tuo happea aivoille. Lisäksi elimistön jännitystilat vapautuvat kävelyn seurauksena, eivätkä päivän huolet vaivaa meitä enää niin paljon.

Jos käyt kävelyllä, älä myöskään silloin tällöin epäröi ottaa lenkille mukaasi käsipainoja, niin voit samalla treenata käsivarsiasi.

Newscientist -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan aerobinen liikunta parantaa kestävyyden lisäksi myös kognitiivisia toimintoja. Tähän kuuluu muistin, suorituskyvyn, järkeilyn ja ongelmanratkaisukyvyn paraneminen.

Tämä johtuu siitä, että liikunnan aikaiseen hapenkuljetukseen ja hyvään verenkiertoon liittyy samalla aivojen suorittamia tehtäviä, kuten kävelyä, koordinaatiota ja painonnostoa. Lisäksi tiedetään, että ripeä kävely sekä voimaponnistus ja kohtuullinen kuormitus saavat maksan tuottamaan hormonia, joka edistää aivosolujen välistä kommunikaatiota.

Tämä on ehdottomasti mielenkiintoinen asia. Kannattaakin siis soveltaa yllä mainittua tietoa käytäntöön. Sinun ei kuitenkaan kannata mennä liiallisuuksiin näissä harjoituksissa. Tarkoituksena on tehdä keskiraskaita harjoituksia joka päivä. Esimerkiksi 30 minuutin kävely riittää.

Tanssin loistavat hyödyt

Some figure

Oletko ilmoittautunut Zumba-tunneille? Jos olet, älä lopeta niillä käymistä! Jos et ole varma, onko tanssi sinun lajisi tai ujostelet sitä, kokeile sitä vaikka ensin kotona.

Vaihtoehtoisesti voit harjotella tanssia ja etenkin koordinaatiokykyä jonkinlaisen opetusvideon avulla.

  • Asiantuntijat sanovat, että tanssi auttaa kehittämään proprioseptiikkaa, joka on tietoisuutta omien kehonosien sijainnista ja asennoista.
  • Tanssin ja koordinaation avulla voimme aktivoida lihaksistossamme olevia reseptoreita, joita kutsutaan neuromuskulaarisiksi “sytytyslangoiksi”. Nämä lihakset kommunikoivat aivojen kanssa.
  • Tämä kaikki auttaa luomaan mielen ja kehon välisen tasapainon, jossa luomme uusia hermoyhteyksiä. Näin pidämme huolta myös tunteistamme ja saamme aimo annoksen energiaa ja onnellisuutta.

Vesiurheilu

Some figure

Kun puhumme vesiurheilusta, emme tarkoita ainoastaan uintia.

  • Tiettyjen liikkeiden suorittaminen vedessä on kuin leikkiä, eli melko viihdyttävää. Sen lisäksi, että se polttaa kaloreita, se myös parantaa koordionaatiokykyä ja kestävyyttä. Nämä ovat kaksi tärkeintä toimintoa aivojen kannalta.
  • Fysioterapeutit sanovat, että saadakseen kaiken irti vesiurheilusta on tärkeää tehdä sarja toistoja useiden minuuttien ajan.
  • Voit esimerkiksi tehdä jalannostoja tai kehonkiertoharjoituksia vedessä. Vaihtoehtoisesti voit harjoitella pallojen tai lautojen avulla ,tai jopa matkia polkemisliikkeitä niin kuin ajaisit pyörällä.
  • Voit lisäksi kuunnella hyvää musiikkia ja ottaa mukaasi ystävän vesijumppaan. Tällä on hyvä vaikutus fyysiseen ja psyykkiseen terveyteesi, kuten myös aivojesi terveyteen.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.