Parhaat ja tehokkaimmat fysioterapiahoidot
Kirjoittanut ja tarkastanut fysioterapeutti Víctor Díez
Fysioterapiassa käyminen on yhä yleisempää, erityisesti amatööri- ja ammattiurheilijoiden keskuudessa. Urheilijat joutuvat ponnistelemaan äärirajoilla, ja fysioterapia auttaa ehkäisemään vammoja sekä toipumaan niistä mahdollisimman nopeasti. Tässä artikkelissa kerromme urheilufysioterapiasta sekä siitä, mitkä ovat nykypäivänä parhaat ja tehokkaimmat fysioterapiahoidot.
Ensin on kuitenkin selvennettävä jotain: ammattiurheilijan ja amatööriurheilijan saamien fysioterapihoitojen välillä ei ole mitään eroa. Kuka tahansa voi päästä laadukkaaseen fysioterapiaan. Tärkeintä on löytää hyvä fysioterapeutti, jonka tiedot ovat ajan tasalla, joka perehtyy koko ajan uusiin tutkimuksiin, kouluttaa itseään jatkuvasti ja käyttää sellaisia hoitoja, joiden toimivuudesta ja tehosta on tieteellistä ja kliinistä näyttöä.
Ammatti- ja amatööriurheilijoiden vammojen erot
Ensimmäiseksi on hyvä tietää, että useimmat vammat johtuvat liiallisesta kuormituksesta kudoksiin (lihakset, jänteet, nivelsiteet jne.), jotka eivät pysty kannattelemaan tuota painetta. Tämä voi tapahtua akuutisti tai kroonisesti. Jälkimmäisessä vamma on lievempi, mutta kestää pitkään.
Liiallisen kuormituksen lisäksi loukkaantumiseen voivat vaikuttaa biomekaniikka, treenitekniikka, huono fyysinen valmistautuminen, levon puute, kehno ruokavalio sekä monet muut tekijät. Nämä tekijät yleensä pahentavat vamman pääasiallista syytä.
Tässä mielessä ammattiurheilijan ja amatööriurheilijan vammat eivät siis eroa toisistaan. Ainoa ero syntyy siitä, että ammattiurheilijan on voitava pysyä aktiivisena ja kilpailla. Tämä on toipumisessa vaikeinta ja ratkaisevinta. Yleensä onnistumisen takaa treenaamisen ja levon välinen tasapaino.
Ja viimeisinä muttei vähäisimpänä, fysioterapeuteilla on käytettävissään ultraäänilaitteisto, jolla he arvioivat ja hoitavat vammaa, mikä takaa hoidon tehokkuuden ja turvallisuuden.
Tämä uusi teknologia merkitsee uutta aaltoa fysioterapiassa. Moni mieltää fysioterapian edelleen hierontoihin, infrapunaan ja TENS:iin. Elämme kuitenkin 2000-lukua, ja moni asia on muuttunut.
Lue myös: Lämpö ja kylmä urheiluvammojen hoidossa
Käytettävissä olevat tehokkaimmat fysioterapiahoidot
Fysioterapia on ajan myötä muuttunut ja mukautunut uusiin teknologioihin. Vaikka moni fysioterapeutti hyödyntää edelleen manuaalista terapiaa, tämä ei ole enää ainoa vaihtoehto. Tällä hetkellä monissa hoitohuoneissa on uusia laitteita, jotka optimoivat fysioterapeutin työtä.
Katsotaan niitä seuraavaksi.
Ultraääni
Fysioterapeuttien käyttämä ultraääni ei ole varsinaisesti hoitomuoto, vaan työkalu, jolla täydennetään fyysisiä tutkimuksia ja arviointia. Sillä voidaan tarkemmin ottaen seurata potilaan vammaa ja sen kehittymistä ajan myötä.
Näin fysioterapeutti pystyy saamaan tarkempaa tietoa vamman tyypistä, sen sijainnista, toipumisajasta, urheilijan kyvystä urheilla sekä siitä, mitkä ovat tehokkaimmat fysioterapiahoidot kyseisessä tilanteessa.
Jos ultraääni onkin nyt fysioterapeutin silmät, neulat (akupunktiotyyppiset) ovat hänen kätensä jatke. Niiden avulla fysioterapeutti pääsee käsiksi vamma-alueelle ja voi käyttää itse neulaa ongelman hoitamiseen. Lisäksi sitä voidaan käyttää elektrodina elektroterapian antamiseksi tietyille alueille.
Kun fysioterapeutti hyödyntää molempia työkaluja yhdessä, ultraääntä ja neuloja, hoito voi tuottaa tulosta jo muutamalla kerralla. Neuloja on kuitenkin aina käytettävä ultraäänen kanssa, jotta hoito olisi varmasti turvallista ja tarkkaa. Näin varmistetaan se, että potilas saa tehokkainta mahdollista hoitoa.
Tehokkaimmat fysioterapiahoidot: kudoksensisäinen perkutaaninen elektrolyysi
Tämän menetelmän loi José Manuel Sánchez Espanjassa 20 vuotta sitten, ja se on mullistanut fysioterapian. Se lyhentää toipumisaikaa ja vähentää urheilijan oireita.
Nämä vammat ovat yleensä seurausta kollageenisäikeissa tapahtuvista rappeumamuutoksista johtuen jänteen uusiutumisprosessin epäonnistumisesta. Tämä menetelmä vähentää oireita, muuttaa pH:ta, auttaa tulehdusprosessissa vamma-alueella ja edistää tämän seurauksena toipumista.
Tätä hoitoa käytetään myös lihas- ja nivelsidevammoihin, nivelen bursiin eli limapusseihin ja ganglioihin eli hyytelörakkoihin. Hoidossa neula viedään ultraäänen opastamana vamma-alueelle ja käytetään galvaanista virtaa eli jatkuvaa tasavirtaa vamman parantamiseksi.
Funktionaalinen neuromodulaatio
Vain harva tuntee tämän menetelmän. Siitä tullaan kuitenkin puhumaan vielä paljon muutaman vuoden sisällä, sillä se on mullistamassa fysioterapeuttien työtä ja hoitoja, erityisesti urheilijoiden kohdalla. Neuromodulaatio parantaa urheilijan suorituskykyä ja ehkäisee vammoja. Se onkin yksi tehokkaimpia fysioterapiahoitoja kaikille potilalle.
Hoidon kehitti Alejandro Elorriaga, espanjalainen urheilulääkäri. Menetelmässä stimuloidaan ääreishermoston eri kohtia virran avulla neulojen kautta. Se on kivuton hoitomuoto, joka aikaansaa välittömiä ja kestäviä muutoksia lihasten supistumiskyvyssä.
Se auttaa myös vähentämään kipua moduloimalla aistitietoa ja vaikuttaa autonomiseen hermostoon. Toisin sanoen hoito kohdistuu hermostoon, joka ohjaa elimistön toimintoja.
Kuivaneulaus
Kuivaneulaus on yksi tehokkaimmista fysioterapiahoidoista, ja sitä on käytetty jo vuosia. Tästä syystä se on usein tunnetuin hoito potilaiden keskuudessa, erityisesti hyvien hoitotulostensa ansiosta. Menetelmän kehittivät lääkärit Travell ja Simons.
Jos menetelmä ei ole tuttu, kerrottakoon, että siinä käytetään akupunktiotyyppistä neulaa sellaisella lihaksen alueella, jossa on triggeripisteitä (näitä voisi kutsua myös kontraktuuriksi). Kuivaneulaus vähentää jännitettä näissä lihassäkeissä, auttaa palauttamaan liikkuvuuden ja poistaa kivun aktiivisista triggeripisteistä.
Lue myös: Mitä kuivaneulaus tarkoittaa ja mitä hyötyä siitä on?
Harjoitukset ja manuaalinen terapia
Emme voi tietenkään olla nostamatta esiin kahta työkalua, jotka ovat edelleen oleellisia fysioterapiassa: manuaalinen terapia ja fysioterapiaharjoitukset. Manuaalisessa terapiassa pyritään stimuloimaan verenkiertojärjestelmää. Se auttaa kuljettamaan verta kudoksiin ja edistää toipumista. Lisäksi se tuo liikettä vamma-alueelle ja notkistaa niveliä.
Fysioterapiaharjoitteet auttavat liiallisesta kuormituksesta vaurioituneita kudoksia mukautumaan uudelleen, millä on ratkaiseva merkitys vammojen ehkäisyn kannalta vastaisuudessa.
Yhteenveto
Tässä artikkelissa kävimme läpi parhaat ja tehokkaimmat fysioterapiahoidot. Muitakin hyviä vaihtoehtoja on. Hoidon valinta riippuu pitkälti vammatyypistä ja lääkärin arviosta. Ei ole olemassa mitään yhtä täydellistä menetelmää, joka toimisi kaikilla potilailla.
Tärkeintä on löytää fysioterapeutti, joka osaa arvioida ja päätellä tilanteen oikein voidakseen hyödyntää parhaita hoitomenetelmiä kussakin tilanteessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Aicale R, Tarantino D, Maffulli N. Overuse injuries in sport: a comprehensive overview. J Orthop Surg Res. 2018 Dec 5;13(1):309. doi: 10.1186/s13018-018-1017-5. PMID: 30518382; PMCID: PMC6282309.
- Owens JG, Rauzi MR, Kittelson A, et al. How New Technology Is Improving Physical Therapy. Curr Rev Musculoskelet Med. 2020;13(2):200-211. doi:10.1007/s12178-020-09610-6
- Whittaker JL, Ellis R, Hodges PW, et al. Imaging with ultrasound in physical therapy: What is the PT’s scope of practice? A competency-based educational model and training recommendations. Br J Sports Med. 2019;53(23):1447-1453. doi:10.1136/bjsports-2018-100193
-
Abat F, Diesel WJ, Gelber PE, Polidori F, Monllau JC, Sanchez-Ibañez JM. Effectiveness of the Intratissue Percutaneous Electrolysis (EPI®) technique and isoinertial eccentric exercise in the treatment of patellar tendinopathy at two years follow-up. Muscles Ligaments Tendons J. 2014 Jul 14;4(2):188-93. PMID: 25332934; PMCID: PMC4187605.
- Fishman MA, Antony A, Esposito M, Deer T, Levy R. The Evolution of Neuromodulation in the Treatment of Chronic Pain: Forward-Looking Perspectives. Pain Med. 2019;20(Suppl 1):S58-S68. doi:10.1093/pm/pnz074
- Dunning J, Butts R, Mourad F, Young I, Flannagan S, Perreault T. Dry needling: a literature review with implications for clinical practice guidelines. Phys Ther Rev. 2014;19(4):252-265. doi:10.1179/108331913X13844245102034
- Bernal-Utrera C, Gonzalez-Gerez JJ, Anarte-Lazo E, Rodriguez-Blanco C. Manual therapy versus therapeutic exercise in non-specific chronic neck pain: a randomized controlled trial. Trials. 2020;21(1):682. Published 2020 Jul 28. doi:10.1186/s13063-020-04610-w
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.