Kaikki talviurheilulaji curlingista

Curling on hyvin yksinkertainen mutta silti haastava talviurheilulaji. Jatka lukemista oppiaksesi lisää curlingista, mukaan lukien lajin historia ja käytännöt!
Kaikki talviurheilulaji curlingista

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hiihdon, luistelun ja lumilautailun lisäksi myös curling on talviurheilulaji. Voit harrastaa tätä urheilulajia myös sille suunnitelluilla tekoradoilla.

Curling vaatii voimaa, taitoa sekä paljon joukkuehenkeä, tarkkuutta ja strategian suunnittelukykyä. Tämän vuoksi sitä kutsutaan myös “shakkipeliksi jäällä”.

Kaikenlaisen liikunnan harjoittaminen talvella on hyödyllistä, koska keho polttaa enemmän kaloreita. Monilla ihmisillä on tapana vain pysyä sisätiloissa tänä vuodenaikana.

Curlingin historiaa

Curling-nimen alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Lajin nimi voi liittyä englanninkielen verbiin ”curl”. Sitä kutsuttiin myös “karjumispeliksi”. Useimmat lähteet ovat yhtä mieltä siitä, että laji syntyi Skotlannissa.

Vaikka lajin syntymiselle ei ole löydetty tarkkaa päivämäärää, asiantuntijat uskovat sen syntyneen 1500-luvulla. Asiantuntijat ovat löytäneet monia historiallisia esineitä urheilulajiin liittyen. Esimerkiksi asiantuntijat löysivät curling-kiven, johon oli kaiverrettu vuosiluku 1511.

Tämä urheilulaji mainittiin ensimmäisen kerran asiakirjassa, joka on vuodelta 1540. John McQuhin kirjoitti urheilulajista joitain merkintöjä latinaksi. Flanderin taidemaalari Pieter Brueghel vanhemman maalauksissa kuvataan kohtauksia urheilulajista.

Ihmiset harjoittivat tätä urheilulajia jäätyneen lammen tai järven jäällä. Vuonna 1716 ensimmäinen rata rakennettiin Kilsyth Curling Clubille Skotlantiin. Kivien koko ja paino vaihtelivat neljästä kilosta 22 kiloon.

Curling saapui Amerikkaan vuonna 1807 skotlantilaisten maahanmuuttajien mukana. He perustivat Royal Montreal Curling Clubin kanadalaiseen kaupunkiin. 1900-luvulla siitä tuli olympiaurheilulaji.

Curling on talviurheilulaji.
Curling-kivillä, joita pelaajat käyttävät tässä urheilulajissa, on myös oma historiansa. Asiantuntijat ovat löytäneet muinaisia esineitä, jotka täyttivät curling-kiven tehtävän.

Pelattavuus

Curling on joukkuelaji, jota voi harrastaa kapealla suorakaiteen muotoisella jääradalla. Kaksi neljän pelaajan joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan. Jokainen pelaaja heittää kaksi kiveä kierrosta kohden (eli kahdeksan kiveä per kierros). Pelaajat voivat käyttää harjaa muokkaamaan kivien liikerataa.

Periaate lajissa on samanlainen kuin keilailussa, tavoitteena on liu’uttaa kivet mahdollisimman lähelle “maalia”, joka on kentän toisessa päässä.

Kunkin joukkueen pelaajat heittävät järjestyksessä vuorotellen toisen osapuolen pelaajien kanssa. Tavoitteensa saavuttamiseksi pelaajat voivat tehdä erilaisia ​​heittoja:

  • Tuoda kivi mahdollisimman lähelle maalia.
  • Työntää kivi ulos. Ylipainoinen laukaus kivien poistamiseksi pelistä. Nouto laukaisee muita kiviä talossa.
  • Asettaa kivet siten, että ne suojaavat oman joukkueen kiviä. Näin vastustajajoukkue ei voi osua niihin.

Kivien, jotka ovat lähimpänä keskustaa, lukumäärä lasketaan. Mutta jos keskuksen jälkeen seuraava joukkue on toisesta joukkueesta, annetaan vain yksi piste.

Peliä pelataan tietyllä määrällä kierroksia. Ottelussa voi olla 8-10 kierrosta. Eniten pisteitä voittanut joukkue voittaa. Mutta jos ottelu päättyy tasapeliin, on pelattava ylimääräinen kierros voittajan ratkaisemiseksi.

Heittämiselle on säädetty aika-raja. Kummallakin joukkueella on 60 minuuttia aikaa heittää kivet.

Joukkueet

Curlingissa kummassakin joukkueessa on neljä pelaajaa. Jokaisella pelaajalla on oma erityinen roolinsa:

Ensimmäinen joukkueen jäsen

Tämä on pelaaja, joka heittää ensimmäisellä kierroksella. Toisin sanoen hän heittää ensimmäisen ja toisen kiven. Tästä syystä voimme sanoa, että hänen heittonsa on helpoin, koska muista kivistä ei tarvitse huolehtia. Mutta hänen roolinsa on erittäin tärkeä, koska paikka, johon kivet laskeutuvat, määrää loppupelin.

Kun joukkueen ensimmäinen pelaaja on käyttänyt heittonsa, hänen on autettava joukkuetovereitaan. Hänen tehtävänsä on pitää rata liukkaana kiven edessä.

Toinen joukkueen jäsen

Kuten nimestä voi päätellä, pelaaja heittää toisen kiviparin. Hän siis heittää kolmannen ja neljännen kiven. Käytettyään heittonsa, myös hän auttaa seuraavia joukkuetovereitaan.

Kolmas tai vara-kapteeni

Sen lisäksi, että hän heittää viidennen ja kuudennen kiven, hän myös auttaa joukkuetovereitaan, tekee merkintöjä pelin kulusta ja auttaa strategian suunnittelussa.

Tämä pelaaja on joukkueen varakapteeni. Itse asiassa, kun kapteenin on aika heittää, varakapteeni suorittaa kapteenin tehtävät ohjaamalla muita lakaisijoita.

Kapteeni

Kapteeni on joukkueen tärkein pelaaja. Yleensä hän on kokeneimpia pelaajia. Hän määrittelee strategian seuraamalla peliä ja pyyhkäisyjä.

Koska hänen on heitettävä kaksi viimeistä kiveä, hänen tehtävänsä on vaikein. Tämä johtuu siitä, että rata on täynnä ja hänen on oltava hyvin varovainen.

Varusteet

Käytettäviä välineitä ovat:

  • Kivet. Ne painavat noin kymmenen kiloa. Kummassakin on kahdeksan kiveä, eri väriä. Ne on valmistettu kiinteästä graniitista. Niiden yläosassa on kulmainen kahva.
  • Luuta. Käytetään jään pinnan lakaistamiseen kiven polulle auttamalla sitä liikkumaan ja lisäämällä sen nopeutta ja suuntaa.
  • Liukumispohja. Se on pohjallinen, jonka pelaajat asettavat kenkiensä pohjiin.

Liukumispohjien käytölle ei ole virallisia ohjeita tai sääntöjä. Vain mestaruuskilpailut edellyttävät tiettyä joukkueen sisäistä yhdenmukaisuutta.

Maali on kohde, johon pelaajat yrittävät tähdätä kivillä.

Curling: vasta-aiheet

Curling on ennen kaikkea strategiapeli. Itse asiassa joidenkin tutkimusten mukaan päätöksentekokykyä pidetään tärkeänä osana tätä urheilulajia.

Ikärajaa tai ehtoja ei ole. Curling on urheilulaji, josta kuka tahansa voi nauttia, koska se tarjoaa sekä fyysisiä että psykologisia haasteita.

Kuten kaikessa urheilussa, pelaajien on toteutettava varotoimenpiteitä loukkaantumisten välttämiseksi. Kaatumisia voi tapahtua, koska jään pinta on liukas. Pelaajien on myös oltava varovaisia ​​painavien kivien kanssa.

Curling voi joissakin tapauksessa olla haitaksi terveydelle. Esimerkiksi, jos kärsit akuutista alaselän kivusta, kumartuminen alaspäin kivien liu’uttamiseksi voi pahentaa selkäkipuja.

Useiden tutkimusten mukaan astmaa ja allergioita sairastavien tulisi olla varovaisia yleensäkin ​​talviurheilua harrastettaessa, koska kylmä ilma voi aiheuttaa ongelmia hengitysteiden kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alcaraz-Ibáñez M, Pérez-Romero A, Aguilar-Parra J, Trigueros R. Deportes de invierno adaptados: salud, diversión y competición sin barreras. En Gallego J, Alcaraz-Ibáñez M, Aguilar-Parra H, Cangas A. IV Congreso internacional de Deporte Inclusivo. Almería: Universidad de Almería, 2015.
  • Bradley JL. The sports science of curling: a practical review. J Sports Sci Med. 2009; 8(4): 495-500.
  • Drobnic F. Asma y actividad deportiva. Apuntes: Educación física y deportes. 1994; 38(4): 100-103.
  • Real Federación Española de Deportes de Hielo [En línea]. España: En el Top 10 mundial de la modalidad mixta de curling; 2020. [Fecha de   acceso: 24 de febrero de 2021]. URL disponible en: https://www.rfedh.es/espana-en-el-top-10-mundial-de-la-modalidad-mixta-de-curling/
  • Reeser J, Berg R. Self reported injury patterns among competitive curlers in the United States: a preliminary investigation into the epidemiology of curling injuries. British Journal of Sports Medicine. 2004; 38(5): http://dx.doi.org/10.1136/bjsm.2003.010298
  • Wieting S, Lamoureux D. Curling in Canada. Sport in Society. 2001; 4(2): 140-156.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.