Logo image
Logo image

Pähkinöiden kymmenen ihmeellistä hyötyä

3 minuuttia
Pähkinöiden kymmenen ihmeellistä hyötyä
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Pähkinät ovat loistava vitamiinien ja ravintoaineiden lähde, jotka auttavat kehoa kehittymään oikein vahvistamalla immuunijärjestelmääsi ja ehkäisemällä sairauksia. Tänään katsomme hieman tarkemmin, mitkä ovat yleisimmät pähkinöiden hyödyt terveydelle.

Pähkinöiden hyödyt terveydelle

Some figure
Kaikki pähkinät ovat peräisin pähkinäpuusta, joka on kotoisin Aasiasta ja Euroopasta. Ne voidaan syödä raakana tai lisättynä ainesosana resepteihin ja jälkiruokiin. Selvitä pähkinöiden hyödyt terveydelle lukemalla tämä artikkeli!
Pähkinöissä on sellu, joka on tyypillisesti valkoinen, jossa on ohut, ruskea sisäinen kuori, ja päällä kova ja paksu ulkokuori.

Pähkinät sisältävät mm. seuraavia ravintoaineita:

  • Proteiini
  • Terveellisiä rasvoja
  • Kuitua
  • Antioksidantteja
  • Sterolia
  • Mineraaleja (natrium, kalium, fosfori, rauta, sinkki, magnesium, kalsium)
  • B-, ja E-vitamiineja

Vaikka pähkinät ovat pieniä ja joskus vaikeasti avattavia kovien kuoriensa ansiosta, ne ovat herkullisia elintarvikkeita, joilla on paljon hyötyä kehon terveelle kehitykselle.

Seuraavaksi haluamme jakaa listan pähkinöiden kymmenestä uskomattomasta edusta ja ominaisuuksista.

1. Tulehdusta ehkäiseviä

Some figure

Pähkinöiden sisältämien sinkki- ja omega-3-rasvahappojen ansiosta ne ovat luonnollisesti tulehdusta ehkäiseviä, ja samalla ne myös parantavat kehosi omaa suojaa.

Kaikilla pähkinöillä on samanlaisia ​​ominaisuuksia, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan tulehduksen aiheuttamien oireiden lievittämiseen.

2. Ehkäisevät sydänsairauksia

Pähkinöiden syöminen on erityisen hyödyllistä henkilöille, jotka ovat kärsineet aiemmin sydänkohtauksen, tai jotka ovat korkeammassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Pähkinöiden aminohapot voivat estää sydänkohtauksen ja valtimoiden tukkeutumisen. Pähkinöiden syöminen on luonnollinen tapa hoitaa sydämesi terveyttä.

3. Pähkinöiden hyödyt terveydelle parantavat verenkiertoa

Some figure
Sydämesi lisäksi pähkinät ovat hyödyllisiä myös verenkierron parantamiseksi. Tämä johtuu niiden sisältämästä B3-vitamiinin pitoisuudesta. Tämä vitamiini lisää veren virtausta kehosi läpi. Tämän seurauksena sinulla on pienempi todennäköisyys sairastua sydänsairauksiin.

4. Vähentävät kehon rasvaprosenttia

Pähkinät ovat loistavia sydämesi terveydelle, mutta sen isäksi ne auttavat sinua pääsemään eroon keskivartalon itsepäisestä ylimääräisestä rasvasta.

Pähkinöiden syöminen vähentää ruokahaluasi ja täten tarvetta täyttää vatsaasi huonoilla hiilihydraateilla jotka lihottavat. Pähkinöiden sisältämä runsas kuitu auttaa sinua pysymään kylläisenä, ehkäisemään vatsan turvotusta, sekä pitämään ruoansulatuksesi kunnossa.

5. Ne parantavat hermojärjestelmääsi

Some figure
Pähkinöistä löytyvät vitamiinit sekä terveelliset omega-3 ja omega-6 rasvahapot auttavat stimuloimaan hermojärjestelmäsi toimintoja ja parantamaan hermojärjestelmäsi terveyttä sekä aivojesi toimintaa.
Pähkinät myös parantavat muistia ja lisäävät oppimiskykyä, joka on tärkeää etenkin lapsille ja teini-ikäisille.

6. Pähkinöiden hyödyt vastustuskyvyllesi

Kukaan ei nauti jatkuvasti kipeänä olosta, joten on tärkeää tietää kuinka voit auttaa kehoasi pysymään terveenä. Yksi oikein hyvä tapa on vahvistaa omaa vastustuskykyäsi ja tämä onnistuu syömällä terveellisiä pähkinöitä!

Pähkinöiden sisältämä E-vitamiini sekä antioksidantit stimuloivat kehosi vasta-aineiden tuotantoa, jotka auttavat elimistöäsi torjumaan ei halutut, tauteja aiheuttavat virukset ja bakteerit.

7. Pähkinät hoitavat maksan sairauksia

Some figure
Maksan sairaudet voi vahingoittaa vakavasti maksaasi heikentämällä tai pysäyttämällä sen toiminnan jopa kokonaan. On tärkeää oppia, mitkä elintarvikkeet voivat puhdistaa ja suojella tätä elintä, jotta se ei vahingoitu.
Pähkinöiden antioksidantit ja tärkeät rasvahapot suojaavat sekä puhdistavat maksaa.

8. Pähkinät ehkäisevät osteoporoosia

Osteoporoosi on tila, joka pienentää luun massaa ja aiheuttaa luiden ohenemisen, ja tekee niistä heikon sekä hauraan. Riski sairastua osteoporoosiin kasvaa mikäli ruokavaliostasi puuttuu tarpeellinen määrä kuparia.

Kupari lisää mineraalien tiheyttä luissa. Kun sinulla ei ole tarpeeksi kuparia ruokavaliossa, luut voisivat menettää osan vahvuudestaan. Yksi tärkeimmistä pähkinöiden sisältämistä mineraaleista on kupari, mikä tekee pähkinöiden syömisen välttämättömäksi kun haluat parantaa luustosi hyvinvointia.

9. Pähkinät parantavat mielialaasi

Some figure

Stressi, väsymys ja pettymys voivat joskus liittyä tiettyjen ravintoaineiden puutteeseen. Jotkut ihmiset saattavat syödä heti jotain makeaa stressaavina aikoina, mutta pähkinät voivat olla yhtä tehokkaita.

Pähkinöiden sisältämät luonnolliset sokerit, vitamiinit ja antioksidantit voivat parantaa mielialaasi, joten annos pähkinöitä päivässä on loistava tapa stressin vähentämiseksi.

10. Loistava hyöty ihollesi

Tarvitset E-vitamiinia terveellisen, pehmeän ja nuoren näköisen ihon säilyttämiseksi, ja löydät sen pähkinöistä. Pähkinöistä valmistetut kasvonaamiot ja öljyt antavat ihollesi täydellisen hoidon.

Syömällä pähkinöitä vältät ennenaikaista ikääntymistä ja ihosi näyttää terveellisemmältä ja tasaisemmalta.

Pähkinöiden liiallisen syömisen riskit

Kuten mitä tahansa muuta ruokaa, sinun pitäisi aina nauttia pähkinöitä kohtuullisia määriä. Voi olla hyvä keskustella ensin ravitsemusasiantuntijan kanssa, jotta voit määritellä kuinka paljon pähkinöitä juuri sinun kannattaa syödä päivittäin.

Liiallinne pähkinöiden syöminen voi aiheuttaa jopa munuaiskiviä,  sillä niiden sisältämä oksaalihapon määrä on suuri. Et myöskään halua syödä liikaa kaloreita!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alkhatib A. Antiviral functional foods and exercise lifestyle prevention of coronavirus. Nutrients. Septimebre 2020. 12 (9): 2633.
  • Chorba TL, Holman RC, Strine TW, Clarke MJ, E. B. D. The frequency and preventability of adverse drug reaction-related, & Study., admissions to an I. U. H. a cross-sectional. (n.d.). Pubmed_Result. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9414630.
  • Fundación Española de Nutrición (FEN). Nueces. Frutos Secos. Alimentos y bebidas. https://www.fen.org.es/vida-saludable/alimentos-bebidas
  • Grosso, G., & Estruch, R. Nut consumption and age-related disease. Maturitas. Elsevier Ireland Ltd. 2016. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2015.10.014.
  • Gupta V, Mah XJ, Garcia MC, Antonypillai C, van der Poorten D. Oily fish, coffee and walnuts: Dietary treatment for nonalcoholic fatty liver disease. World J Gastroenterol. 2015;21(37):10621–10635. doi:10.3748/wjg.v21.i37.10621
  • Haider, S., Batool, Z., Tabassum, S., Perveen, T., Saleem, S., Naqvi, F., … Haleem, D. J. Effects of Walnuts (Juglans regia) on Learning and Memory Functions. Plant Foods for Human Nutrition. 2011: 66(4), 335–340. https://doi.org/10.1007/s11130-011-0260-2
  • Holscher H, Guetterman H, et al. Walnut consumption alters the gastrointestinal microbiota, microbially derived secondary bile acids, and health markers in healthy adults: a randomized controlled trial. Journal of Nutrition. Junio 2018. 148 (6): 861-867.
  • Lee, Y. J., Nam, G. E., Seo, J. A., Yoon, T., Seo, I., Lee, J. H., … Kim, N. H. Nut consumption has favorable effects on lipid profiles of Korean women with metabolic syndrome. Nutrition Research, 2014: 34(9), 814–820. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2014.08.011
  • Mattes, R. D., & Dreher, M. L. Nuts and healthy body weight maintenance mechanisms. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2010.
  • Morán, G. A. G., Cardona, A. G., Lozada, A. T., & Silva, C. J. R. La Dieta como Terapia Complementaria en la Psoriasis. Revista Neuronum, 2019; 5(1), 112–128. Retrieved from http://eduneuro.com/revista/index.php/revistaneuronum/article/view/169
  • Morgillo S, Hill AM, Coates AM. The Effects of Nut Consumption on Vascular Function. Nutrients. 2019;11(1):116. Published 2019 Jan 8. doi:10.3390/nu11010116.
  • Plawecki K, Chapman-Novakofski K. Bone health nutrition issues in aging. Nutrients. 2010;2(11):1086–1105. doi:10.3390/nu2111086
  • Poulose Sh, Miller M. G, et al. Role of walnuts in maintaining brain health with age. The Journal of Nutrition. Abril 2014. 144 (4 Suppl): 561S-566S.
  • Pribis P. Effects of walnut consumption on mood in young adults – a randomized controlled trial. Nutrients. Noviembre 2016. 8 (11): 668.
  • Rosa E. Health benefits of nut consumption. Nutrients. 2010;2(7):652–682. doi:10.3390/nu2070652.
  • Sánchez González C, Ciudad C. J, et al. Health benefits of walnut polyphenols: an exploration beyond their lipid profile. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Noviembre 2017. 57 (16): 3373-3383.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.