Paavi Franciscus on kuollut 88-vuotiaana: tämä tiedetään toistaiseksi

Maanantaiaamuna 21. huhtikuuta klo 7.35 (Rooman aikaa) paavi Franciscus kuoli 88-vuotiaana, mikä sai miljoonat hänen herkkää terveydentilaansa seuranneet seurakuntalaiset suremaan. Hänen kuolemansa on aiheuttanut järkytyksen ja surun aallon ihmisten keskuudessa, jotka näkivät hänessä toivon ja läheisyyden hahmon.
Argentiinalaissyntyinen paavi ja historian ensimmäinen latinalaisamerikkalainen paavi oli hiljattain ollut sairaalahoidossa keuhkokuumeen aiheuttamien komplikaatioiden vuoksi, ja vaikka hän omien sanojensa mukaan näytti paranevan, hän kuoli pääsiäismaanantaina eli toisena pääsiäispäivänä.
Miljoonien rakastama hengellinen johtaja
Paavi Franciscus (1936-2025), oikealta nimeltään Jorge Mario Bergoglio, muistetaan yhtenä viime aikojen inhimillisimmistä ja sitoutuneimmista paaveista. Paavin virkakautensa alusta lähtien vuonna 2013 hänen sanomansa rakkaudesta toisia kohtaan ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta sai miljoonien ihmisten kunnioituksen ympäri maailmaa, myös niiden, jotka eivät kuulu katoliseen kirkkoon.
Hänen toivoa täynnä olevat puheensa ja opetuksensa osoittivat myötätuntoa yhteiskunnan ja kirkon itsensä historiallisesti marginalisoimia ryhmiä kohtaan, kuten köyhimpiä, siirtolaisia, sodan uhreja ja LGBTIQ+ -yhteisöä kohtaan. Tämän vuoksi monet pitivät häntä katolilaisuuden modernisoijana ja vuoropuhelun symbolina.
Jos ihminen on homo, etsii Herraa ja hänellä on hyvä tahto, kuka minä olen tuomitsemaan?
Hänen halunsa rakentaa oikeudenmukaisempi ja osallistavampi kirkko sai osakseen kritiikkiä katolilaisuuden konservatiivisimmilta sektoreilta. Tämä ei kuitenkaan estänyt häntä nostamasta ääntään keskustellessaan arkaluonteisista aiheista, kuten naisten asemasta kirkossa, papiston harjoittamasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, sodan lopettamisesta ja ilmastonmuutoksen tuhoista.
Lue tämäkin: Näin suhtaudut läheisen kuolemaan epäitsekkäästi
Hänen terveytensä oli yhä hauraampi
Monet muistavat paavi Franciscuksen terveenä ja energisenä miehenä, mutta totuus on, että hän oli jo jonkin aikaa kärsinyt terveysongelmista, jotka monimutkaistuivat viimeisen vuoden aikana. Ja vaikka hän ei koskaan lakannut hoitamasta kirkollisia tehtäviään, hänen elinvoimansa oli vähitellen hiipumassa.
Vuonna 2021 hänelle tehtiin leikkaus, jossa poistettiin 33 senttimetriä paksusuolta divertikkelien aiheuttaman tulehduksen ja ahtauman vuoksi. Mutta vaikka leikkaus onnistui, se vei raskaasti hänen fyysistä kestävyyttään. Tämä ja krooniset polvivaivat pakottivat hänet turvautumaan pyörätuoliin.
Vuonna 2023 hän joutui sairaalaan hengitystieinfektion vuoksi, josta hän toipui onnistuneesti ja joutui sitten kuukausia myöhemmin vatsaonteloleikkaukseen tyrän vuoksi. Valitettavasti hänen keuhko-ongelmansa pahenivat siinä määrin, että hänellä todettiin molemminpuolinen keuhkokuume, hyvin vaarallinen sairaus, joka lopulta vei hänen henkensä.
Mikä on molemminpuolinen keuhkokuume ja miten se vaikuttaa vanhuksiin?
Aiemmin tänä vuonna paavi Franciscus vietti yli kuukauden sairaalassa molemminpuolisen keuhkokuumeen aiheuttamien komplikaatioiden vuoksi. Kyseessä on infektio, joka vaikuttaa molempien keuhkojen toimintaan, täyttää keuhkorakkulat nesteellä ja vaikeuttaa hengittämistä. Tämä voi olla hengenvaarallista paavin kaltaisille iäkkäille aikuisille.
Tämä johtuu siitä, että ajan myötä immuunijärjestelmä heikkenee ja infektioiden torjuminen vaikeutuu. Lisäksi taudin aiheuttama hapenpuute johtaa usein yleiseen heikkouteen ja jatkuvaan uupumuksen tunteeseen. Jos hoito ei ole tehokasta, keuhkokuume voi pahentua ja vaikuttaa muihin elintärkeisiin elimiin.
Paavi Franciscuksen viimeiset päivät
Terveydentilastaan huolimatta paavi pysyi vankkumattomana kirkollisissa tehtävissään kuolinpäiväänsä saakka. Vaikka hän ei pystynyt johtamaan hiljaisen viikon seremonioita, hän teki useita julkisia esiintymisiä kuolemaansa edeltävinä päivinä.
Kiirastorstaina hän vieraili Rooman vankilassa, jossa hän vietti 30 minuuttia vankien kanssa. Terveydentilansa vuoksi hän ei kuitenkaan pystynyt suorittamaan perinteistä jalkojen pesua, jonka hän oli suorittanut aiempina vuosina vapautensa menettäneille.
Kaksi päivää myöhemmin, lankalauantaina, hän kävi Pietarinkirkossa rukoilemassa ennen vigiliaa ja jakoi Vatikaanin virallisen verkkosivuston kautta mietteitä seurakuntalaisten kanssa. “Pohtikaa hartaasti sitä, miten Neitsyt Maria eli tuona pääsiäislauantaina; odottaen”, lause, joka nyt kuulostaa enteeltä siitä, mitä seuraavaksi tuli tapahtumaan.
Hänen viimeinen esiintymisensä oli sunnuntaina eli pääsiäispäivänä, jolloin hän tervehti satoja Pietarinaukiolle kokoontuneita uskovia ja antoi Urbi et Orbi -siunauksen, jonka vain paavi voi antaa. Lopuksi hän poistui väsyneenä mutta tyynenä paikalta paavimobiililla tietämättä, että se olisi viimeinen kerta.
Ilmoitus paavin kuolemasta täytti sosiaaliset verkostot surulla
Toisen pääsiäispäivän aamuna eli maanantaina, päivä Jeesus Kristuksen ylösnousemuksen juhlan jälkeen, kardinaali Kevin Joseph Farrel, yksi Vatikaanin virallisista tiedottajista, kertoi maailmalle uutisen paavi Franciscuksen kuolemasta.
Rakkaat veljet ja sisaret, minun on syvällä surulla ilmoitettava pyhän isämme Franciscuksen kuolemasta (…) Hänen koko elämänsä oli omistettu Herran ja hänen kirkkonsa palvelemiselle. Hän opetti meitä elämään evankeliumin arvoja uskollisesti, rohkeasti ja yleismaailmallisella rakkaudella, erityisesti köyhimpien ja syrjäytyneimpien hyväksi.
Virallisen ilmoituksen jälkeen reaktiot olivat nopeita. Espanjan kuningas julisti sähkeessään: “Hänen pyhyytensä paavi Franciscus on koko pontifikaattinsa ajan todistanut lähimmäisenrakkauden, veljeyden ja sosiaalisen ystävyyden merkityksestä vuosisatamme maailmalle”, ja julisti kolmipäiväisen suruajan.
Paavin kotimaan Argentiinan presidentti Javier Milei puolestaan totesi X-tilillään: “Huolimatta erimielisyyksistä, jotka nykyään näyttävät vähäisiltä, minulle oli todellinen kunnia tuntea Franciscus hänen hyvyydessään ja viisaudessaan. Koska hän oli niin vertauskuvallinen ja rakastettu hahmo tässä maassa, Argentiinan hallitus määräsi 7 päivän suruajan.
Lue lisää: Maailman keuhkokuumepäivä: tautiin on kiinnitettävä enemmän huomiota
Paavi lepää Santa Maria Maggioren basilikassa
Kaukana Vatikaanin Pyhän Pietarin basilikan loistokkuudesta paavi Franciscus ilmaisi jo eläessään halunsa levätä Santa Maria Maggioren basilikassa Roomassa. Tämä nöyryyden ele johtuu yhteydestä, jonka paavi tunsi Marian hahmoon, jonka hän tunnusti esirukoilijakseen ja opastajakseen.
Kun hänen kuolemansa oli vahvistettu, Vatikaani siirsi paavi Franciscuksen ruumiin Pietarinkirkkoon, jossa se asetettiin esille avoimessa arkussa, minkä jälkeen Pietarinaukiolla pidettiin hautajaismessu. Seremonian jälkeen hänen jäännöksensä vietiin Santa Maria Maggioren basilikaan, ja kardinaalikollegio aloittaa pian uuden paavin valintaprosessin, joka tunnetaan nimellä konklaavi.
Tämän seremonian aikana kardinaalit ympäri maailmaa kokoontuvat Sikstuksen kappeliin, kunnes he äänestävät Franciscuksen seuraajan. Kun nimi on valittu, savupiipusta nousee valkoista savua ja ikoninen Habemus papam (Meillä on paavi!) julistetaan, ja on vain minuuttien kysymys, kun koko maailma saa tietää katolisen kirkon uuden paavin henkilöllisyyden.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Conferencia Episcopal Española. (2025). Fallece el papa Francisco: a las 20.00 horas, constatación de la muerte y deposición del cuerpo en el féretro. Recuperado el 21/04/2025 de: https://www.conferenciaepiscopal.es/ha-fallecido-el-papa-francisco/#:~:text=%C2%ABQueridos%20hermanos%20y%20hermanas%2C%20con,Se%C3%B1or%20y%20de%20Su%20Iglesia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.