Logo image
Logo image

Ovatko piimänaamiot hyväksi iholle?

3 minuuttia
Piimänaamiot ovat kasvattaneet suosiotaan luontaisena ihonhoitotuotteena. Ihmiset ovat vakuuttuneita siitä, että ne vähentävät epätäydellisyyksien määrää ja tekevät ihosta silkinpehmeän. Pitääkö tämä paikkansa?
Ovatko piimänaamiot hyväksi iholle?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Piimänaamiot sisältävät luontaisia ainesosia, joita ylistetään niiden uskomattomien ihon terveyttä edistävien hyötyjen ansiosta. Monet pitävät piimää sen kemiallisen rakenteen vuoksi ihanteellisena tapana vähentää näppylöitä, ryppyjä sekä muita epätäydellisyyksiä. Sitä voidaan käyttää myös ihohuokosten epäpuhtauksien puhdistamiseen.

Kuulostaako tämä kuitenkin liian hyvältä pitääkseen paikkansa? Kuinka tehokkaita piimänaamiot oikeasti ovat ihonhoidon kannalta? Olemme koonneet tähän artikkeliin asiantuntijoiden kommentteja sekä piimän ominaisuuksia ja hyötyjä. Jatka siis lukemista!

Mitä piimä on?

Piimä on rasvan ja maidon erottamisesta jäljelle jäänyttä nestettä. Journal of Dairy Science -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan kyseessä on yksi elintarviketeollisuudessa eniten käytetyistä maitotuotteista sen emulgoivien ominaisuuksien ja herkullisen maun ansiosta.

Piimän juominen on myös vatsaystävällistä ja se sisältää tehokkaita ravinto-ominaisuuksia. Tässä joitakin piimän sisältämiä ravintoaineita:

  • B-, C-, E- ja D-vitamiinit
  • Mineraalit (kuten fosfori, natrium, kalsium, kalium, magnesium ja mangaani)
  • Rasvahapot
  • Proteiinit

Vaikka piimää käytetäänkin usein lisäravinteena, on siitä tullut suosittu luonnollinen menetelmä myös ihon terveenä ja kirkkaana pitämiseksi. Jotkut ihmiset käyttävät piimänaamioita päivittäin iho-ongelmien korjaamiseen sekä ikääntymisen vastaisena hoitona.

Some figure
Piimää on käytetty luontaiskosmetiikassa jo vuosisatojen ajan.

Lue myös: Terveelliset ja proteiinipitoiset pirtelöt

Ovatko piimänaamiot turvallisia iholle?

Piimänaamioita käytetään luontaiskosmetiikassa pohjana kotihoidoille näppylöiden, ryppyjen, aknen ja ihottuman vähentämiseksi. Piimänaamioiden suurimmat puolestapuhujat sanovat sen mineraalipitoisen rakenteen olevan erinomainen ihon terveyden ylläpitämisessä sekä epätäydellisyyksien vähentämisessä. Haluamme kuitenkin huomauttaa, että näitä väitteitä tukevat vain rajoittuneet tieteelliset todisteet.

Tähän päivään mennessä ei ole vielä tehty mitään tieteellisiä tutkimuksia, jotka vahvistaisivat piimän kosmeettisen käytön oikeasti ratkaisevan iho-ongelmia. Tutkijat pitävät sen säännöllistä käyttöä kuitenkin turvallisena useimmille ihmisille. Piimä yhdistetään ihonhoidossa tavallisesti muihin ainesosiin, kuten hunajaan tai kauraan kotitekoisten naamioiden valmistamiseksi.

Tässä joitakin piimänaamoiden hyötyjä:

  • Niillä on vaalentavia ominaisuuksia, jotka ovat ihanteellisia iholla olevien tummien läikkien poistamiseksi.
  • Niillä on rauhoittavia ja lievittäviä vaikutuksia, jotka voivat auttaa vähentämään ekseeman ja ihottuman puhkeamista.
  • Piimän sisältämä maitohappo on hyväksi aknen hoitoon.
  • Sen aktiiviset ravintoaineet auttavat suojaamaan ihoa auringolta ja voivat lievittää auringon aiheuttamaa vahinkoa.
  • Piimä pehmentää ihoa.
  • Kuoriva naamio poistaa kuolleet ihosolut helposti.

Mitä tämä tutkimus osoittaa?

Kuten mainitsimme aikaisemmin, ei piimän positiivisista vaikutuksista ihon terveyteen ole tehty mitään kliinisiä tutkimuksia. On kuitenkin tutkimuksia, jotka tukevat sen ravintopitoisuutta ja antioksidanttista aktiivisuutta. Monet tutkimukset osoittavat antioksidanttien tärkeyden ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisyssä.

The Journal of Dermatological Sciencelehden julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, että antioksidantit ovat merkittävässä osassa UV-säteilyn aiheuttaman ihon ikääntymisen ehkäisyssä. Ne siis auttavat suojaamaan ihosoluja säteilyn haitalliselta vaikutukselta ja vapailta radikaaleilta, joita epäterveellinen auringolle altistuminen aiheuttaa.

Maitohappo (yksi piimän pääainesosista) näyttää myös auttavan ihon terveyden parantamisessa. International Journal of Dermatology -lehden julkaisemassa tutkimuksessa määriteltiin, että maitohappo ei ainoastaan auta suojaamaan ihoa, vaan sillä on myös hyödyllisiä kosteuttavia ominaisuuksia, jotka puolestaan auttavat ehkäisemään ikääntymistä.

Muut aineet, kuten proteiinit, vitamiinit ja mineraalit, ovat myös tehokas lisä yllä mainittuihin piimän terveysvaikutuksiin. Tutkimusten puuttumisesta huolimatta vaikuttaa siltä, että heralla on todellakin positiivinen vaikutus ihoon. Aiotko itse kokeilla sitä?

Kuinka piimää voidaan käyttää ihonhoidossa?

Yksi piimän suurimmista eduista ihonhoitorutiineissa on se, että piimä on monipuolinen ja sitä voidaan lisätä tuhansiin kotitekoisiin tuotteisiin. Voit tietenkin käyttää sitä myös sellaisenaan vanulapun avulla. Jos päätät käyttää piimää tällä tavoin, suosittelemme pitämään piimää jääkaapissa ja levittämään sitä iholle kylmänä.

Monet ihmiset rakastavat piimän ja ruusuveden yhdistelmää. Sitä pidetään luonnollisena kasvovetenä sekä täydellisenä ihoa nuorentavana ja rasvaisuutta vähentävänä tuotteena. Voit yhdistää sen myös kauraan tai muihin viljoihin kotitekoisen kuorivan proteiininaamion luomiseksi. Tässä helppo resepti piimänaamion valmistamiseen.

Ainesosat

  • 2 rkl piimää
  • 1 rkl kauraa
  • 1 rkl hunajaa

Valmistus

  • Sekoita kaikki ainesosat kulhossa, kunnes ne muodostavat tahnan. Jos seos näyttää liian kostealta, voit lisätä enemmän kauraa, tai vastaavasti jos se on liian paksua, lisää hieman piimää.

Käyttö

  • Kun naamio on valmis, puhdista kasvot kostealla liinalla ja levitä naamio kasvoille puhtain käsin.
  • Anna tehota 15-20 minuutin ajan, pese sitten kädet lämpimällä vedellä pyörivin liikkein.
  • Parhaan tuloksen saamiseksi käytä naamiota 2-3 kertaa viikossa.
Some figure
Piimänaamion ikääntymisen vastaiset ominaisuudet suojaavat ihoa haitallisilta vapailta radikaaleilta.

Lue myös: Luonnollinen kuorintavoide aspiriinista ja hunajasta

Keskustele aina ihotautilääkärin kanssa

Vaikka piimänaamiot ovatkin täynnä mahdollisia terveyshyötyjä, on aina paras keskustella ihotautilääkärin kanssa ennen näiden ainesosien käyttämistä. Vaikka piimän käyttöä pidetäänkin turvallisena, ei sen pitäisi olla ensimmäinen hoitovaihtoehto, mikäli kärsit vakavista iho-ongelmista.

Ihotautilääkäri voi auttaa sinua löytämään muita käyttötapoja piimän sisällyttämiseen ihonhoitorutiineihin. Hän voi jopa suositella piimää sisältäviä tuotteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sodini I, Morin P, Olabi A, Jiménez-Flores R. Compositional and functional properties of buttermilk: a comparison between sweet, sour, and whey buttermilk. J Dairy Sci. 2006 Feb;89(2):525-36. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72115-4. PMID: 16428621.
  • Tang SC, Yang JH. Dual Effects of Alpha-Hydroxy Acids on the Skin. Molecules. 2018;23(4):863. Published 2018 Apr 10. doi:10.3390/molecules23040863
  • Conway V, Gauthier SF, Pouliot Y. Antioxidant activities of buttermilk proteins, whey proteins, and their enzymatic hydrolysates. J Agric Food Chem. 2013 Jan 16;61(2):364-72. doi: 10.1021/jf304309g. Epub 2012 Dec 31. PMID: 23244578.
  • Wong PY, Kitts DD. A comparison of the buttermilk solids functional properties to nonfat dried milk, soy protein isolate, dried egg white, and egg yolk powders. J Dairy Sci. 2003 Mar;86(3):746-54. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(03)73655-8. PMID: 12703609.
  • Masaki H. Role of antioxidants in the skin: anti-aging effects. J Dermatol Sci. 2010 May;58(2):85-90. doi: 10.1016/j.jdermsci.2010.03.003. Epub 2010 Mar 17. PMID: 20399614.
  • Algiert-Zielińska B, Mucha P, Rotsztejn H. Lactic and lactobionic acids as typically moisturizing compounds. Int J Dermatol. 2019 Mar;58(3):374-379. doi: 10.1111/ijd.14202. Epub 2018 Sep 30. PMID: 30270529.
  • Smith WP. Epidermal and dermal effects of topical lactic acid. J Am Acad Dermatol. 1996 Sep;35(3 Pt 1):388-91. doi: 10.1016/s0190-9622(96)90602-7. PMID: 8784274.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.