Optavia-dieetti: vaihtoehto, joka ei sovi kaikille
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias
Optavia-dieetti on eräänlainen rajoittava dieetti, joka voi olla terveydelle haitaksi. Kyseessä on painonpudotusdieetti, joka voi johtaa kilojen takaisin kertymiseen sen päätyttyä. Lisäksi siinä on puutetta monista ravintoaineista ja se saattaa vaarantaa elimistön toiminnan.
Tästä huolimatta siitä on tullut varsin suosittu dieetti joissakin osissa Yhdysvaltoja muutaman viime vuoden aikana. Nyt asiantuntijat pelkäävät, että se on alkanut leviämään muuallekin maailmaan.
Miksi näin on? Miksi tätä dieettiä pitäisi välttää?
Kerromme tässä artikkelissa kaiken kyseisestä dieetistä.
Optavia-dieetti ei sisällä kaikkia ravintoaineita
Optavia-dieetissä hyödynnetään muun muassa valmisruokia ja proteiinilisiä. Lisäksi siinä rajoitetaan hiilihydraattien ja kalorien saantia. Kasvisten osalta siinä syödään pääasiassa vihreitä lehtivihanneksia. Näiden ominaisuuksien vuoksi dieetille on monia esteitä.
Ensinnäkään ei ole täysin selvää, onko runsasproteiininen ruokavalio turvallinen munuaisille pitkällä aikavälillä, sillä tämänhetkiset tutkimukset aiheesta ovat ristiriitaisia. Toisaalta kyseessä on erittäin vähäkalorinen dieetti, joka saattaa johtaa kilojen kertymiseen takaisin sen päätyttyä, sillä dieettiä ei pysty pitämään yllä kuin lyhytaikaisesti.
Tämän lisäksi yksipuolinen kasvisten syönti rajoittaa elimistön mikroravintoaineiden saantia. Esimerkiksi punaiset marjat ja hedelmät ovat loistava antioksidanttien lähde, kuten ovat myös monet trooppiset hedelmät ja tomaatit. Lisäksi tämä dieetti voi aiheuttaa kivennäisaineiden puutoksia.
Rasvan saanti tällä dieetillä turvataan syömällä kalaa, oliiviöljyä ja avokadoa. Äärimmäisen niukkakalorisen dieetin yhteydessä tämänkään ravintoaineen saanti ei kuitenkaan välttämättä ole riittävää aineenvaihduntatoimintojen kannalta.
Tulee muistaa, että rasva on rasvaliukoisten vitamiinien kuljetusväline ja näin ollen välttämätön ravintoaine. Toinen Optavia-dieettiä vastaan puhuva tekijä on se, että siihen kuuluva runsas valmisruokien ja ravintolisien määrä voi aiheuttaa vatsaongelmia.
Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Vähähiilihydraattiset dieetit: vaikutukset henkiseen suorituskykyyn ja tunteisiin
Monipuolinen ruokavalio on paras vaihtoehto
Painonpudotuksen ei tarvitse merkitä ruokavalion yksipuolistumista. On olemassa vaihtoehtoja, kuten satunnainen hiilihydraattien rajoittaminen tai ajoittainen paasto, jotka voivat maksimoida painonpudotuksen aiheuttamatta haittaa terveydelle.
Tästä syystä on tärkeää lähestyä painonpudotusta terveellisen ruokavalion lähtökohdista. Haitallisten tottumusten hylkääminen, kuten alkoholin juonnin lopettaminen ja prosessoitujen elintarvikkeiden vähentäminen, johtaa yleensä merkittävään painonlaskuun.
Toisinaan taas saatetaan tarvita energiatasapainon säätöä, erityisesti urheilijoiden kohdalla. Oli tilanne mikä hyvänsä, tulee aina varmistaa, että ruokavaliossa on mahdollisimman monenlaisia ruokia, erityisesti erilaisia kasviksia.
Asiantuntijat suosittelevat syömään erivärisiä kasviksia, raakoja ja kypsennettyjä vaihdellen. On myös tärkeää nauttia kasvisten keitinvesi, jotta vesiliukoisia vitamiineja ei mene hukkaan.
Hiilihydraatit eivät ole aina vihollinen
Painonpudotus onnistuu myös hiilihydraattien saantia rajoittamatta. Jo se voi riittää, että valitsee niistä matalan glykeemisen indeksin versiot. Runsaskuituisen täysjyvän syönti hyödyttää suoliston terveyttä ja lisää myös kylläisyyden tunnetta sekä vähentää ruokahalua.
Sitä vastoin prosessoitu, yksinkertaisia sokereita sisältävä ruoka aiheuttaa suurta kuormitusta haimalle. Näiden ruokien syöminen aiheuttaa piikin verensokerikäyrässä johtaen aterianjälkeiseen hypoglykemiaan, mikä nostaa ruokahalua. Näin ne voivat saada syömään enemmän kuin alun perin oli tarkoitus.
Optavia-dieetti ei ole terveellinen vaihtoehto
Rajoittavat dieetit eivät yleensä ole terveellinen vaihtoehto elimistölle, ja sama koskee Optavia-dieettiä. Se on runsasproteiininen, vähäkalorinen dieetti, jota ei pysty ylläpitämään pitkään. Lisäksi ei ole selvää, miten se vaikuttaa munuaisiin keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.
Toisaalta kyseessä on myös sellainen dieetti, jossa rajoitetaan elimistölle tarpeellisten ravintoaineiden saantia. Tämän dieetin noudattaminen johtaakin todennäköisesti vitamiinien, kivennäisaineiden ja antioksidanttien puutoksiin.
Paras dieetti on sellainen, jossa painopiste on tuoreissa tuotteissa prosessoitujen sijaan, ja jossa erilaisia ruokia on monipuolisesti. Jos sinulla on kysyttävää tästä ruokavaliosta, käänny ravitsemusasiantuntijan puoleen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cuenca Sánchez M., Navas Carrillo D., Orenes Piñero E., Controversies surrounding high protein diet intake: satiationg effect and kidney and bone health. Adv Nutr, 2015. 6 (3): 260-6.
- Bilancio G., Cavallo P., Ciacci C., Cirillo M., Dietary Protein, kidney function and mortality: review of the evidence from epidemiological studies. Nutrients, 2019.
- Xia N., Daiber A., Forstermann U., Li H., Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol, 2017. 174 (12): 1633-1646.
- Hagymasi K., Egresi A., Lengyel G., Antioxidants antioxidative stress: facts and questions. Orv Hetil, 2015. 156 (47): 1884-7.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.