Onko elimistösi pH epätasapainossa?
Jos tarkastelet päivittäin syömiäsi ja juomiasi ruoka-aineita, huomaat, että suurimmalla osalla niistä on elimistösi pH:ta laskeva tai happamoittava vaikutus. Mitä se tarkoittaa? Niillä on haitallinen vaikutus elimistöön, mikä kannattaa huomioida, sillä se saattaa altistaa sinut monille erittäin vakaville sairauksille. Mistä siis tiedät, onko elimistösi pH epätasapainossa? Jatka lukemista, niin kerromme aiheesta lisää!
Ymmärtääksesi paremmin tätä tapahtumasarjaa, sinun tulee tietää että pH-tasapainolla on tärkeä rooli yleisterveydessä. pH vaihtelee välillä 1-14, luvun 1 ollessa erittäin hapan ja luvun 14 ollessa erittäin alkalinen eli emäksinen. Terveen ihmisen pH:n tulisi olla 7.35 ja 7.45 välillä.
Nykyiset elämäntavat ja erityisesti syömämme ruoka saattaa häiritä elimistön pH-tasapainoa tehden sen happamammaksi. On siis tärkeää opetella terveellisempiä ruokailutapoja ja lisätä emäksisöiviä ominaisuuksia sisältävien ruoka-aineiden kulutusta, mikä sivumennen sanoen auttaa helpottamaan myös närästystä.
Onko elimistösi pH epätasapainossa? 4 tapaa taistella happamuutta vastaan
Ravitsemus
Kuten sanottu, ruoka on tärkeä tekijä happamuuden säätelyssä ja pH:n tasapainottamisessa. Sinun tulisi tunnistaa ne ruoat, jotka happamoittavat elimistöäsi ja ne, jotka nostavat pH:ta emäksisemmäksi.
“Olet mitä syöt”, näin olemme sanoneet ennenkin ja sanomme edelleen. Tästä syystä kannattaa lisätä emäksisten ruoka-aineiden päivittäistä käyttöä lisäämällä vaihtoehtoja, jotka sisältävät paljon kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia.
- Emäksisiä ruoka-aineita ovat mm: hedelmät, vihannekset (erityisesti vihreät lehtivihannekset), täysjyväviljat ja hunaja.
- Happamia ruokia ovat mm: maitotuotteet, juusto, punainen liha, puhdistetut viljat, valkoinen sokeri, tee ja kahvi.
Fyysinen aktiivisuus
Vähän liikuntaa sisältävä elämäntyyli hidastaa elimistön toimintoja ja hankaloittaa pH:n tasapainottamista. Asiantuntijat suosittelevat ruokavaliota ja liikuntaohjelmaa, joka sopii jokaisen yksilölliseen kuntotasoon ja ikään. Näin aineenvaihduntasi aktivoituu, myrkkyjen poistuminen helpottuu ja sisäelimet toimivat tehokkaammin.
Elimistön puhdistus
Säännöllinen puhdistus on avainasemassa liiallisen happamuuden poistamisessa elimistöstä, ja se auttaa myös ehkäisemään useita sairauksia. Kerääntyneet myrkyt alentavat elimistön pH:ta, joten on tärkeää poistaa ne, jos haluat terveen elimistön. Puhdistuskuuri, joka sisältää raikkaita smoothieita ja yrttiteetä, on loistava tapa päästä äkkiä takaisin ruotuun.
Tunne-elämän tasapaino
WHO:n (World Heath Organization) mukaan terve elimistö kattaa sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin sekä lisäksi terveen sosiaalisen ympäristön. “Terve mieli, terve keho ja toisin päin.” Kun stressi valtaa mielen, elimistön hormonit eivät toimi kunnolla, mikä saattaa aiheuttaa myrkkyjen kerääntymistä elimistöön. Jos haluat kohottaa elimistön pH:ta, on tärkeää välttää stressiä ja saavuttaa tunne-elämän tasapaino.
2 happamuutta ehkäisevää ja elimistön pH:ta kohottavaa smoothieta
Nesteyttävä vihersmoothie
Tämä herkullinen, runsaasti vitamiineja ja mineraaleja sisältävä smoothie antaa sinulle paljon energiaa päivään. Se auttaa myös kohottamaan pH:ta sekä poistamaan myrkkyjä ja nesteyttää sinua.
Ainesosat
- 10 klementiiniä
- ½ ananas
- Kourallinen tuoretta basilikaa
- Kourallinen tuoretta pinaattia, roomansalaattia tai persiljaa
Kuinka valmistat sen?
Leikkaa klementiinit kuutioiksi, pilko ananas. Lisää hedelmät tehosekoittimeen lehtivihannesten kanssa. Sekoita muutaman minuutin ajan ja juo kylmänä, mieluiten tyhjään vatsaan.
Pinaattismoothie
Vihreissä lehtikasviksissa on paljon kuitua, vitamiineja ja mineraaleja, jotka parantavat ruoansulatusta ja poistavat myrkkyjä elimistöstä. Tämä pinaattismoothie tasapainottaa pH:ta samalla kun se parantaa yleistä terveyttä ja auttaa ehkäisemään sairauksia.
Ainesosat
- 6 tai 8 pinaatinlehteä
- 1 kupillinen punaisia viinirypäleitä
- 1 kuorittu, keskikokoinen appelsiini
- 1 banaani
- 2 kupillista vettä
Kuinka valmistat sen?
Lisää kaikki ainesosat tehosekoittimeen ja sekoita muutaman minuutin ajan kunnes juoma on tasaista. Juo tyhjään vatsaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cao, G., Sofic, E., & Prior, R. L. (1996). Antioxidant Capacity of Tea and Common Vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf9602535
- O'Neill, G. (2011). Detox. Australian Life Scientist.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.