Oksimetatsoliini-silmätipat: käyttö ja haittavaikutukset
Oksimetatsoliini-silmätipat on paikallinen silmälääke silmän sidekalvon verisuonten supistamiseen. Teknisesti ottaen se on sympatomimeettinen lääke, jolla on α-agonistinen vaikutus. Sen verisuonia supistava vaikutus johtuu lääkkeen suorasta vaikutuksesta verisuonten endoteelin α-2a-reseptoreihin.
Oksimetatsoliini-silmätipat vaikuttavat jo minuuteissa ja vaikutus kestää suhteellisen pitkään: vähintään kuusi tuntia.
Tässä artikkelissa kerromme tämän lääkkeen käytöstä ja haittavaikutuksista.
Oksimetatsoliini-silmätipat: käytön aiheet
Näitä silmätippoja käytetään punoittavien silmien oireiden lievittämiseen. Lääkärit määräävät niitä allergioiden, väsyneiden silmien ja muiden tekijöiden aiheuttamaan lievään ärsytykseen.
Aikuisten ja yli 6-vuotiaiden lasten annostus on yhdestä kahteen tippaa kahdeksan tunnin välein oireilevaan silmään. Lääke annostellaan oikein avaamalla silmäluomia ja pudottamalla tippa alaluomen sisälle katsoen samalla ylöspäin. Älä anna pipetin koskettaa silmiä tai sormia sekä yritä pitää silmät auki ja olla räpyttelemättä muutamaan sekuntiin. Jos oireet jatkuvat vielä kolmen päivän käytön jälkeen, hoito tulee lopettaa ja ottaa yhteys lääkäriin.
Käytön esteet
Älä käytä tätä lääkettä, mikäli olet yliherkkä lääkkeen aktiiviselle aineelle, millekään sen apuaineelle tai muille sympatomimeeteille.
Oksimetatsoliini-silmätipat eivät myöskään sovellu niille ihmisille, joilla on ahdaskulmaglaukooma tai geneettinen alttius sille. Lisäksi ne potilaat, joilla on hoitamaton korkea verenpaine, sydän- ja verisuonisairauksia, hyperglykemia tai kilpirauhasen vajaatoiminta, eivät voi käyttää tätä lääkettä.
Varotoimenpiteet
Toistuva tai pitkään jatkunut käyttö voi johtaa aineen liialliseen imeytymiseen elimistöön, mihin liittyy mahdollisia sivuvaikutuksia yleisellä tasolla. Seuraavien henkilöiden tulee olla erityisen varovaisia lääkkeen käytön kanssa:
- Rasitusrintakivusta kärsivät tai digoksiinia syövät potilaat.
- Masennuslääkkeitä syövät potilaat.
- Potilaat, jotka hoitavat korkeaa verenpainetta metyylidopalla.
- Fentiatsiinia käyttävät potilaat.
- Eturauhasvaivoista kärsivät miehet.
- Potilaat, joilla on vakava silmätulehdus.
- Alle 18-vuotiaat.
Jos käytät piilolinssejä, ne tulee poistaa silmistä ennen lääkkeen annostelua ja odottaa noin 15–20 minuuttia ennen linssien laittamista takaisin.
Oksimetatsoliini-silmätippojen haitoista raskaana oleville tai imettäville naisille ei ole tietoa. Lääkärit eivät myöskään vielä tiedä, erittyykö tätä ainetta imettävien naisten rintamaitoon. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon mahdollinen lääkkeen systeeminen imeytyminen.
Sivuvaikutukset
Satunnaisia haittavaikutuksia on raportoitu; näitä ovat silmien ärsytys ja kipu lääkkeen käytön jälkeen. Liiallinen ja jatkuva käyttö voi johtaa lääkkeen systeemiseen imeytymiseen ja keskushermoston liialliseen stimulaatioon sekä paradoksikaaliseen masennukseen, verenkierron romahtamiseen, sokkiin ja jopa koomaan. Lääkkeen käyttöön voi liittyä myös keskushermoston toiminnan estymistä, kuten uneliaisuutta, ruumiinlämmön laskua, alhaista verenpainetta, hengityksen lamaantumista ja tajunnan hämärtymistä.
Lue myös: 8 parasta kotikonstia silmätulehdukseen
Kuinka oksimetatsoliini-silmätipat vaikuttavat muihin lääkkeisiin
Oksimetatsoliini-silmätipat voivat vaikuttaa muihin lääkkeisiin seuraavissa tilanteissa:
- Henkilö syö parhaillaan tai on aiemmin syönyt (viimeisten kahden viikon aikana) trisyklisiä masennuslääkkeitä, monoamiinioksidaasin estäjiä tai metyylidopaa.
- Henkilöä hoidetaan fenotiatsiinilla tai astmalääkkeillä kuten adrenergisillä keuhkoputkia laajentavilla lääkkeillä.
- Jos käytät samanaikaisesti muita silmätippoja, niiden ja oksimetatsoliini-silmätippojen oton välillä on oltava vähintään viisi minuuttia.
- Avattu silmätippapullo tulee heittää pois 28 päivän kuluttua. Jos haluat säilyttää sen pidempään, pidä se poissa valosta ja yli 28 asteen lämpötilasta.
Yhteenveto
Oksimetatsoliini-silmätipat auttavat lievittämään silmien punoitusta ja ärsytystä. Niitä ei saa käyttää kolmea päivää pidempään. Jos oireet eivät ole tämän ajan jälkeen huomattavissa määrin parantuneet, tulee kääntyä lääkärin puoleen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Flores Valdez, N. (2013). EndotElina-1: vasoconstrictor intrínseco del endotelio vascular EndothElin-1: intrinsic vasoconstrictor vascular endothelial. REVISTA.
-
Montalvo, R. V. (2001). Artículo de Revisión IRRITACIÓN OCULAR : MODELOS ALTERNATIVOS. Rev Cubana Farm.
-
(2001). Irritación ocular: Modelos alternativos. Revista Cubana de Farmacia.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.