Logo image
Logo image

Nyrjähdys: erilaiset tyypit, hoito ja toipuminen

3 minuuttia
Nyrjähdyksiä on eri asteita ja tyyppejä. Vamman vakavuus vaihtelee riippuen tavasta, jolla trauma syntyi, sekä sen voimakkuudesta.
Nyrjähdys: erilaiset tyypit, hoito ja toipuminen
Viimeisin päivitys: 28 maaliskuuta, 2022

Periaatteessa on olemassa kolmen eri asteen tai tyypin nyrjähdyksiä, mutta niillä kaikilla on jotain yhteistä: niihin liittyy nivel. Nyrjähdys on nivelsiteiden vamma, koska päärakenne, johon se vaikuttaa, on nivelside tai useat nivelsiteet samanaikaisesti.

Kyseiset nivelsiteet kuuluvat johonkin niveleen. Kyseessä voi olla mm. nilkan, ranteen, polven, olkapään nyrjähdys. Huomattavasti yleisin tapaturma on kuitenkin nilkan nyrjäyttäminen.

Nivelsiteet koostuvat kuiduista, joilla on tietty elastisuus. Tämä fysiologisesti sallittu venyvyys lisää nivelten liikkuvuutta. Ongelmia syntyy, kun nivelsiteitä venytetään yli fysiologisten rajojen. Kun nivelsiteet venyvät liikaa, syntyy venähdys.

Voidaan sanoa, että nyrjähdys on nivelsiteen venymistä sen kapasiteetin yli, vaikka nivelside voi myös repeytyä. Tietyssä mielessä se on myös dislokaatio, koska nivel menettää vakauslinjansa ja sen muodostavien luiden välisen normaalin kontaktin.

Kaksi ryhmää, joihin nyrjähdys vaikuttaa eniten, ovat urheilijat ja vanhukset. Ensimmäinen johtuu toistuvasta altistumisesta harjoitteluun liittyville vammoille ja jälkimmäinen iän mukana tulevan joustavuuden puutteen vuoksi.

Nyrjähdyksen riskitekijät

Ennen kuin kuvailemme olemassa olevien nyrjähdysten asteita ja tyyppejä, on tärkeää tietää riskitekijät, jotka altistavat ihmiset loukkaantumiselle. Kuka tahansa voi kärsiä niistä, mutta jotkut ihmiset ovat alttiimpia fyysisen kuntonsa tai suorittamiensa harjoitusten vuoksi.

Yleisimmät riskitekijät ovat seuraavat:

  • Urheiluharjoitukset: Tietyissä lajeissa nivelet ylikuormittuvat helposti. Jatkuva harjoittelu ylikuormittaa nivelsiteitä ja pitkällä tähtäimellä voi syntyä kulumisesta johtuva nyrjähdys. Se voi tapahtua myös ennenaikaisesti harjoituksen aikana tapahtuneen trauman tai epäsopivan liikkeradan vuoksi.
  • Ikä: Mitä vanhemmaksi tulet, sitä vähemmän joustava olet. Nivelsiteet ja nivelet jäykistyvät ajan myötä. Tietysti tähän tekijään vaikuttaa myös henkilön elämänsä aikana harjoittama liikunta.
  • Ylipaino: Kun kehossamme on enemmän painoa, nivelet joutuvat kestämään enemmän kuormitusta. Vaikka et harrastaisi urheilua, lihava vartalo voi kärsiä nyrjähdyksestä kävellessä tasaisella maalla. Alaraajojen nivelet kärsivät ylipainosta eniten.
  • Liikkumattomuus: Liikunnan puute heikentää niveliä. Tämä voi johtaa loukkaantumiseen yrittäessämme suorittaa harjoitusta, johon emme ole tottuneet, tai kun alamme liikkua yhtäkkiä.
Some figure
Nyrjähdykset voivat vaikuttaa mihin tahansa niveleen. Sitä esiintyy kuitenkin usein nilkassa.

Lue myös: Nyrjähtäneen nilkan hoito luonnollisesti

Nyrjähdysten oireet

Nyrjähdysten ensisijainen oire on kipu. Se vahingoittaa niveltä ja sitä ympäröiviä kudoksia. Itse kipu voi toimia toimintaa rajoittavana tekijänä. Henkilö kärsii usein kyvyttömyydestä liikkua.

Kivun ohella esiintyy kaikenasteista ja -tyyppistä turvotusta. Vaurioituneen nivelen koko kasvaa ja turvotus on toinen toimivuutta rajoittava komponentti.

Värin muutos on myös selvä merkki. Nivelsiteen venymiseen liittyy sitä ympäröivien pienten laskimoiden ja valtimoiden repeämä. Tämä aiheuttaa hematooman nivelen iholle. Hematooman väri vaihtelee päivien kuluessa hemoglobiinin kehityksen mukaan.

Lopuksi lämpötila nousee tulehduksen vuoksi. Pehmytkudokset tuntuvat lämpimiltä nivelen ympärillä alueelle vaeltavien tulehdussolujen liikkeen vuoksi.

Some figure
Kivun aiheuttamisen lisäksi nyrjähdyksiin liittyy nivelten turvotusta, mustelmia ja lämpötilan nousua vaurioituneella alueella.

Lue myös: Lämpö ja kylmä urheiluvammojen hoidossa

Nyrjähdysten asteet ja tyypit

Kuten olemme jo maininneet, nyrjähdyksiä on kolmea eri astetta ja tyyppiä. Katsotaanpa kunkin ominaisuudet alla:

Ensimmäisen asteen

Nivelside venyy katkeamatta. Se sattuu kuten kaikki nyrjähdykset, mutta kipu on siedettävä. Alueella on myös tulehdusta, mutta nivelen toiminnallinen impotenssi ei välttämättä ole niin äärimmäistä. Normaalit liikkeet pitäisivät olla mahdollisia.

Lääketieteelliset käyttöaiheet eivät näissä tapauksissa ole intensiivisiä. Potilas tarvitsee lepoa, mutta se voi kestää vain muutaman päivän. On jopa mahdollista olla määräämättä mitään tulehduskipulääkkeitä.

Toinen aste

Tässä tapauksessa nivelsiteet eivät vain veny, vaan nivelsiteiden säikeissä esiintyy pieniä repeämiä. Kipu on voimakkaampaa kuin ensimmäisen asteen venähdyksessä ja liikkeet ovat melko rajallisia.

Hoito käsittää nivelen immobilisoinnin tietyksi ajaksi siteillä tai lastalla. Lääkärit määräävät yleensä tulehduskipulääkkeitä, paikallista kylmähoitoa ja jalan kohottamista.

Kolmas aste

Tämä on nyrjähdysten vakavin muoto. Nivelside venyy, katkeaa ja menettää kosketuksen luuhun, johon se on kiinnittynyt. Se vaatii kirurgista hoitoa vaurioituneen kudoksen korjaamiseksi. Lisäksi toipuminen tulee olemaan hidasta, vaaditaan paljon kuntoutusta ja lepoa.

Yhteenveto

Nyrjähdyksiä on eri asteita ja tyyppejä. Urheilijat ovat alttiimpia tämäntyyppisille vammoille. On tärkeää ryhtyä tarvittaviin varotoimiin nivelsiteiden vahingoittumisen välttämiseksi.

Jos sinulla on nyrjähdys, on tärkeää käydä traumatologilla. Hän määrittää vamman laajuuden ja parhaan hoidon. Hän saattaa jopa joutua suorittamaan täydentävän tutkimuksen, jolla diagnosoidaan nyrjähdysaste, josta kärsit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rojas, José Emigdio Alberto Pérez, et al. “Guía clínica para la atención del paciente con esguince de tobillo.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 42.5 (2004): 437-444.
  • Peralta, Albert J. Macías, et al. “Consideraciones frente la gravedad de problemas de esguince en el paciente.” Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional 4.5 (2019): 398-410.
  • Novo Fernández, Elia. “Revisión sistemática: Estudio de la eficacia de los tratamientos del esguince de tobillo.” (2013).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.