Neuvoja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivän henkilön auttamiseen
Läheisten tarjoama rakkaus ja tuki ovat olennainen asia kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivän henkilön auttamisessa. Nämä tekijät ovat ulkoisen motivaation lähde ja auttavat parantamaan tuloksia ja hoitoon sitoutumista.
Kaksisuuntainen mielialahäiriö on krooninen mielisairaus, joka vaikuttaa ihmisten mielialoihin. Lisäksi sen vaikutukset aiheuttavat vakavia seurauksia ihmissuhteissa, työelämässä ja sosiaalisissa yhteyksissä. Siksi potilaan hyvinvoinnin varmistamiseksi lääketieteellinen ja psykologinen hoito on välttämätöntä.
Jos tunnet henkilön, jolla on tämä sairaus, kehotamme sinua jatkamaan lukemista. Tässä artikkelissa annamme joitain vinkkejä, jotka auttavat sinua tarjoamaan asianmukaista ja tarpeellista tukea.
Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö?
Se on henkinen tila, joka aiheuttaa äärimmäisiä ja hallitsemattomia mielialan muutoksia. Näihin muutoksiin kuuluu maaninen tai hypomaaninen polariteetti, jolle on ominaista korkea euforian taso, kiihtyneisyys ja suuruuden tunteet; ja masentava polariteetti, joka koskee surun tunteita, kiinnostuksen puutetta ja väsymystä.
Mielialan muutokset eivät tapahdu yhtäkkiä, vaan ne voivat kestää kuukausia. Myös näiden muutosten voimakkuus on silmiinpistävää, mikä aiheuttaa paljon epämukavuutta ja heikentää merkittävästi ihmisen ihmissuhde-, sosiaali- ja ammatillista toimintaa.
Oireista riippuen tutkijat ovat määritelleet erilaisia kaksisuuntaisen mielialahäiriön tyyppejä:
- Kaksisuuntainen mielialahäiriö I: Koostuu vähintään yhden maanisen jakson ilmenemisestä. Ennen jaksoa tai sen jälkeen henkilöllä on voinut olla hypomaanisia jaksoja (lievempi maanisten oireiden ilmentyminen) tai vakavaa masennusta.
- Kaksisuuntainen mielialahäiriö II: Henkilöllä on ollut vähintään yksi vakava masennusjakso ja vähintään yksi hypomaaninen jakso. Tässä tapauksessa ei ole maanisia jaksoja. Jos näin on, diagnoosista tulee tyyppi I.
- Syklotyminen häiriö: Tälle on tunnusomaista krooniset mielialan vaihtelut, jotka sisältävät lukuisia hypomanian oireiden jaksoja (ilman että hypomaniajakson kriteerit täyttyvät) ja lukuisia masennusoireiden jaksoja (ilman että vakavan masennuksen kriteerit täyttyvät). Näitä oireita esiintyy vähintään 2 vuotta aikuisilla sekä 1 vuoden lapsilla ja nuorilla.
- Muut tyypit: Mielenterveyshäiriöiden diagnostinen ja tilastollinen käsikirja (DSM-V) sisältää myös aineiden tai lääkkeiden aiheuttamat kaksisuuntaiset mielialahäiriöt.
Vinkkejä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivän henkilön auttamiseen
Lääkehoidon lisäksi perheen ja ystävien tuki on erittäin tärkeää kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivän henkikön hyvinvoinnin ja vakauden turvaamiseksi. Jos asut jonkun kanssa tai tunnet jonkun, jolla on tämä sairaus, voit auttaa häntä monella tavalla.
1. Opi niin paljon kuin voit kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä
Mitä enemmän tiedät kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, sitä enemmän voit auttaa. Tämä tarkoittaa masennuksen ja maanisten oireiden, saatavilla olevien hoitomuotojen sekä erilaisten sairauteen kuuluvien jaksojen seurausten ymmärtämistä.
2. Auta häntä hyväksymään häiriönsä
On erittäin tärkeää, että sairastunut tunnistaa, että hänellä on terveysongelmia. Tällä tavalla hän on halukkaampi vastaanottamaan tarvittavaa apua.
Muista, että perheen sekä ystävien tehtävä on vain tarjota rakkautta ja tukea. Siksi mielenterveysalan ammattilaisen väliintuloa tarvitaan merkittävään parannukseen.
Yksi tapa saada henkilö hyväksymään terapiaan meneminen on puhua hänelle sen tarjoamista eduista. Tässä vaiheessa on tärkeää olla varovainen, koska emme halua, että henkilö tuntee itsensä tuomituksi tai painostetuksi.
3. Mene hänen kanssaan terapiaan
Halukkuus ja valmius olla mukana hänen terapiaistuntoillaan voi olla lisämotivaatiolähde. Voit myös estää henkilöä tuntemasta itsensä yksinäiseksi, mikä edistää merkittävästi sitä, että hän ei anna periksi.
Toisaalta, jos henkilö antaa sinulle luvan, on hyödyllistä keskustella häntä hoitavien ammattilaisten kanssa. Sitten hän voi tarjota sinulle pätevämpää tietoa tilastaan, neuvoja siitä, miten käsitellä tiettyjä kriisejä ja vastata huolenaiheisiisi.
4. Ole empaattinen ja ymmärtäväinen
Empaattisuus tarkoittaa itsesi asettumista toisen asemaan, jolloin voit reagoida tai toimia paremmin. Tämän tekemiseksi on avainasemassa kuunnella aktiivisesti, pysyä rauhallisena, välttää riitelyä, tuomitsemista tai mitään ärsyttävää tai turhauttavaa aihetta.
Usein nämä ihmiset tarvitsevat vain hyvän kuuntelijan, varsinkin kun he haluavat kertoa ongelmistaan. Näissä tapauksissa tärkeintä on saada heidät tuntemaan olonsa ymmärretyksi ja turvalliseksi. Empatia auttaa heitä olemaan avoimempia.
5. Valvo hänen lääkitystään
Kaksisuuntaisen mielialahäiriön tehokkain hoitomuoto on tasapainoinen hoidon ja lääkityksen yhdistelmä. Useimmissa tapauksissa lääkitys on välttämätöntä tunnetason vakauden varmistamiseksi.
Siksi yksi tapa auttaa henkilöä on tarkistaa mahdollisimman usein, että hän ottaa lääkkeet lääkärin määräämällä tavalla. Jos näin ei ole, sinun tulee keskustella lääkärin kanssa asiasta. Muista kuitenkin, että näiden keskustelujen ei tulisi olla tuomitsevia.
6. Tee suunnitelma hätätilanteita varten
Kaksisuuntainen mielialahäiriö on usein arvaamaton. Myös masennus- ja maaniset kohtaukset voivat olla vaarallisia sekä sairastuneelle että hänen ympärillään oleville. Näin ollen on välttämätöntä saada apua sairauden sekä sen oireiden käsittelyyn.
Suosittelemme kärsivää henkilöä, perhettä ja ystäviä pitämään terapeuttien, ambulanssien, sairaaloiden ja muiden lähellä olevien henkilöiden puhelinnumerot käsillä. Jotta kriisiaikoina apua voidaan kutsua helposti.
7. Älä unohda itsehoitoa
Jos asut ihmisen kanssa, jolla on kaksisuuntainen mielialahäiriö, voi olla helppoa unohtaa itsehoito. Lisäksi on hyvin tiedossa, että omaishoitajana oleminen tässä terveysongelmassa aiheuttaa emotionaalista ja psyykkistä ylikuormitusta, joka johtaa hyvinvoinnin huononemiseen.
Auttaaksesi jotakuta sinulla on oltava emotionaalisia voimavaroja tehdä niin. Varmista siis, että nukut tarpeeksi, syöt terveellisesti, liikut ja osallistut jopa terapiaan.
8. Opi selviytymisstrategioita kohtausten hallitsemiseksi
Tämä voi viedä aikaa ja olla jopa monimutkaista. Tärkeintä on oppia tunnistamaan maanis- tai masennusjaksoa ennakoivat oireet tai indikaattorit ja sitten ryhtyä toimiin episodin kehittymisen estämiseksi tai sen alkamisen viivyttämiseksi.
On myös hyödyllistä, että sairastunut oppii tunnistamaan nämä merkit ja voi toimia itse. Tämä auttaa häntä saavuttamaan itsehillintää ja itsenäisyyttä.
9. Tarjoa laatuaikaa
Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivillä ihmisillä on usein vaikeuksia luoda ja ylläpitää kestäviä sekä vakaita ihmissuhteita. On kuitenkin tärkeää, että vietät laatuaikaa ja nautit aktiviteeteista hänen kanssaan, jotta hän ei eristäydy ja tunne oloaan yksinäiseksi.
Voit ajatella aktiviteetteja, joista molemmat pidätte ja jotka takaavat vuorovaikutuksen!
Käytä näitä vinkkejä kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitoon
Yhteenvetona voidaan todeta, että mielenterveysongelmista kärsivän auttaminen ja tukeminen voi olla suuri haaste. Siihen kuuluu pyrkimys varmistaa mahdollisuuksien mukaan toisen hyvinvointi.
On erittäin tärkeää muistaa pitää huolta myös omasta hyvinvoinnista ja lukea tästä sairaudesta mahdollisimman paljon. Näin voit tarjota kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivälle henkilölle tukea hänen yksilöllisten tarpeidensa mukaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Amercian Psychiatric Association. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales DSM 5. Quinta Edi. London: Amercian Psychiatric Publishing; 2013. 123–154 p.
- Becoña E, Lorenzo MDC. Tratamientos psicológicos eficaces para el trastorno bipolar. PST [Internet]. 2001;13(3):511-22. Disponible en: https://reunido.uniovi.es/index.php/PST/article/view/7903
- García B., Sierra P. y Livianos L. Nosología, epidemiología y etiopatogenia del trastorno bipolar: Últimas aproximaciones [Internet]. 2014;21(3): 89-94. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1134593414000670
- Gutiérrez-Rojas L, Martínez-Ortega JM, Rodríguez FD. La sobrecarga del cuidador en el trastorno bipolar. An. psicol. [Internet]. 2013;29(2):624-32. Disponible en: https://revistas.um.es/analesps/article/view/analesps.29.2.124061
- De Dios C., Goikolea J.; Colom F., Moreno C. y Vieta E. Los trastornos bipolares en las nuevas clasificaciones: DSM-5 y CIE-11. Rev de Psiquiatría y Salud Mental [Internet]. 2014;7(4): 179-185. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1888989114001025
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.