Logo image
Logo image

Nenän väliseinän puhkeaminen: syyt, oireet ja hoito

4 minuuttia
Nenän väliseinän puhkeaminen on merkittävä terveysriski kokaiinin käyttäjillä. Tässä artikkelissa kerromme kaiken oleellisen kyseisestä ongelmasta.
Nenän väliseinän puhkeaminen: syyt, oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2021

Nenän väliseinän puhkeaminen ei aina aiheuta oireita, mutta se yhdistetään kuitenkin suureen komplikaatioiden riskiin.

Jotkin sen aiheuttajista, kuten kokaiinin käyttö sekä tietyt leikkaustoimenpiteet, kuten septoplastia, lisäävät sen esiintyvyyttä. Kummatkin syyt ovat yleisiä tänä päivänä.

Nenän väliseinän puhkeaminen saattaa vaatia lääkinnällistä hoitoa tai leikkaustoimenpiteen. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä tästä ongelmasta tulee tietää ja kuinka se voidaan ratkaista.

Mitä nenän väliseinän puhkeaminen tarkoittaa?

Nenä on monitahoinen rakenne, joka on elintärkeä oikeanlaisen hengittämisen kannalta. Nenään kuuluu kaksi onteloa, sieraimet, jotka ovat vastuussa sisään hengitetyn ilman suodattamisesta. Sillä tavalla keuhkoihin pääsevä ilma on puhtaampaa, kosteampaa ja lämpimämpää, mikä ehkäisee infektioita ja vaurioita syntymästä.

Sieraimet erottuvat toisistaan nenän väliseinällä. Tämä rakenne koostuu rustosta ja luusta. Se jakaa nenän kahtia pystysuoraan. Se muodostaa sierainten sisäseinät ja auttaa siten ilmaa kulkemaan paremmin.

Nenän väliseinän puhkeamisessa väliseinään tulee reikä. Se siis mahdollistaa sierainten välisen kommunikoinnin ja voi aiheuttaa reiän koosta riippuen enemmän tai vähemmän vakavia oireita.

Nenän väliseinän puhkeamisen syyt

Nenän väliseinän syyn tutkiminen on hyvin vaihtelevaa. Tämä johtuu siitä, että koska kyse on osittain rustorakenteesta, on se herkkä tietyille aineille, jotka voivat vahingoittaa kudosta.

Nenän alueen leikkaustoimenpide on yksi yleisimmistä syistä tähän ongelmaan. Se voi ilmestyä rinoplastian (nenän muotoilun) komplikaationa, varsinkin jos se tehdään hengitysongelmien lieventämiseksi. Rinoplastiassa nenän muotoa muokataan leikkauksen avulla sekä esteettisistä että hengitystä parantavista syistä.

MSD-manuaalin mukaan se voi olla myös toissijainen syy infektioon tai nenään kohdistuneeseen traumaan. Sitä voivat aiheuttaa jatkuva nenän kaivaminen sekä nenän väliseinään tehdyt lävistykset.

Some figure
Nenän väliseinän puhkeaminen on yksi rinoplastian mahdollinen komplikaatio.

Muita nenän väliseinän puhkeamista aiheuttavia tekijöitä

Toinen merkittävä syy nenän väliseinän puhkeamiseen on nenän kautta otettavien huumeiden, erityisesti kokaiinin, käyttö. Kuten Hospital de la Santa Creu i Sant Pausairaalassa tehdyssä tutkimuksessa todetaan, on se yksi tämän tilan tavallisimmista aiheuttajista.

Kokaiini on huume, joka saa nenän verisuonet supistumaan. Koska kudos ei siten saa riittävästi verta, voi se vahingoittua ja puhjeta.

Monet lääkkeet yhdistetään myös tähän ongelmaan, kuten esimerkiksi nenän kortisonisuihkeet. Sitä voivat aiheuttaa myös maskin tai lasien läpi annettava happihoito.

Myös kemikaaleille tai myrkyille altistuminen voi saada nenän väliseinän puhkeamaan. Näin tapahtuu enimmäkseen ihmisille, jotka työskentelevät kemiallisissa laitoksissa tai tehtaissa.

Nenän väliseinän puhkeamisen aiheuttamat oireet

Oireet riippuvat reiän koosta. Se voi olla kooltaan hyvin pieni (alle 1 cm) tai iso (jopa 2,5 cm). Oireellisten tapausten merkittävin oire on jatkuva nenäverenvuoto. Sen lääketieteellinen termi on “epistaksis”. Verenvuoto voi olla runsasta ja hälyttävää, koska sieraimet ovat täynnä verisuonia.

Joissakin tapauksissa potilas kärsii nuhasta nenäverenvuodon sijaan. On myös tavallista, että reiän ympärille muodostuu rupi, joka voi vaikeuttaa hengittämistä.

On myös yleistä, että potilas kärsii päänsärystä tai itse nenään kohdistuvasta kivusta. Hengityksen vinkuminen on myös yksi nenän väliseinän puhkeamiselle ominainen piirre. Tällöin potilas pitää hengittäessään kimeää vinkuvaa ääntä. Tämä johtuu siitä, että ilma kulkee reiän läpi joka kerta sisään ja ulos hengitettäessä.

Tämä sairaus voi johtaa myös esteettisiin seurauksiin. Herediana Medical Journallehden mukaan satulanenä on useimmissa tapauksissa tämän sairauden aiheuttama epämuodostuma. Sille on tyypillistä, että nenä alkaa painua alas.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Nenän kautta otettavien lääkkeiden käyttö

Hoitokeinot

Nenän väliseinän puhkeamista voidaan hoitaa eri tavoin. Hoidon valinta riippuu potilaan oireista ja reiän koosta. Lääkinnällinen hoito on monissa tapauksissa riittävä. Lääkäri saattaa määrätä basitrasiinia tai mupirosiinia sisältävän voiteen. Tämä voide vähentää ruven muodostumista reiän alueella.

Potilas voi käyttää myös suolaliuosta, joka otetaan suihkeena. Se vähentää voiteen tavoin ruven ja haavaumien muodostumista.

Leikkaus voi olla tarpeen joissakin tapauksissa. Lääkäri voi ottaa potilaan toisesta kehonosasta kudosimplantin. Reiän paikkaamiseen voidaan käyttää myös tekokudosta.

Lue myös: Nenäkuorikoiden liikakasvu: aiheuttajat ja oireet

Muita leikkausvaihtoehtoja

Hospital Clinic de Barcelona -sairaalan lääkärit suorittavat myös vaihtoehtoisia leikkaustoimenpiteitä puhjenneen nenän väliseinän uudistamiseen. Tässä leikkauksessa käytetään läppää, joka otetaan kalloa ympäröivästä kuitukudoksesta.

Päänahkaan tehdään ensin viilto, josta kudos otetaan. Sitten nenän etuluu avataan ja nenäonteloihin asetetaan kyseinen kudos. Siten väliseinä muodostetaan uudelleen ja reikä poistuu.

Tämän menetelmän etuna on se, että kyseessä on kivuton leikkaus ja toipuminen on nopeaa. Se ei myöskään jätä arpea. Ainoa arpi syntyy kallon takaosaan, jonka päänahka peittää.

Some figure
Puhkeaminen vaikuttaa nenän väliseinään.

Diagnoosi

Diagnoosin tekemiseksi on tärkeää, että lääkäri on tietoinen oireista ja tarkistaa nenäontelot. Hän voi turvautua lisätestien tekemiseen nähdäkseen sieraimet selvästi.

Endoskopia on yksi eniten käytetyistä testeistä. Siinä pieni kameran sisältävä putki työnnetään sieraimiin. Tämän putken avulla sieraimiin voidaan asettaa myös muita apuvälineitä ruven poistamiseksi. Lääkäri voi jopa ottaa kudosnäytteen sen avulla.

Journal of Radiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että tietokonetomografia on yksi hyödyllisimmistä diagnoositesteistä, varsinkin kokaiinin käyttäjillä.

Nenän väliseinän puhkeaminen on ehkäistävissä

On tärkeää huomata ja muistaa, että nenän väliseinän puhkeaminen voidaan välttää monissa tapauksissa. Sen on tapana syntyä huumeiden tai muiden ärsytystä aiheuttavien tekijöiden hengittämisen seurauksena.

Tästä syystä on tärkeää vältellä näitä tuhoisia tapoja sekä suojata sieraimet, mikäli työskentelet kemiallisessa laitoksessa tai tehtaassa. Keskustele lääkärin kanssa, mikäli huomaat kärsiväsi joistakin yllä mainitsemistamme oireista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Medina, R., Espinós, M. A., Bartumeus, P., Tamarit, J. M., & Vilar, J. (2009). Perforación del tabique nasal en consumidores de cocaína: Importancia de la tomografía computarizada. Radiologia, 51(1), 90–92. https://doi.org/10.1016/S0033-8338(09)70411-4
  • Nariz en silla de montar. (n.d.). Retrieved November 9, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1018-130X2014000200010
  • Perforación del tabique – Trastornos otorrinolaringológicos – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved November 9, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-co/hogar/trastornos-otorrinolaringológicos/trastornos-de-la-nariz-y-de-los-senos-paranasales/perforación-del-tabique
  • Neumann, Andreas, Carolina A. Morales-Minovi, and Hans-Jürgen Schultz-Coulon. “Cierre de las perforaciones del tabique nasal mediante colgajos «en puente».” Acta Otorrinolaringológica Española 62.1 (2011): 31-39.
  • Puiggrós, I. V., Olmo, A. P., Ramón Montserrat, J., Hospital De La, G., Creu, S., & Pau, S. (n.d.). Libro virtual de formación en ORL PATOLOGÍA DEL SEPTUM NASAL. SEPTOPLASTIA.
  • Molina, Purificación Contreras, et al. “Complicaciones nasales y orbitarias secundarias al abuso de cocaína inhalada.” Acta Otorrinolaringológica Española 63.3 (2012): 233-236.
  • Keskin, Duygu, Cemal Cingi, and Ibrahim Sayin. “Puesta al día de la terapia con corticoides intranasales.” Incidencia de la queratitis infecciosa y resultados de 351 712 procedimientos de cirugía refractiva con láser excimer (2014): 521.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.