Miten estää hampaiden kellastuminen
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Maricela Jiménez López
Olemme tottuneet näkemään täydellisiä purukalustoja telkkarissa ja lehtien kansissa. Hampaat suorastaan hehkuvat valkoisina. Miten ihmeessä omat hampaat saisi yhtä kauniin valkoisiksi? Monet julkisuuden henkilöt käyvät tietysti valkaisemassa hampaansa ammattilaisilla, sillä harvalla oma hampaan väri on puhtaan valkoinen. Hampaiden kellastuminen on yleistä ja hampaat värjäytyvät vuosien kuluessa.
Suurin syy hampaiden kellastumiseen on tupakka, mutta myös monet nauttimamme ruoka-aineet voivat nopeuttaa hampaiden värjääntymistä. Olo voi tuntua epävarmalta, kun hampaat eivät näytä puhtailta. Miten ehkäistä hampaiden kellastuminen? Tutustumme tässä artikkelissa lähemmin hampaiden värjäytymiseen.Hampaiden kellastuminen – värjäävät ruuat
Yleisesti ottaen hampaat kellastuvat hitaasti, mutta varmasti. Vanhemmilla ihmisillä kellastuminen on selkeästi havaittavissa, nuoremmilla hampaat ovat vielä suhteellisen valkoiset. Hampaiden väri vaihtelee yksilöstä toiseen, sillä hammasluun väri voi olla syntyjään tummempi tai vaaleampi. Nauttimamme ruuan ja juoman hapot hyökkäävät hampaiden kiillettä vastaan ja pureutuvat hammasluuhun.
Hampaat voivat kellastua aikaisessakin vaiheessa, etenkin jos nauttii paljon tummentavia ruokia ja juomia. Kirkkaan hymyn pahimpia vihollisia ovat seuraavat ruoka-aineet:
1. Kahvi ja tee
Monilla kahvin suurkuluttajilla aamu ei lähde käyntiin ollenkaan ilman kupillista vahvaa kahvia. Toiset nauttivat vahvasta teestä iltapäivisin. Ikävä kyllä kahvi ja musta tee tummentavat hampaita eniten.
Yksi kahvikupillinen ei värjää kenenkään hampaita, mutta vuosikausien kahvin ja teen nauttiminen tummentaa hampaiden sävyä vähitellen, lähes huomaamatta. Kahvi ja tee sisältävät yhdisteitä, jotka tunkeutuvat helposti kiilteen alle ja värjäävät hampaita. Jos nautit kahvin ja teen mustana ilman maitoa, on värjäävä vaikutus voimakkaampi.
Kahvia ja teetä ei tarvitse kokonaan poistaa ruokavaliosta, vaan on suositeltavaa nauttia niitä maltillisesti. Sekoita kahvin tai teen joukkoon tilkka maitoa, soijamaitoa tai mantelimaitoa.
2. Punaviini
Olet varmasti huomannut, miten punaviinin nauttimisen jälkeen huulet ja hampaat sinertävät. Punaviini on hammaskiilteen suuri vihollinen. Punaviiniä kannattaakin nauttia siis kohtuudella; älä litki kokonaista pulloa, vaan nauti lasi tai kaksi. Juo vettä siemailun lomassa, näin punaviinin hapot eivät pääse tarrautumaan hampaan pintaan yhtä tehokkaasti. Voit myös harjata hampaat ennen punaviinin nauttimista, näin suojaat niitä hapoilta. Älä pese hampaita heti viinin nauttimisen jälkeen, sillä tämä tehostaa happojen vaikutusta hampaassa.
3. Kolajuomat
Kolajuomat ovat erittäin haitallisia hampaiden kiilteelle ja ne värjäävät hampaita herkästi. Kolajuomien sisältämä fosforihappo kellastaa hampaita, vahingoittaa kiillettä ja aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.Vaihda kolajuomat terveellisiin vaihtoehtoihin.
4. Jäätelö ja makeutetut jäähilejuomat
Tämä saattaa yllättää, mutta jäätelö ja makeutetut jäähilejuomat, joista monet nauttivat kesäkuumalla, aiheuttavat vahinkoja hampaiden kiilteelle. Nämä virkistävät ja makeat herkut on nimittäin valmistettu monista kemikaaleista, makeutusaineista ja hapoista, joista niiden kirkkaat värit muodostetaan. Nämä ainekset tunkeutuvat hampaan kiilteeseen ja aiheuttavat hampaan värjäytymistä.Vältä siis liiallista jäätelön nauttimista tai suosi luonnollisesti makeutettuja ja värjättyjä tuotteita.
5. Ole varovainen tummien mehujuomien kanssa
Tumma rypälemehu värjää hampaita samalla tavalla kuin punaviini. Vältä myös punajuurta, herukkamehuja, karhunvatukkaa ja muita tummia mehujuomia liiallisesti. Osa näistä on terveydelle hyödyllisiä, mutta ikävä kyllä ne voivat johtaa hampaiden värjäytymiseen. Kaikki tummaa väriainetta sisältävät hedelmät ja kasvikset, jopa tomaatti, sisältävät happoja, jotka tunkeutuvat syvälle hampaaseen tuhoja aiheuttaen.
Nauti mehuja kohtuudella.
6. Soijakastike
Soijakastike on herkullisen suolainen mauste, joka tuo muhevaa makua moneen reseptiin. Soijakastike sopii kasvisten, Aasian keittiön ruokien ja liharuokien kanssa nautittavaksi. Ikävä kyllä soijakastike voi tummentaa hampaita. Muista siis nauttia sitä kohtuuden nimissä.
7. Balsamiviinietikka
Sama pitää paikkansa balsamiviinietikan kanssa. Lisuke soveltuu salaatteihin ja kasvisten kanssa, mutta aivan kuten muutkin tummat etikat, sen kova hapokkuus tarkoittaa haittoja hampaille. Balsamiviinietikka voi tummentaa hampaita ja vahingoittaa kiillettä.
Hammaslääkäreiden mukaan balsamiviinietikkaa voi kuitenkin nauttia turvallisesti lehtisalaatin kera, sillä salaattisuojaa hampaita vaurioilta. Muista siis nauttia balsamiviinietikka yhdessä lehtisalaatin kera, jos haluat suojata hampaita tummumiselta.
Miten estää hampaiden kellastuminen?
Parhaiten hampaita huoltaa välttämällä haitallisia ruoka-aineita. Kun hampaat alkavat kellastua, se tarkoittaa sitä, että niiden kiille on vaurioitunut. Suojaa siis hampaiden kiillettä vähentämällä haitallisia happoja sisältävien ruokien nauttimista. Lisäksi:
- Syö omena päivässä. Omena suojaa hampaita kiillevaurioilta ja se puhdistaa samalla hampaiden välit, joissa bakteerit ja ruokajäämät voivat piileskellä.
- Juo lasillinen vettä aterian päätteeksi. Näin huuhdot suusta happojen jäämät ja suojaat kiillettä kellastumiselta.
- Muista harjata hampaasi kaksi kertaa päivässä ja mieluiten myös lounaan jälkeen.
- Luonnollinen keino kirkastaa hampaan väriä on hieroa banaanin kuoren sisäpintaa hampaita vasten. Kuoren sisäpinnan sisältämä salisyylihappo vaalentaa hampaita hellävaraisesti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cheng, R., Yang, H., Shao, M. Y., Hu, T., & Zhou, X. D. (2009). Dental erosion and severe tooth decay related to soft drinks: a case report and literature review. Journal of Zhejiang University Science B, 10(5), 395-399. https://link.springer.com/article/10.1631/jzus.B0820245
- Addy, M., Perriam, E., & Sterry, A. (1982). Effects of sugared and sugar‐free chewing gum on the accumulation of plaque and debris on the teeth. Journal of clinical periodontology, 9(4), 346-354. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-051X.1982.tb02101.x
- Azer, S. S., Hague, A. L., & Johnston, W. M. (2011). Effect of bleaching on tooth discolouration from food colourant in vitro. Journal of dentistry, 39, e52-e56. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030057121100220X
- Joiner, A. (2004). Tooth colour: a review of the literature. Journal of dentistry, 32, 3-12. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300571203001751
- Bartlett, D. W. (2005). The role of erosion in tooth wear: aetiology, prevention and management. International dental journal, 55(S4), 277-284. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1875-595X.2005.tb00065.x
- Brennan, M. M., Hallas, D., Jacobs, S. K., Robbins, M., & Northridge, M. (2014). Home‐use whitening toothpastes for whitening teeth in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews, (1). https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD010934
- Simon, S., Lumley, P. J., Cooper, P. R., Berdal, A., Machtou, P., & Smith, A. J. (2010). Trauma and dentinogenesis: a case report. Journal of endodontics, 36(2), 342-344. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S009923990900781X
- Sánchez, A. R., Rogers III, R. S., & Sheridan, P. J. (2004). Tetracycline and other tetracycline‐derivative staining of the teeth and oral cavity. International journal of dermatology, 43(10), 709-715. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-4632.2004.02108.x
- Karadas, M., & Seven, N. (2014). The effect of different drinks on tooth color after home bleaching. European journal of dentistry, 8(2), 249. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054058/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.