Näillä siivousvinkeillä saat siitepölyttömän kodin
Kodin pitäminen puhtaana siitepölystä ei edellytä sisään lukittautumista tai kaikkien kasvien hävittämistä. Siitepöly koostuu hiukkasista, joita eräät siemenkasvit tuottavat, ja sen kertymistä ympäristöön voidaan vähentää luonnonmukaisin keinoin.
Pienen kokonsa ansiosta siitepöly kiertää yleensä kodin ilmassa ja tarttuu kaikenlaisiin pintoihin. Moni on allerginen siitepölyn mikroskooppisille hiukkasille.
Voit ottaa käyttöön eräät helpot konstit siitepölyn pitämiseksi poissa sisätiloista. Tämä vähentää kodista myös likaa.
Kasviperäisten hiukkasten hävittäminen ei vaadi mistään luonnollisista koristeista luopumista. Koti saadaan pidettyä puhtaana siitepölystä erilaisilla strategioilla, tottumuksilla ja suodattimilla. Samalla ne vähentävät pölyä, pölypunkkeja ja muita allergeeneja.
Käytä tiettyjä kasveja
Kasvit toimivat ympäristöä elävöittävänä koriste-elementtinä. Tämän lisäksi jotkut lajikkeet auttavat puhdistamaan ilmaa; tämän tekevät esimerkiksi tulppaanit, ruusut, rönsyliljat, pensaat ja begoniat.
Erilaisia huonekasveja on runsaasti, joten valinta voidaan tehdä omien mieltymysten ja tilan mukaan. Kasveja voidaan pitää toisaalta myös puutarhassa, jolloin riskinä ei ole jatkuva aivastelu.
Madridin Complutense -yliopiston tutkimuksen mukaan siitepöly on yleisin hengitystieallergioiden aiheuttaja maailmassa. Lisäksi se laukaisee 40 % rinokonjunktiviiteista ja 27 % astmoista.
Jotkut kasvilajit auttavat puhdistamaan ilmaa absorboimalla kyseisiä yhdisteitä:
- Köynnösvehkat: Tämä on tyylikäs ja isolehtinen kasvi, joka sopii ihanteellisesti sisätiloihin hyllyn roikkukasviksi.
- Muratti: Muratti toimii sekä sisätiloissa että puutarhassa, ja se on yksi eniten puhdistavista kasveista.
- Kultaköynnös: Nämä ovat suosittuja huonekasveja helppohoitoisuutensa ja sitkeytensä vuoksi.
- Perhoskämmekät: Puhdistavien ominaisuuksiensa lisäksi nämä kasvit ovat upea koriste-elementti kotiin kauniine valkoisine kukkineen.
Edistä ilmanvaihtoa saadaksesi siitepölyttömän kodin
Ilmanvaihto on tärkeää siitepölyn pitämiseksi poissa sisätiloista. Paras ajankohta ikkunoiden avaamiselle on keskipäivä ja ilta, sillä tuolloin sisäilmassa on eniten siitepölyä.
Ikkunat tulisi kuitenkin avata vain muutamaksi minuutiksi ja sitten sulkea, erityisesti aurinkoisina ja tuulisina päivinä, sillä muutoin siitepölyä pääsee todennäköisemmin uudelleen sisään. Jos sinulla on ilmastointi, paranna kotisi ilmanvaihtoa sen avulla.
Saatat olla kiinnostunut myös tästä artikkelista: Kodin siivous luonnollisesti ja edullisesti
Riisu kengät
Yksi pahimpia siitepölyn kuljettajia ovat jalkineet. Jotta et toisi kotiisi pölyä ja likaa, kengät kannattaa jättää ulos, jos tällainen tila on käytettävissä.
Käytä ovimattoja
Kenkien riisumisen lisäksi kannattaa ulko-oven eteen laittaa matto. Kun se jätetään oven ulkopuolelle, jalat voidaan pyyhkiä jo ennen sisään astumista – näin saadaan poistettua mahdollisimman paljon siitepölyä.
Toinen matto ulko-oven sisäpuolella tarjoaa toisen mahdollisuuden siitepölyn suodattamiseen. Matot kannattaa ravistella ja pestä kerran tai kaksi kertaa viikossa.
Siisteyden ylläpitäminen
Mikroskooppisen pienet siitepölyhiukkaset tarttuvat usein kehon eri osiin, kuten hiuksiin, ihoon ja jopa nenäsieraimiin. Kotiin tultua huolellinen pesu suihkussa estää siitepölyä leviämästä ympäriinsä.
Puhdista lemmikit
Siitepöly tarttuu herkästi lemmikkieläinten karvaan. On siis hyvin todennäköistä, että koira kuljettaa turkissaan paljon siitepölyä sisään lenkin jälkeen. Lemmikkin pitäminen puhtaana auttaakin saamaan siitepölyttömän kodin.
Puhdista huonekalut
Aivan kuten henkilökohtainen hygienia on tärkeää, myös tiuha huonekalujen puhdistaminen auttaa pitämään kodin siitepölyttömänä. Tämä kannattaa tehdä aloittaen ylhäältä ja siirtyä sitten hyllyä alaspäin mahdollisimman suuren pölymäärän nappaamiseksi.
Käytä laitteita tunnollisesti saadaksesi siitepölyttömän kodin
Pölyn ja siitepölyn leviämisen ehkäisemiseksi on myös tärkeää puhdistaa ilmastoinnin tai lämmitysjärjestelmän suodattimet. Niiden puhdistaminen kerran vuodessa estää likaa kertymästä aukkoihin. Tuulettimia ei kannata käyttää, sillä ne edistävät pöly- ja siitepölyhiukkasten leviämistä.
Pidä nurmikko lyhyenä
Pihanurmikko kannattaa pitää lyhyenä, jotta siitepölyä ei kerry heinien sekaan ja pääse sisätiloihin. Nurmikkoa ei tulisi ajaa hyvin märkänä tai tuulisena päivänä, sillä se tarttuu vain helpommin vaatteisiin.
Vaatteiden käsittely
Monet ihmiset, joilla on piha tai muu ulkotila, kuivaavat vaatteensa auringossa. Tämä ei kuitenkaan kannata, jos on allergiaherkkä.
Vaatteiden altistaminen auringolle saa siitepölyn tarttumaan vaatteiden kuituihin ja pääsemään näin kosketuksiin ihon kanssa. Tästä syystä kannattaa käyttää kuivausrumpua.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Ilmanpuhdistin auttaa siitepölyä ja allergioita vastaan
Esineet ja työkalut
Haluasimme myös sisällyttää listalle seuraavat vaihtoehdot:
- Erityissuodattimet ilmastointilaitteisiin
- Erityisimurit
- Ilmanpuhdistajat
Hankalissa tapauksissa voidaan kääntyä näiden kaupan tuotteiden puoleen kodin ilman suodattamiseksi. Ne nappaavat hiuksia, pölyä ja jopa pölypunkkeja.
On myös tärkeää kiinnittää huomiota yleisiin allergiaoireisiin, kuten nenän tukkoisuuteen ja kutisevaan kurkkuun. Jos oireet jatkuvat, käänny lääkärin puoleen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sánchez, Jorge, Caraballo, Luis, Repercusión de la contaminación del aire en la aparición de asma. Revista Alergia México [Internet]. 2015;62(4):287-301. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=486755028008
- Nacional Centro Condiciones de Trabajo. “NTP 335 : Calidad de Aire Interior : Evaluación de La Presencia de Polen y Espora Fúngicas.” English (2005): 1–12. Disponible en: http://www.insht.es/InshtWeb/Contenidos/Documentacion/FichasTecnicas/NTP/Ficheros/301a400/ntp_335.pdf
- González Lozano, María Cristina, Cerezo-Moreno, Angel, Salazar, Lucía, González-Macías, Ma. del Carmen, Comportamiento de las partículas suspendidas y polen en la atmósfera de la región norte de la Zona Metropolitana de la Ciudad de México. Journal of the Mexican Chemical Society [Internet]. 1999;43(5):155-164. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=47543503
- Valdivieso, María Alexandra, Rubio, Leyla Luz, Sánchez-Medina, Mario, Martínez, Julio César, Gómez, Alberto, Tarazona, Gretty Paola, Zarante, Ignacio, Evaluación de alergenos presentes en polvo y ambiente de algunas bibliotecas de Bogotá, D.C.. Universitas Medica [Internet]. 2005;46(1):13-20. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=231018652003
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.