Logo image
Logo image

10 syytä jättää mukavuusalue taaksesi

3 minuuttia
10 syytä jättää mukavuusalue taaksesi
Viimeisin päivitys: 28 helmikuuta, 2019

Monet ajattelevat, että mukavuusalue koostuu niistä kaikista miellyttävistä tilanteista, jotka ympäröivät meitä ja tuovat nautintoa elämäämme. Kyse ei kuitenkaan ole lainkaan siitä, vaan mukavuusalue nimittäin koostuu kaikista, sekä hyvistä että pahoista tilanteista, joihin olemme jo tottuneet ja jotka kuuluvat rutiiniimme. Tämä kyseinen rutiini, oli se sitten kuinka mukava tahansa, saa meidät välttämään asioiden kyseenalaistamista, kriittistä ajattelua ja päätösten tekemistä.

Se on ainoa mukavuus, jota mukavuusalue meille tuo: mukavuus, kun liikumme läpi kaiken vastahakoisuuden. Mukavuusalue on kuin kupla, joka suojaa meitä pitäen kaiken ennallaan. Vaikka kuinka valitamme ja olomme tuntuu sietämättömältä, me pysymme siellä pelkojemme takia ja koska siitä on niin hämmästyttävän helposti muotoutunut meille tapa.

Hinta tälle on erittäin korkea. Se, ettemme astu mukavuusalueen ulkopuolelle tarkoittaa käytännössä samaa kuin elämän ja kasvun kieltäminen. Me pysymme siellä vain ollen, sillä aikaa kun vuodet vierivät ohitsemme ja elämästämme tulee yhä kuihtuneempaa. Tässä on kymmenen hyvää syytä tehdä jotakin tärkeää itsesi eteen: poistu mukavuusalueeltasi.

1. Löydät itsestäsi potentiaalia, jota et tiennyt omaavasi

Some figure
Tämä ei ole klisee. On yllättävää, mitä lopulta saammekaan selville itsestämme, kun uskallamme tehdä jotakin, joka vetää meidät pois vanhojen tapojemme parista tai kun päätämme jahdata tavoitetta, jota emme aluksi uskoneet saavuttavamme. Meillä jokaisella on monia piileviä kykyjä ja taitoja, jotka odottavat tilaisuuttaan päästä näkyville.

Tie, jolla kohtaamme vähiten vastustusta tarjoaa meille itseään rutiinina, sillä juuri sitä varten se on suuniteltu. Vain kaikkein poikkeuksellisimmat tilanteet vaativat meiltä eniten ja juuri näissä tilanteissa huomaamme, että pystymme paljon parempaan kuin luulimmekaan.

2. Sinusta tulee joustavampi

Kun takerrut vain yhteen näkökantaan, lopetat aivan huomaamattasi monien todellisuuden perspektiivien huomioimisen, jotka saattavat olla paljon hyödyllisempiä ja kiinnostavampia kuin se mihin keskityt. Mukavuusalueelta poistuminen mahdollistaa sen, että pääset lähemmäs uusia tapoja tarkastella itseäsi ja elämääsi.

Tämä puolestaan näkyy lisääntyneenä joustavuutena asioiden ja elämäntapasi arvostamisessa. Toisin sanoen: sinusta tulee sopeutumiskykyisempi. Lisääntynyt sopeutumiskyky puolestaan näkyy parempana kykynä selviytyä vaikeista tilanteista.

3. Saavutat paremman itseluottamuksen

Kun huomaat, että sinulta puuttui vain päättäväisyyttä ja että todellisuudessa olet kykeneväinen tekemään paljon enemmän asioita kuin luulit, itseluottamuksesi nousee välittömästi ja alat saavuttaa asioita, joita pelkäsit tehdä aiemmin.

Epävarmuutta ruokkii juuri tapa olla yrittämättä. Kun lopetat ylianalysoinnin ja sen sijaan toimit, ei aikaakaan, kun pystyt paljon enempään kuin mitä olet kuvitellut. Tulet myös kokemaan suurempaa arvostusta itseäsi kohtaan.

4. Pääset eroon monista peloistasi

Pahimmat pelkomme ovat syntyneet päättämättömyydestä ja vastahakoisuudesta. Pelko luo oman noidankehänsä: koska pelkäät, et yritä ja pysyt paikoillasi. Koska et yritä, pelko ottaa sinusta vallan ja kasvaa entisestään.

Suurimmassa osassa, ellei kaikissa tapauksissa niinkin yksinkertainen asia kuin toimiminen hävittää pelkoa. Yleisesti ottaen pelkotila heikentyy, kun liikumme eteenpäin. Ainoa vaikea asia on aloittaminen; jos teet tämän, huomaat kuinka moni suurimmista peloistasi häviää.

5. Tunnet elämäsi olevan jännittävämpää

Some figure

Uskaltaminen on asia, joka tuo elämääsi tunteen seikkailusta ja haasteista. Rutiinit puolestaan ovat ennalta-arvattavia ja siten usein myös tylsistyttäviä. Muutos herättelee emotionaalista maailmaasi. Joistakin erittäin miellyttävistä tuntemuksista pyyhkiytyy pölyt pois, kuten yllättyneisyyden tunteesta, uteliaisuudesta ja halusta selvittää uusia asioita.

6. Luovuutesi ja älykkyytesi kasvaa

Jopa suuret älyköt jäävät polkemaan paikoilleen, ellei heille tarjota jatkuvaa stimulaatiota. Älykkyys on kuin lihas, jota pitää harjoittaa, jotta sen toimintakyky säilyy. Rutiini ei juurikaan vaadi meiltä mitään, paitsi minimaalista älykkyyskapasiteettimme käyttöä.

Sama pätee luovuuteen. Ainoastaan uudet tilanteet synnyttävät meissä uusia reaktioita ja ratkaisuja. Mukavuusalueelta poistuminen antaa luovuudellesi ja älyllesi mahdollisuuden tuoda itsensä julki.

7. Elämänhalusi kasvaa kun mukavuusalue jää taakse

Kun elämäsi lakkaa olemasta loputonta samojen asioiden toistoa, siitä tulee huomattavasti kiinnostavampaa ja elämisen arvoista. Jos olet itseesi tyytyväisempi ja huomaat pikku hiljaa olevasi kykeneväinen paljon enempään kuin kuvittelit, arvostuksesi elämää kohtaan kasvaa varmasti.

8. Ihmissuhteistasi kehittyy parempia

Jotta kykenemme hyvään ihmissuhteeseen toisten kanssa, on meillä ensin oltava hyvä suhde itseemme. Jos et ole tyytyväinen siihen, kuka olet tai mitä teet, on vaikea arvostaa kaikkia hyviä asioita, jotka liittyvät ympärilläsi oleviin ihmisiin.

Mukavuusalueen jättäminen taakse, itsensä löytäminen, pelkojen voittaminen ja suuremman elämänilon tunteminen ovat asioita, jotka johtavat parempiin ihmissuhteisiin toisten kanssa. Tulet huomaamaan, että konfliktit vaikuttavat pienemmiltä ja että sinulla on suuri kyky nähdä kaikissa hyvää.

9. Koet nykyhetken voimakkaammin

Nykyhetken kokeminen on yksi eheyden muoto. Kun pyrkimyksesi, huomiosi ja innokkuutesi ovat keskittyneet tähän hetkeen, on kyseessä henkilökohtaisen oivalluksen hetki. Mukavuusalueelta poistuminen ei jätä tilaa muulle kuin tässä hetkessä elämiselle. Tarvitset nimittäin kaiken huomiosi ja päättäväisyytesi suunnistaaksesi uudessa tilanteessa, joka levittäytyy eteesi.

Some figure

10. Sinusta tulee itsenäisempi

Lisäämällä luottamusta omiin mahdollisuuksiisi, tunnet tarvitsevasi muita ihmisiä eri tavalla kuin aiemmin. He ovat mahtavia kumppaneita, eivät tukipilareitasi tai turviasi. Itsenäisyys lisäksi vahvistaa varmuuden tunnetta omasta itsestäsi, samalla mahdollistaen vapauden arvon tuntemisen suurempana kuin koskaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Brown, M. (2018). Comfort Zone: Model or metaphor? Journal of Outdoor and Environmental Education. https://doi.org/10.1007/bf03401019

Prazeres, L. (2017). Challenging the comfort zone: self-discovery, everyday practices and international student mobility to the Global South. Mobilities. https://doi.org/10.1080/17450101.2016.1225863


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.