Miten toinen raskaus eroaa ensimmäisestä?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Naisen ensimmäinen raskaus on yleensä todella rankka kokemus – odotuksia on paljon, ja vaikka tästä ei aina puhutakaan, voimakkain tunne raskauden aikana voi itse asiassa olla pelko. Toinen raskaus on sitten usein rauhallisempaa aikaa kuin ensimmäinen.
Koska nainen jo tietää mitä kannattaa odottaa, hänen olonsa on yleensä rauhallisempi kuin ensimmäisen odotuksen aikana. Toisaalta taas joillekin naisille toinen raskaus saattaa olla yhtä aikaa stressaavampi ja innostavampi kokemus kuin ensimmäinen.
Vaikka raskaana oleva nainen tietäisi jo hyvin, mitä raskauden aikana voi tapahtua tai yleensä tapahtuu, on muistettava, että jokainen raskaus on aina ainutlaatuinen kokemus. Onkin siis niin, että vaikka toinen raskaus on monella tapaa samanlainen kuin ensimmäinen, siinä on myös omat erityiset piirteensä.
Toinen raskaus: mitä tulee tietää?
Vaikka esikoisen saaminen tekee naisesta jo kokeneen äidin, moni ei ole tietoinen siitä, että joskus toinen odotus voi olla vaikeampi kuin ensimmäinen.
Tämä uusi raskaus tuo mukanaan monia fyysisiä ja tunne-elämän muutoksia, jotka uudelleen äidiksi tulevan tulee kohdata yhtä aikaa hänen hoitaessaan esikoista, mikä vaatii paljon. Tämä onkin monessa perheessä hyvin suuri haaste.
Lue aiheesta lisää: Verenvuoto raskauden aikana: syyt ja hoito
Miten toinen raskaus eroaa ensimmäisestä?
Seuraavat ovat eräitä asioita, jotka ovat monessa perheessä selkeitä eroja verrattaessa odotusta ensimmäiseen kertaan.
- Saat tällä kertaa unohtaa riittävän nukkumisen! Raskaus aiheuttaa uneliaisuutta, mutta toisen raskauden aikana et voi ottaa niitä pitkiä päiväunia, joista niin nautit edellisellä kerralla. Tämä johtuu tietenkin siitä, että esikoisesi vaatii kaiken huomiosi ja rakkautesi – varsinkin, mikäli hän on tässä vaiheessa vielä hyvin pieni.
- Sinulla on toisaalta luultavasti enemmän energiaa kuin ensimmäisen raskauden kokiessasi. Onhan selvä, että naisella on tällöin jo yhteen lapseen tottuneena “äidin supervoimat”. Pystyt siis tekemään töitä, kasvattamaan lasta, hoitamaan kotia, huomioimaan kumppaniasi sekä samalla pitämään huolta raskaudestasi. Ja kaikki tämä samalla kertaa – äidit tosiaankin pystyvät usein hoitamaan montaa asiaa yhtä aikaa!
- Ensimmäinen lapsesi on sinulle mahtava seuralainen odotuksen aikana. Vauva on vielä vatsassa, mutta esikoinen haluaa stimuloida tätä ja luoda siteen tämän kanssa. Hän tarkkailee, kun vatsasi kasvaa ja on kiinnostunut tulevasta pikkusisaruksestaan.
- Saatat saada tilaisuuden kokea sellaisen synnytyksen, johon ei ensimmäisellä kerralla ollut mahdollisuutta. Jos et tuolloin uskaltanut ryhtyä vesisynnytykseen tai kotisynnytykseen, ehkäpä haluat nyt toisella kerralla uskaltaa. Ja jos ensimmäinen lapsesi syntyi keisarileikkauksella, kenties saat nyt synnyttää alateitse.
- Ensimmäisen odotuksen edetessä olit huomion keskipisteenä koko suvun ja ystävien tahoilta. Toisen lapsen odotuksen aikana huomiota saattaa tulla vähemmän, kun asia ei enää ole uusi omalla kohdallasi. Älä silti huoli, sillä yleensä toista lastaan odottava äitikin saa runsaasti rakkaudenosoituksia. Enää raskaus ei vain saa aikaan yhtä suurta kiinnostusta kuin ensimmäisellä kerralla.
Imetys toisen raskauden aikana
Jos uskoit aiemmin vakaasti siihen, että imettäisit esikoistasi aina kahteen vuoteen asti, mutta sitten kuvaan tulikin nopeasti uusi raskaus, ei ole tarvetta huolestua. Ei nimittäin ole syytä olla epätoivoinen tai kiirehtiä vieroituksen kanssa.
Moni äiti ja isoäiti saattaa kertoa faktana, että raskaana ollessaan nainen ei voi imettää. Jotkut lääkäritkin uskovat, että imetys voi lisätä keskenmenon riskiä. Älä kuitenkaan anna tämän syöstä sinua paniikkiin!
Jos raskautesi etenee terveellä tavalla, ei ole syytä pelätä. Tunsitko supistuksia? Tämä on hyvin todennäköistä, mutta mikäli niitä ilmenee, ne ovat vain lieviä supistuksia, jotka eivät saata vaaraan omaasi tai sikiön terveyttä. Siksi voit aivan rauhassa jatkaa ensimmäisen lapsesi imettämistä raskaana ollessasi.
Mikäli kärsit seuraavista sairauksista, ota kuitenkin yhteyttä lääkäriin tai sairaanhoitajaan ennen kuin jatkat imettämistä. He saattavat neuvoa odottavaa äitiä tekemään lapselleen imetyksestä vieroituksen.
- Raskaudessa on suuri riski johtuen äidin iästä tai raskausajan häiriöistä.
- Nainen odottaa kaksosia.
- Hänellä on ollut kohdun verenvuotoa.
Lue aiheesta lisää: Raskausmyrkytys: raskauskomplikaatio
Vielä muutama vinkki toisen raskauden ajalle
Raskaana oleminen on yksi mahtavimmista kokemuksista, joita naisella voi elämässään olla. Toinen raskaus on erilainen kokemus kuin ensimmäinen ensinnäkin siksi, että sinulla on jo yksi lapsi hoidettavanasi. Siten joudut keskittymään myös terveen siteen rakentamiseen esikoisesi kanssa samalla kun mietit uutta vauvaa ja valmistaudut hänen saapumiseensa.
Kannattaa yrittää pysyä mahdollisimman rauhallisena, sillä esikoisen tulisi saada nähdä, että olet tyyni. Toinen raskaus voi kuitenkin aiheuttaa enemmän stressiä kuin edellinen, sillä vaikka olisit hyvin onnellinen ja varma toisen vauvan tulosta, ensimmäisen lapsen hoito samalla saattaa olla hyvin työlästä.
Varmista myös, että nautit ajastasi uuden raskauden aikana täysillä! Valmistaudu tähän jaksoon hyvin, sillä joudut kohtaamaan monia uusia haasteita – onhan niin, että yhden sijasta kahden lapsen äidiksi muuttuminen vaatii paljon vaivannäköä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Skjærven, R., Wilcox, A. J., & Lie, R. T. (2002). The Interval between Pregnancies and the Risk of Preeclampsia. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa011379
- Wahba, J. (2015). Child Labor. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.94013-3
- DiPietro, J. A., Novak, M. F. S. X., Costigan, K. A., Atella, L. D., & Reusing, S. P. (2006). Maternal psychological distress during pregnancy in relation to child development at age two. Child Development. https://doi.org/10.1111/j.1467-8624.2006.00891.x
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.