Logo image
Logo image

Miten ehkäistä vanhusten kaatumisia

3 minuuttia
Miten ehkäistä vanhusten kaatumisia
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On tärkeää ehkäistä vanhusten kaatumisia, ja meidän kaikkien onkin oltava tietoisia sen tärkeydestä. Tämän päivän artikkelissa kuvataan mahdollisia syitä ja arvioidaan seurauksia, joita näillä onnettomuuksilla voi olla ikääntyneen ihmisen terveyteen.

Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittelee “kaatumisen” tahattomaksi tapahtumaksi, jossa henkilö menettää tasapainon ja osuu maahan tai muuhun kiinteään pintaan, joka pysäyttää hänet.

Ensinnäkin ikä on yksi suurimmista kaatumisen riskitekijöistä, ja sen ilmaantuvuus kasvaa asteittain iän myötä. Samoin kaatumisen aiheuttaman vakavan vamman tai jopa kuoleman riski kasvaa iän myötä.

Kaatumisen riskitekijät ja niiden estäminen

Nämä riskitekijät voivat olla sisäisiä tai ulkoisia, katsotaanpa tarkemmin yleisimpiä riskejä.

Sisäiset riskitekijät

Nämä riskitekijät riippuvat ihmisestä, joko itse ikääntymisprosessista tai esiintyvien olosuhteiden vuoksi. Sisäisillä tekijöillä on myös suurin vaikutus, ja niihin kuuluvat seuraavat:

  • Ikä
  • Aikaisemmat kaatumiset
  • Visuaaliset ongelmat, kuten kaihi tai heikentynyt näkö
  • Lihasatrofia ja tuki- ja liikuntaelimistön häiriöt
  • Tasapainoon vaikuttavat vestibulaariset ongelmat
  • Kognitiivinen heikkeneminen

Ulkopuoliset riskitekijät

Some figure
Ikä on kaatumisten riskitekijä. Monilla ympäristötekijöillä voi kuitenkin olla merkitystä.

Tämä sisältää tekijöitä, jotka riippuvat vanhusten ympäristöstä. Kotona voi olla huono valaistus, sotkua, epätasaiset tai liukkaat lattiat, matot ja johdot. Sopimattomat jalkineet voivat myös lisätä kaatumisriskiä.

Kylpyhuone on myös kriittinen paikka. On olemassa kylpyammeita ja suihkualtaita, joissa ei ole riittävästi kädensijoja. Lisäksi vesi voi tehdä kylpyhuoneen pinnoista liukkaan. Nämä tekijät lisäävät kaatumisen riskiä. Ulkona vanhusten vakavan kaatumisen riskiä lisäävät tekijät ovat:

  • Epätasainen tai liukas jalkakäytävä
  • Nopeasti vaihtuvat liikennevalot
  • Ramppien puuttuminen

Julkisten kulkuneuvojen äkillisillä liikkeillä ja lyhyillä nousu- tai laskuajoilla on myös vaikutusta. WHO mainitsee myös, että tietyt lääkkeet voivat lisätä kaatumisten riskiä. ​​Etenkin lääkkeet, jotka vaikuttavat keskushermostotasolla.

Iäkkäiden ihmisten kaatumisten seuraukset

Kaatumisten seuraukset voidaan luokitella kolmeen ryhmään.

1. Fyysiset seuraukset

Fyysiset seuraukset ovat seuraukset, jotka liittyvät suoraan kaatumiseen. Tällaisia ovat murtumat, nyrjähdykset tai muut fyysiset vammat. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica -lehdessä julkaistussa artikkelissa luetellaan murtumat ja hematoomat esimerkkeinä näistä seurauksista.

Kaatumiset, jotka tapahtuvat kun ikääntynyt henkilö on yksin kotona, lisäävät hypotermian ja nestehukan riskiä. Tämä johtuu siitä, että ikääntynyt henkilö ei useinkaan pysty nousemaan ylös ilman apua.

2. Psykologiset seuraukset

Kaatumisen emotionaalinen vaikutus voi sisältää pelon sen toistumisesta, kuten edellisessä kohdassa mainitussa tutkimuksessa todetaan. Monissa tapauksissa tämä johtaa päivittäisen aktiivisuuden heikentymiseen.

3. Sosioekonomiset seuraukset

Kaatumiset horjuttavat ikääntyneen henkilön taloudellista turvaa, sillä mahdolliset sairaanhoitokulut voivat olla suhteettomat henkilön tulotasoon nähden. Terveydenhuollon tasolla se lisää konsultointien, sairaalahoitojen, leikkausten ja kuntoutuksen määrää.

Tapoja ehkäistä vanhusten kaatumisia

Sinun on tehtävä tarvittavat muutokset kodissa kaatumisen estämiseksi, kuten asentamalla riittävä valaistus, pitämällä kylpyhuoneen lattia kuivana, asentamalla liukumattomia mattoja ja jopa säätämällä sängyn korkeutta.

Onko talossa portaita? Varmista sitten, että kaikki askelmat ovat tasaiset ja luistamattomat, ja portaiden molemmin puolin on kiinteä kaide.

Paras tapa estää kaatumisia

Some figure
Joidenkin muutosten tekeminen arjen helpottamiseksi voi auttaa pienentämään iäkkäiden henkilöiden kaatumisen riskiä.

Joidenkin kodin rakenteiden muuttaminen voi auttaa vähentämään kaatumisten riskiä. Tavoitteena on tukea ikääntyneen henkilön itsenäisyyttä, jotta hän voi pysyä omassa kodissaan niin kauan kuin mahdollista.

WHO suosittelee kevyen tai kohtalaisen intensiivisen liikunnan harjoittamista. Tämä johtuu siitä, että se lisää voimaa, vähentää masennusta, parantaa nivelkipua ja vähentää diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Lisäksi heidän tulisi säännöllisesti tarkistuttaa sekä näkönsä että kuulonsa ja kaikki käyttämänsä laitteet mahdollisten ongelmien varalta.

Toinen vaihe kaatumisen ehkäisemiseksi

Tämä koostuu sellaisten tekijöiden tuntemisesta, jotka johtavat kaatumiseen. Kun tunnistamme riskitekijät, voimme ottaa toimia mahdollisten kaatumisien ennaltaehkäisemiseksi.

Kolmas vaihe kaatumisen ehkäisemiseksi

Tähän sisältyy kaikki toimenpiteet, jotka on tarkoitettu tarvittavaan kuntoutukseen, jotta iäkkään henkilön kunto voidaan palauttaa optimaaliseen tilaan. Lisäksi ikääntyneen henkilön tulisi opetella nousemaan oikeaoppisesti kaatumisen jälkeen.

Tätä varten on suositeltavaa kääntää vartalo tukemaan polvia, päästä ryömintäasentoon ja nousta nojaamalla lähellä olevaan esineeseen.

Vanhusten kaatuminen on suuri ongelma, jota meidän on pyrittävä ehkäisemään

Arviot osoittavat, että 30 % yli 65-vuotiaista ja 50 % yli 80-vuotiaista kaatuu vähintään yhden kerran vuodessa. Tästä syystä ennaltaehkäisyyn on panostettava sekä terveydenhuollon ammattilaisten että muiden läheisten henkilöiden toimesta.

Kun otamme huomioon edellä mainitut suositukset, voimme merkittävästi parantaa vanhusten turvallisuusolosuhteita. Näin ollen vanhusten kaatumisten ehkäiseminen on paljon helpompaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Caídas. 2018. Organización Mundial de la Salud.
  • Rubén López, L., Eladio Mancilla, S., Alicia Villalobos, C., & Patricio Herrera, V. (2015). Manual de prevención de caídas en el adulto mayor. https://diprece.minsal.cl/wrdprss_minsal/wp-content/uploads/2015/05/manual-de-caida1.pdf
  • Silva, J., Coelho, S., Pereira, T., & Marques, S. (2012). Caídas en el adulto mayor y su relación con la capacidad funcional. Revista Latino Americana Enfermagem. https://www.scielo.br/pdf/rlae/v20n5/es_15.pdf
  • Álvarez, L. (2015). Síndrome de caídas en el adulto mayor. Revista Médica de Costa Rica y Centroamerica LXXI. https://www.medigraphic.com/pdfs/revmedcoscen/rmc-2015/rmc154w.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.