Ihonalainen ehkäisykapseli - mitä sinun tulisi tietää?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu
Nykyään on saatavilla monenlaisia ehkäisymenetelmiä, joiden ansiosta voit itse päättää milloin, kuinka ja kenen kanssa haluat tehdä lapsen. Ihonalainen ehkäisykapseli on yksi uusimmista ja tuntemattomimmista ehkäisymuodoista.
Vaikka ajat ovat muuttuneet, yhä esiintyy paljon tietämättömyyttä ja vääriä uskomuksia sen suhteen, miten nämä ehkäisymenetelmät vaikuttavat naisiin. Vaikka ihmisiä onkin valistettu tarkasti kaikista käytettävissä olevista ehkäisyvaihtoehdoista, yhä esiintyy epäilyksiä.
Tästä syystä haluamme tämän päivän artikkelissa puhua eräästä vähemmän tunnetusta ehkäisymenetelmästä, joka on ihonalainen ehkäisykapseli. Tämän ehkäisymuodon vaikutukset aiheuttavat yleensä epäilyksiä niissä naisissa, jotka olisivat kiinnostuneita kokeilemaan sitä.
Kerromme sinulle, mikä ihonalainen ehkäisykapseli on, niiden toiminnasta, haittavaikutuksista sekä hyvistä ja huonoista puolista. Jatka lukemista, jos haluat tietää lisää!
Mikä ihonalainen ehkäisykapseli on?
Ihonalainen ehkäisykapseli on pitkäaikainen ehkäisymenetelmä, joka on hammastikun muotoinen ja näin ollen helppo asettaa naisen käsivarren ihon alle. Sen vaikutukset vaihtelevat naisen painosta riippuen, eikä se sisällä lainkaan estrogeenia, vain keltarauhashormonia.
Ihon alle asetettava ohut “sauva” vapauttaa jatkuvasti hormonia, joka häiritsee munasarjojen normaalia toimintaa ja tuottaa siittiöitä estävää limaa kohdunkaulasta.
Kuinka ihonalainen ehkäisykapseli asetetaan?
Sauvan asettaminen on erittäin nopeaa, se ei vaadi sairaslomaa ja se suoritetaan paikallispuudutuksessa kuukautisten ensimmäisinä vuotopäivinä. Se tulisi asettaa lääkärin toimesta toimiluvan saaneella lääkäriasemalla rutiinitarkastuksen jälkeen, joka tehdään terveydentilan arvioimiseksi.
Kolmen vuoden jälkeen ehkäisykapseli on vaihdettava uuteen, sillä se menettää tehonsa ajan kuluessa.
Muista lukea: Mistä kuukautiskivut johtuvat?
Kuinka tehokas ihonalainen ehkäisykapseli on?
Tilastot tämän ehkäisymenetelmän tehokkuutta koskien ovat hyvin lupaavia. Sinun on kuitenkin tiedettävä, ettei ehkäisykapseli estä sukupuolitauteja, eli kondomin käyttö on välttämätöntä niiden välttämiseksi.
Kuka ihonalaista ehkäisykapselia voi käyttää?
Ehkäisykapselia voivat käyttää kaikenikäiset naiset, eikä sillä ole vaikutusta imettämiseen.
Mitkä ovat ihonalaisen ehkäisykapselin hyödyt?
Ehkäisykapselien käyttö on kasvanut viime vuosien aikana, sillä niillä on monia hyötyjä:
- Ne ovat 99-prosenttisen turvallisia, yksinkertaisia ja käteviä käyttää.
- Ne ovat huomaamattomia: vain ehkäisykapselia käyttävä nainen itse tietää käyttävänsä sellaista.
- Kyky tulla raskaaksi palautuu nopeasti ehkäisykapselin käytön lopettamisen jälkeen.
- Niitä voidaan käyttää imettämisen aikana.
- Sinun ei tarvitse muistaa ottaa pilleriä joka päivä.
- Ne tarjoavat jatkuvan ja pitkäkestoisen ehkäisymenetelmän tarvitsematta turvautua sterilisaatioon.
Mitkä ovat ihonalaisen ehkäisykapselin haitat?
Suurimmalle osalle naisia ehkäisykapseli aiheuttaa joitakin haittavaikutuksia elimistön totutellessa kapseliin. Nämä haittavaikutukset kuitenkin yleensä häviävät ajan kuluessa, eikä niistä ole vaaraa terveydelle.
Toisaalta taas joillakin naisilla saattaa esiintyä epätoivottujakin sivuvaikutuksia, jotka ovat merkki siitä, ettei kyseinen ehkäisymenetelmä välttämättä ole kaikkein paras vaihtoehto heille.
Yleisimpiin haittavaikutuksiin kuuluu:
- Epäsäännölliset kuukautiset ensimmäisten 6-12 käyttökuukauden aikana.
- Pitkäkestoiset ja runsaat kuukautiset.
- Tiputteluvuoto tai lievä verenvuoto kuukautisten välillä.
- Muutokset seksuaalisessa halussa.
- Arpeutuminen kiinnittämiskohdassa iholla.
- Päänsäryt.
- Pahoinvointi ja väsymys.
- Kipu kiinnittämiskohdassa.
- Rintojen arkuus.
Milloin ja miten ihonalainen ehkäisykapseli poistetaan?
Ihonalainen ehkäisykapseli tulisi poistaa kolmen vuoden kuluttua sen asettamisesta. Se voidaan kuitenkin halutessasi poistaa aiemminkin.
Terveysalan asiantuntija puuduttaa alueen paikallisesti, tekee pienen viillon ja poistaa kapselin. Tämä toimenpide kestää vain muutaman minuutin, vaikka viekin hieman pidempään kuin kapselin asettaminen.
Halutessasi voidaan asettaa samalla uusi kapseli; muutoin saatat tulla raskaaksi.
Mistä voit saada ihonalaisen ehkäisykapselin?
Saadaksesi käyttöösi tämän ehkäisymenetelmän on tärkeää keskustella ensin lääkärin kanssa tarkasti sen hyvistä ja huonoista puolista sekä sen soveltumisesta juuri sinulle.
Kapselin asettaminen tulisi suorittaa tarkassa valvonnassa aina asiantuntijan toimesta toimiluvan saaneella lääkäriasemalla.
Oletko kiinnostunut tästä ehkäisymenetelmästä? Puhu luotettavalle lääkärille, selvitä kaikki epäilykset ja tee päätös sinulle tehdyn lääkärintarkastuksen perusteella.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Jabbour, H. N., Kelly, R. W., Fraser, H. M., & Critchley, H. O. D. (2006). Endocrine regulation of menstruation. Endocrine Reviews. https://doi.org/10.1210/er.2004-0021
- Peralta, O., Diaz, S., & Croxatto, H. (1995). Subdermal contraceptive implants. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. https://doi.org/10.1016/0960-0760(95)00051-Z
- Coukell, A. J., & Balfour, J. A. (1998). Levonorgestrel subdermal implants. A review of contraceptive efficacy and acceptability. Drugs. https://doi.org/10.2165/00003495-199855060-00019
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.