Mitä risti-suoliluunivelen yliliikkuvuus tarkoittaa?

Lääkäri voi tehdä monia testejä selvittääkseen nivelten liikkuvuuden ja diagnosoidakseen risti-suoliluunivelen yliliikkuvuuden.
Mitä risti-suoliluunivelen yliliikkuvuus tarkoittaa?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Risti-suoliluunivel sijaitsee lannerangan alapuolella selkärangan alaosan vieressä häntäluun yläpuolella. Se on rakenne, joka yhdistää suoliluun ja ristiluun. Risti-suoliluunivelen yliliikkuvuus sekä muut siihen vaikuttavat sairaudet ovat yleisempiä nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla.

Risti-suoliluunivelellä on seuraavia ominaispiirteitä:

  • Ensinnäkin se on pieni, erittäin vahva ja nivelsiteiden vahvistama.
  • Sillä ei ole paljon liikkuvuutta.
  • Se välittää kaikki voimat ylävartalosta lantioon ja jalkoihin.
  • Se toimii myös iskunvaimentimena.

Risti-suoliluunivelen anatomia

 

risti-suoliluunivelet

Lantio käsittää vartalon perustan, tukee vatsaa ja toimii liittona alaraajojen ja vartalon välillä. Se on siis suljettu nivelpiiri, joka koostuu kolmesta luusta ja kolmesta nivelestä.

Nämä kolme luuta ovat:

  • Kaksi parillista ja symmetristä suoliluuta.
  • Parittomia ja symmetrisiä luita.
  • Selkärangan lohko, joka muodostuu viiden sakraalisen selkänikaman fuusioitumisesta.

Lantio on erittäin tärkeä selkärangan epävakaan tasapainon kannalta, sillä kaikki ristiriidat ensin mainitussa vaikuttavat väistämättä toiseen. Tästä syystä voimme pitää sitä toiminnallisena yksikkönä.

Risti-suoliluunivelen tehtävänä on tuoda helpotusta joustavan selkärangan (yläpuolella) ja alapuolella olevan vakaan lantion välille. Asiantuntijat pitävät ristiluuta myös osana lannerankaa ja suoliluuta osana alaraajoja.

Risti-suoliluunivelkivun aiheuttajat

Ei ole vielä selvää, miksi tällä alueella esiintyy kipua. Jotkut kuitenkin uskovat, että nivelen normaalissa liikkeessä tapahtuva muutos voi aiheuttaa risti-suolinivelkipua.

Kivun lähteenä voi olla:

  • Risti-suoliluunivelen yliliikkuvuus. Sitä tapahtuu silloin, kun tällä selän alueella on liikaa liikettä ja epävakautta. Ihmiset tuntevat yleensä kipua lantion alaosassa ja se voi säteillä nivusiin.
  • Risti-suoliluunivelen huono liikkuvuus. Toisin kuin aikaisemmassa tilanteessa, tätä esiintyy silloin, kun tällä alueella tapahtuu hyvin vähän liikettä tai kiinnittymistä. Ihmiset tuntevat siis yleensä kipua alaselän tai pakaroiden sivuosassa. Kipu voi tässä tapauksessa säteillä myös alas jalkoihin.

Ihmiset oikeastaan kuvailevat tällaista kipua samankaltaiseksi kuin iskiaskipu, jota radikulopatia aiheuttaa.

Risti-suoliluunivelen liikkuvuuden arviointi

lantio

Tämän nivelen liikkuvuuden arvioimiseksi sekä yliliikkuvuuden tai muiden sairauksien diagnosoimiseksi on olemassa monia testejä. Testit voivat kuitenkin olla monimutkaisia ja kukin fysioterapeutti suorittaa ne yleensä eri tavoin.

Sama testi voi myös tuottaa eri tuloksia. Tulee ottaa huomioon, että anamneesin tarve ennen testejä on tärkeää, sillä se auttaa asiantuntijoita opastamaan tällaisen arvion tekemisessä.

Tässä joitakin yleisimpiä diagnoositestejä:

  • Risti-suoliluunivelen liikkuvuustesti. Vaikka testi onkin melko yleisluontoinen, tulisi lääkärin harkita tämän alustavan testin tekemistä nivelen arvioimiseksi. Tämä johtuu siitä, että testi antaa lääkärille tietoa sen liikkuvuudesta rakenteen sisällä.
  • Downing-testi. Tämän avulla selvitetään ristiluun ja suoliluiden eri vauriot ja erot täydellisen tai osittaisen liikkuvuusvajeen välillä. Tämä testi koostuu oikeastaan kahdesta erillisestä testistä.
    • Pidennystesti
    • Lyhennystesti
  • Ristiluusta ventraaliseen luistoon. Tällä tekniikalla voidaan havaita nivelen tukkeutuminen sekä muut oireet, joista ihminen saattaa kärsiä liikkeen aikana.
  • Lonkan taivutustesti. Tämän liikkeen avulla lääkäri voi diagnosoida joko suoliluun tai ristiluun kiinnittymisen.

Hoidot

Nivelongelmien hoitamiseen on eri fysioterapeuttisia menetelmiä, kuten:

  • Nivelen lukittumisen poistaminen
  • Venytysharjoitukset
  • Neuromuskulaaristen ketjujen uudelleenjärjestäminen

Posturaalinen hoito

Yllä mainittujen menetelmien lisäksi on myös muita käytettäviä tapoja, kuten jää, lämpö ja lepo. Apuna voidaan käyttää myös lääkitystä kipuun, tukia, asennonkorjaajia sekä hallittua fyysistä liikuntaa.

Sinun tulee kuitenkin käydä lääkärissä, mikäli tunnet epämukavaa oloa tällä alueella. Älä tee mitään korjaavia toimenpiteitä ilman valvontaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mejía, G. E., Arias, M., Valdez, K., Carrillo, S., & Infante, G. (2008). Dolor de la articulación sacroilíaca. Anatomía, diagnóstico y tratamiento. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
  • Ramirez, C. (2007). Disfunción de la articulación sacro ilíaca: causa potencial de dolor lumbar. SaludUIS.
  • Cánovas Martínez, L., Orduña Valls, J., Paramés Mosquera, E., Lamelas Rodríguez, L., Rojas Gil, S., & Domínguez García, M. (2016). Sacroiliac joint pain: Prospective, randomised, experimental and comparative study of thermal radiofrequency with sacroiliac joint block. Revista Española de Anestesiología y Reanimación (English Edition). https://doi.org/10.1016/j.redare.2015.12.001.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.