Logo image
Logo image

Mitä ovat vesitahrat ja miten ne saa pois?

4 minuuttia
Tiettyjen mineraalien kertyminen voi aiheuttaa vesitahroja. Opi täältä, miten ne saa pois eri tuotteilla.
Mitä ovat vesitahrat ja miten ne saa pois?
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaikka saattaa tuntua oudolta, että vesi aiheuttaisi tahroja, niitä saattaa muodostua myös tuotteissamme olevista kemikaaleista. Kun tiedät, mitä vesitahrat ovat ja miten ne saa pois, voit ratkaista ongelman tehokkaasti ja luonnollisesti kotikonstein.

Vesitahroja voi ilmaantua sadettimiin, suihkupäihin ja lasiin nesteen haihtuessa. Niitä ilmaantuu mineraalien vuoksi ja ne voidaan poistaa eri menetelmin aina etikasta sitruunaan ja erikoispuhdistusaineisiin.

Mitä ovat vesitahrat ja miten niitä syntyy?

Kovassa vedessä on yleensä mineraaleja, kuten kalsiumia ja magnesiumia, joista tahrat syntyvät nesteen haihtuessa pinnoilta. Koska tällaisessa vedessä on runsaammin bikarbonaatteja, näitä tahroja voi muodostua, erityisesti jos aluetta ei kuivata kunnolla.

Tällaista vettä käytetään usein parantamaan kodinkoneiden suorituskykyä, mukaan lukien pyykin- ja astianpesukone. Jatkuva käyttö voi kuitenkin aiheuttaa vaaleita tahroja mineraalien kertymisen vuoksi. Niitä voi ilmaantua eri pinnoille, kuten hanoihin, suihkukaappiin, pesualtaaseen, lasiin ja suihkun seiniin.

Some figure

5 konstia vesitahrojen poistamiseen

Vaikka kyseessä ei olekaan mikään kovin iso ongelma, vesitahrojen poistaminen voi olla hankalaa. Tämä riippuu muun muassa siitä, kuinka kauan ne ovat pinnalla seisseet.

Onneksi on olemassa monia luonnollisia ja kemiallisia tuotteita, joilla nämä tahrat saadaan pois. Katsotaanpa.

1. Sitruunamehu

Yksi luonnollinen konsti kovan veden aiheuttamiin tahroihin on sitruunamehu. Sitruunahapolla on ominaisuuksia, jotka pehmittävät ja poistavat tällaisia tahroja. Jotta se olisi tehokas, purista tuoretta sitruunaa suihkepullossa olevan veden sekaan. Levitä seosta tahraan ja anna liota muutama minuutti.

Vaihtoehtoisesti voit hangata halkaistua sitruunaa suoraan lasiin hellävaraisin ja varovaisin liikkein. Poista ylimääräinen neste lasinpuhdistusaineella.

2. Hammastahna

Toinen kodin tuote, jota harvemmin käytetään muihin tarkoituksiin, on hammastahna. Sen ominaisuudet auttavat kuitenkin irrottamaan aineita pinnoilta.

Sitä ei tulisi käyttää suoraan, vaan veteen laimennettuna, jotta se leviää paremmin koko alueelle. Pyyhi harjalla tai sienellä hellävaraisesti ja kastele sitten vedellä tai lasiin tarkoitetuilla tuotteilla. Varmista, että se on kokonaan kuivunut.

3. Poista vesitahrat etikalla

Yksi tehokkaimpia kodin tuotteita kovan veden aiheuttamiin tahroihin on etikka. Sekoita sitä veteen tyhjään pulloon samassa suhteessa.

Jos tahra on itsepintainen, seoksessa voidaan käyttää 60 % etikkaa ja 40 % vettä. Seosta kannattaa levittää lasin tahraiseen kohtaan suihkepullon avulla.

Anna liota hyvin ja toista toimenpide 2-3 kertaa. Kostuta seoksessa liina ja pyyhi sillä ikkunaa tai lasia, jossa vesitahra on.

Hankaa varovasti ja hellävaraisesti välttäen materiaalin vahingoittumista. Anna tuotteen vaikuttaa tahrassa hetken.

Kun suihkutettu alue on kuivunut, pyyhi tuotteen jäämät kuivaimella tai imukykyisellä paperilla. Lasiin ei tulisi jäädä yhtään etikkaa tai vettä, jotta uusia tahroja ei pääse mudostumaan. Tällaisessa tuotteessa suositeltavinta on tavallinen tislattu etikka.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Näin poistat mineraalikertymät kylpyhuoneesta luonnollisesti

4. Ruokasooda

Ruokasooda on hyvin monikäyttöinen tuote. Valmista siitä ja etikasta seos avonaisessa astiassa tilassa, jossa ilma pääsee kiertämään. Kun kupliminen lakkaa, laita seosta lasin pintaan ja jätä vaikuttamaan.

Pyyhi jäämät pois pienellä määrällä vettä harjan tai liinan avulla. Tahra kannattaa kostuttaa ennalta, jotta ruokasooda tarttuu pintaan paremmin.

5. Eteeriset öljyt

Muita sitrushedelmien johdannaisia ovat appelsiinin ja sitruunan eteeriset öljyt. Niillä on terveyshyötyjä ja niitä käytetään myös siivouksessa. Ne voivat auttaa poistamaan kovan veden aiheuttamia tahroja tehokkaasti ja ehkäisemään niiden muodostumista.

Sekoita öljytippoja veteen ja levitä tahraan liinalla tai sienellä. Kuten aiemmissa vaiheissa, anna olla muutama minuutti ja poista sitten ylijäämä lasinpuhdistusaineella.

Some figure

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös: 5 ekologista ratkaisua kylpyhuoneen desinfiointiin

Vinkkejä vesitahrojen puhdistamiseen ja ehkäisyyn

Muiden kodin pulmien tavoin vesitahrojen kohdalla on tärkeää noudattaa tiettyjä vinkkejä, jotta mahdolliset ongelmat eivät muuttuisi hankalammiksi. Noudata seuraavia ehdotuksia:

  • Toimi ripeästi. Vesitahra on helpompi poistaa heti kun se muodostuu. Tarkasta ikkunat ja lasipinnat ainakin kerran viikossa mahdollisten tahrojen varalta.
  • Hankaavat rätit. Vaikeisiin tahroihin tuotteet voidaan levittää hankaavilla räteillä/sienillä, jotka toimivat hiekkapaperin tavoin. Näitä ovat teräsvilla ja hankaussienet.
  • Ennaltaehkäisy. Paras keino välttää vesitahrat on ennaltaehkäistä niitä. Tämä onnistuu pitämällä ikkunat ja lasit kuivina. Tarkista, että vesi ja puhdistusuotteet haihtuvat käytössä.
  • Säätele menetelmän tehokkuutta. Vesitahroihin käytettävä menetelmä riippuu siitä, miten sitkeitä ne ovat. Aloita luonnollisilla tuotteilla, ja jos ne eivät tehoa, käänny kemikaalien ja hankaavien liinojen puoleen.
  • Ehkäise syöpymistä. On tärkeää varoa tuotteita, jotka voivat syövyttää lasin.
  • Hanat ja muut pinnat. Näitä tahroja ei muodostu ainoastaan lasiin, vaan myös hanoihin. Tässä tapauksessa anna tuotteiden vaikuttaa 1-2 tuntia, ennen kuin pyyhit ne pois liinalla.
  • Varo tiiliä. Tiiliseinät kannattaa puhdistaa tahroista luonnonmukaisilla tuotteilla, kuten sitruunalla tai etikalla.

Käytä kemikaalituotteita itsepintaisin vesitahroihin

Jos luonnolliset tuotteet eivät tuottaneet tulosta, jotkut kauppojen puhdistusaineet tehovat kovan veden aiheuttamiin tahroihin. Ne maksavat kuitenkin hieman enemmän, sillä ne ovat tähän nimenomaiseen tarkoitukseen suunniteltuja kemikaaleja.

Lue valmistajan ohjeet huolellisesti. Osa tuotteista on suihkutettavia, osa liinalla levitettäviä ja osa voidaan jättää vaikuttamaan hieman kauemmaksi aikaa kuin toiset. Käytä suojavarusteita, kuten suojalaseja ja käsineitä, käsitellessäsi niitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Julián-Soto, F.,  La dureza del agua como indicador básico de la presencia de incrustaciones en instalaciones domésticas sanitarias. Ingeniería. Investigación y Tecnología [Internet]. 2010;XI(2):167-177. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40412515004
  • Perez, Esteve, Cristina Barrera, and Luisa Castelló. “Productos Químicos Para La Limpieza En La Industria.” Upv (2017): 2–8. Disponible en: https://riunet.upv.es/handle/10251/83384
  • Marrero-Águila, Rigoberto, Zelaya-Reina, Arturo Ramón,  Evaluación de problemas de corrosión en tuberías de una central hidroeléctrica. Tecnología Química [Internet]. 2014;XXXIV(1):5-12. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=445543781001
  • Campos-Cruañes, Joan Baptista, Pac-Sa, Mª Rosario, Villamarín-Vázquez, Jose Luis, Bellido-Blasco, Juan, Puig-Barbera, Joan, Felis-Dauder, Carlos, Arnedo-Pena, Alberto, Artero-Civera, Adrián,  Dureza del agua de consumo doméstico y prevalencia de eczema atópico en escolares de Castellón, España. Salud Pública de México [Internet]. 2007;49(4):295-301. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=10648195007

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.