Mitä ovat silmäruohot ja mihin niitä voidaan käyttää?
Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza
Silmäruohot (Euphrasia) ovat yksivuotisia 5–25 cm:n korkuisia kasveja. Näillä alun perin Euroopasta, Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta kotoisin olevilla kasveilla on sahalaitaiset soikeat lehdet sekä valkoiset, violettijuovaiset kukat, joissa on keltainen keskus.
Jo vuosisatojen ajan silmäruohoja on käytetty kansanlääkinnässä hoitamaan erilaisia lieviä silmävaivoja, kuten punoitusta ja ärsytystä. Ne voivat myös auttaa edistämään ihon terveyttä ja laskemaan verensokeria. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin silmäruohoihin.
Silmäruohojen käyttötarkoitukset ja hyödyt
Kreikan kielessä Euphrasia merkitsee “iloa”, ja sillä viitataan tunteeseen jota ihmiset kokevat kasvin lievitettyä heidän silmävaivojaan. Alta löydät kasvin muita mahdollisia hyötyjä.
Siitä saa kasviyhdisteitä
Silmäruohoissa on runsaasti kasviyhdisteitä, kuten luteoliinia ja kversetiiniä. Central European Journal of Immunology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan nämä flavonoidit voivat estää syöttösoluja. Syöttösolut ovat immuunijärjestelmän soluja, jotka kykenevät erittämään histamiinia, yhdistettä, joka aiheuttaa allergiaoireita, kuten vuotavaa nenää tai vetistäviä silmiä.
Asiantuntijat uskovat, että näiden antihistamiinisten ominaisuuksien vuoksi silmäruohoja on käytetty perinteisesti allergisen nuhan eli heinänuhan hoidossa. Tämä edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia.
On myös tutkimusnäyttöä siitä, että silmäruohot sisältävät aukubiinia, kemiallista yhdistettä, joka kuuluu iridoideihin ja jolla on terveysvaikutteita.
Erään koeputkitutkimuksen mukaan aukubiini vähentää sydänkohtauksen aiheuttamaa sydänlihaksen arpeutumista. Tämä on erittäin tärkeää, sillä arpeutuminen heikentää sydämen kykyä pumpata verta elimistöön.
Lisäksi jyrsijöillä tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että kyseinen yhdiste minimoi sydänlihaksen arpeutumista sydänkohtauksen jälkeen, koska se vähentää vapaiden radikaalien aiheuttamia oksidatiivisia vaurioita. Tämä edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia.
Lievien silmävaivojen lievitys
Silmäruohojen nimi viittaa niiden silmien terveydelle tarjoamiin hyötyhin. Vaikka niitä on tutkittu paljon, näyttö on edelleen vähäistä.
Balkan Medical Journal -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että silmäruohouute voi auttaa osaltaan hillitsemään tulehdusta sarveiskalvon soluissa.
Koeputkitutkimuksessa selvisi, että silmäruohoa ja kamomillaa sisältävät silmätipat auttoivat suojaamaan sarveiskalvosoluja tulehdukselta ja auringon aiheuttamilta vaurioilta.
Toisessa kliinisessä tutkimuksessa, johon osallistui 65 silmätulehduksesta kärsivää aikuista, kokeiltiin silmäruoho- ja ruusu-uutetta sisältäviä silmätippoja siitepölyallergiaan, tuulen ja pölyn aiheuttamiin ongelmiin, tulehduksiin ja silmien väsymykseen. Tutkimuksessa selvisi, että tipat lievittivät täysin punoitusta, turvotusta, kirvelyä ja rähmimistä noin 81 %:lla osallistujista.
Lisäksi siinä osoitettiin, että loput osallistujista saivat tipoista merkittävää apua. Tämä vaatii kuitenkin lisää ihmisillä tehtäviä tutkimuksia, jotta voidaan vahvistaa kasvin teho silmien ärsytyksen ja tulehduksen hoidossa.
Tutkimusten puutteesta johtuen ei ole saatu näyttöä silmäruohojen lievittävästa vaikutuksesta silmäsairauksien, kuten silmänpohjan ikärappeuman, kaihin tai glaukooman, oireisiin.
Muut silmäruohojen hyödyt
Silmäterveyden parantamisen lisäksi silmäruohot saattavat hyödyttää kehoa myös muilla tavoilla. Alla on lueteltu kasvin yleisiä, laaja-alaisempia käyttötapoja:
- Parantaa ihon terveyttä: International Journal of Molecular Sciences -lehden tutkimuksen mukaan silmäruohot voivat estää auringon haittoja iholla, koska ne torjuvat niin kutsuttuja vapaita radikaaleja. On syytä mainita, että auringon haitat voivat aiheuttaa ryppyjä ja kasvattaa ihosyövän riskiä.
- Laskee verensokeria: Fitoterapia -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että silmäruohojen lehtiuutteen antaminen suun kautta diabetesta sairastaville jyrsijöille laski niiden verensokeria 34 %:lla kahdessa tunnissa. Uute ei vaikuttanut terveiden jyrsijöiden verensokeritasoon.
- Torjuu haitallisia bakteereja: Laboratoriotutkimuksessa selvisi, että silmäruohojen kasviyhdisteet estävät silmätulehduksiin liittyvien bakteerien kasvua, esimerkkinä Staphylococcus aureus ja Klebsiella pneumoniae.
- Suojaa maksan terveyttä: Eläin- ja koeputkitutkimusten mukaan silmäruohoissa oleva aukubiini suojaisi maksaa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.
- Vähentää flunssia ja yskiä: Silmäruohoja on perinteisesti käytetty flunssan, yskän ja sinusiitin lievittämiseen.
Mistä kasvia saa?
Kasvia löytyy useana erilaisena valmisteena: yrttiteenä, nestemäisenä uutteena, homeopaattisina rakeina, kapseleina ja silmätippoina.
Mahdolliset sivuvaikutukset
On tärkeää käyttää tätä kasvia varovasti silmävaivojen lievittämisessä. Vaikka se onkin suosittua kotitekoisissa silmähuuhteissa silmien väsymykseen, nämä eivät ole kovinkaan turvallisia. Ne voivat itse asiassa aiheuttaa tulehduksen.
Tästä syystä suosittelemme käyttämään steriilejä silmätippoja. Jos sinulle on tehty silmäleikkaus tai käytät piilolinssejä, käänny silmälääkärin puoleen ennen silmätippojen käyttöä.
Kysy lääkäriltä lupa myös siinä tapauksessa, jos käytät lääkkeitä diabetekseen. Joidenkin tutkimusten mukaan silmäruohot voivat nimittäin laskea verensokeria.
Tätä kasvia on syytä välttää myös raskaana ollessa tai imettäessä, sillä sen vaikutuksia ei ole tutkittu näissä tapauksissa. Muista myös, että kasvi ei ole virallistettu hoito mihinkään vaivaan tai sairauteen. Sillä ei siis tulisi korvata mitään lääkitystä.
Annostus ja suositukset
Ei ole mitään tiettyä annosta, joka toimisi kaikilla. Joissakin tuotteissa annos on laskettu valmistemuodon mukaan. Tässä niistä muutamia:
- Tee: 1-2 teelusikallista kuivattua silmäruohoa tai 1 teepussi kupilliseen kuumaa vettä. Koska tee on yleensä hieman kitkerää, sitä voi makeuttaa halutessaan.
- Nestemäinen uute: 1–2 ml enintään 3 kertaa päivässä.
- Homeopaattiset rakeet: 3–5 raetta päivässä kielen alle liukenemaan.
- Kapselit: 400–470 mg 2–3 kertaa päivässä.
- Silmätipat: 1 tai useampi tippa per silmä aina tarvittaessa, 3–5 kertaa päivässä.
Tutustu myös: 8 parasta kotikonstia silmätulehdukseen
Ovatko silmäruohot tehokas apu silmien terveydelle?
Silmäruohot ovat pienikokoisia kasveja, jotka ovat peräisin Euroopasta, Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta. Niillä on violettijuovaiset valkoiset kukat, joissa on keltainen keskus.
Silmäruohojen nimi viittaa niiden tunnetuimpaan hyötyyn, joka on silmien terveyden parantaminen. Kreikan kielessä Euphrasia merkitsee “iloa”. Tätä ihmiset tuntevat kasvin lievitettyä heidän silmävaivojaan.
Vaikka kasvia on käytetty jo satoja vuosia silmävaivojen lievitykseen, sen kaikkia hyötyjä ei ole vahvistettu tutkimuksilla. Tästä syystä kasvin millään valmistemuodoilla ei tulisi korvata mitään lääkärinhoitoa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Shaik, Y., Caraffa, A., Ronconi, G., Lessiani, G., & Conti, P. (2018). Impact of polyphenols on mast cells with special emphasis on the effect of quercetin and luteolin. Central-European journal of immunology, 43(4), 476–481. https://doi.org/10.5114/ceji.2018.81347
- Mari, A., Ciocarlan, A., Aiello, N., Scartezzini, F., Pizza, C., & D’Ambrosio, M. (2017). Research survey on iridoid and phenylethanoid glycosides among seven populations of Euphrasia rostkoviana Hayne from the Alps. Phytochemistry, 137, 72–80. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2017.02.013
- Xiao, Y., Chang, W., Wu, Q. Q., Jiang, X. H., Duan, M. X., Jin, Y. G., & Tang, Q. Z. (2018). Aucubin Protects against TGFβ1-Induced Cardiac Fibroblasts Activation by Mediating the AMPKα/mTOR Signaling Pathway. Planta medica, 84(2), 91–99. https://doi.org/10.1055/s-0043-118663
- Yang, Z., Wu, Q. Q., Xiao, Y., Duan, M. X., Liu, C., Yuan, Y., Meng, Y. Y., Liao, H. H., & Tang, Q. Z. (2018). Aucubin Protects against Myocardial Infarction-Induced Cardiac Remodeling via nNOS/NO-Regulated Oxidative Stress. Oxidative medicine and cellular longevity, 2018, 4327901. https://doi.org/10.1155/2018/4327901
- Paduch, R., Woźniak, A., Niedziela, P., & Rejdak, R. (2014). Assessment of eyebright (euphrasia officinalis L.) extract activity in relation to human corneal cells using in vitro tests. Balkan medical journal, 31(1), 29–36. https://doi.org/10.5152/balkanmedj.2014.8377
- Bigagli, E., Cinci, L., D’Ambrosio, M., & Luceri, C. (2017). Pharmacological activities of an eye drop containing Matricaria chamomilla and Euphrasia officinalis extracts in UVB-induced oxidative stress and inflammation of human corneal cells. Journal of photochemistry and photobiology. B, Biology, 173, 618–625. https://doi.org/10.1016/j.jphotobiol.2017.06.031
- Stoss, M., Michels, C., Peter, E., Beutke, R., & Gorter, R. W. (2000). Prospective cohort trial of Euphrasia single-dose eye drops in conjunctivitis. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 6(6), 499–508. https://doi.org/10.1089/acm.2000.6.499
- Liu, Y., Hwang, E., Ngo, H., Perumalsamy, H., Kim, Y. J., Li, L., & Yi, T. H. (2018). Protective Effects of Euphrasia officinalis Extract against Ultraviolet B-Induced Photoaging in Normal Human Dermal Fibroblasts. International journal of molecular sciences, 19(11), 3327. https://doi.org/10.3390/ijms19113327
- Porchezhian, E., Ansari, S. H., & Shreedharan, N. K. (2000). Antihyperglycemic activity of Euphrasia officinale leaves. Fitoterapia, 71(5), 522–526. https://doi.org/10.1016/s0367-326x(00)00204-5
- Novy, P., Davidova, H., Serrano-Rojero, C. S., Rondevaldova, J., Pulkrabek, J., & Kokoska, L. (2015). Composition and Antimicrobial Activity of Euphrasia rostkoviana Hayne Essential Oil. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2015, 734101. https://doi.org/10.1155/2015/734101
- Lv, P. Y., Feng, H., Huang, W. H., Tian, Y. Y., Wang, Y. Q., Qin, Y. H., Li, X. H., Hu, K., Zhou, H. H., & Ouyang, D. S. (2017). Aucubin and its hydrolytic derivative attenuate activation of hepatic stellate cells via modulation of TGF-β stimulation. Environmental toxicology and pharmacology, 50, 234–239. https://doi.org/10.1016/j.etap.2017.02.012
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.