Logo image
Logo image

Mitä on välilihan hieronta ja miten se tehdään?

3 minuuttia
Välilihan hieronta voi auttaa välttämään äidille synnytyksen aikana aiheutuvia vahinkoja.
Mitä on välilihan hieronta ja miten se tehdään?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 29 maaliskuuta, 2023

Välilihan hieronta on luonnollinen tekniikka, jota käytetään suojelemaan naisen välilihaa synnytyksen aikana tapahtuvilta vammoilta. Väliliha on viimeinen este, joka vauvan pään on “voitettava” ennen kuin hän poistuu äidin kehosta.

Välilihan repeämiä tai muita vaurioita esiintyy usein synnytyksen aikana. Tällä on vaihtelevan vaikeusasteen seurauksia äidille. Hieronta on yksi tapa estää tämän tapahtuminen.

On näyttöä siitä, että välilihan hieronta on tehokas tekniikka viiltojen tai repeytymien ehkäisyyn synnytyksen aikana. Sitä ei ole vaikea suorittaa, ja se tuo monia etuja. Haluatko oppia soveltamaan tekniikkaa oikein?

Mitä on välilihan hieronta?

Some figure
On tärkeää, että tunnet kehosi ja ymmärrät, kuinka tehdä välilihan hieronnan oikein välttyäksesi synnytyksen aikana tapahtuvilta vammoilta.

Välilihan hieronta on ennaltaehkäisevä tekniikka, joka koostuu välilihan kudosten ja ihon stimuloinnista niiden pehmentämiseksi. Tämä lisää alueen joustavuutta ja verenkiertoa ja vähentää siten vammojen riskiä synnytyksen aikana.

Väliliha koostuu joukosta rakenteita, jotka ovat kiinnitettyinä lantion luihin ja muodostavat niin sanotusti riippumaton. Se tukee koko alavatsaa.

Se toimii joustavana kaarena, joka suojaa ja tukee eri elimiä, kuten virtsarakkoa, kohtua ja peräsuolta. Kun tämän alueen lihakset ovat heikentyneet, se voi aiheuttaa ongelmia, kuten virtsan ja ulosteen inkontinenssia, urogenitaalisen prolapsin tai raskauden tunteen emättimessä.

Mihin tämä tekniikka on tarkoitettu?

Synnytys voi vaikuttaa välilihan anatomiseen ja toiminnalliseen eheyteen. Tämän prosessin aikana välilihaan voidaan joutua tekemään viilto, joka helpottaa vauvan poistumista. Lisäksi alue voi repeytyä.

Välilihan hieronta on hyvä tekniikka tämäntyyppisten vammojen ehkäisemiseksi. Väliliha, jolla on hyvä lihaskunto ja riittävä joustavuus, helpottaa vauvan pään ulostuloa mahdollisimman vähäisin vaurioin. Se auttaa myös vähentämään lihasten vastustamista.

Saatavilla olevat tiedot osoittavat, että hieronta on tehokas estämään synnytyksen jälkeistä epämukavuutta, kuten ilman pidätyskyvyttömyyttä ja alueen kipua, seuraavien kolmen kuukauden ajan. Se myös auttaa naista tutustumaan alueeseen, mikä tekee synnytyksestä siedettävämmän.

Hierontaan valmistautuminen

Välilihan hieronta on parasta aloittaa jo viikolla 32, eli noin seitsemän ja puolen kuukauden kuluttua hedelmöityksestä. On suositeltavaa tehdä se vähintään kahdesti viikossa, mutta sen voi tehdä päivittäinkin. Johdonmukaisuus on välttämätöntä.

Hieronnassa on suositeltavaa käyttää voidetta tai öljyä. On parasta kysyä lääkäriltä tai kätilöltä, mikä on sopivin tuote. Yleisimmin käytettyjä ovat luonnolliset ruusunmarja-, manteli- ja oliiviöljyt tai vesipohjainen liukuvoide.

Tarvitset myös peilin. Tutki aluetta peilistä jo ennen hieronnan aloittamista. Tämä auttaa sinua tutustumaan kehoosi. Jokainen nainen voi soveltaa tekniikkaa itse, mutta voit pyytää myös kumppanin mukaan.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Luonnollinen synnytys sektion jälkeen?

Kuinka hieronta suoritetaan

Hieronnan tekevällä tulee olla puhtaat kädet ja lyhyet kynnet. Tyhjennä rakko ja aseta alueelle lämpimän veden kompressioita ennen aloittamista. Lämmin suihku on myös hyödyllinen.

Ota mukava asento. Paras on kyykky tai puolikyykky. Kostuta sitten sormesi valitsemallasi öljyllä tai voiteella, ja työnnä ne emättimeen, noin 3 tai 4 senttimetrin syvyyteen. Suorita sitten seuraavat toimet:

  • Työnnä välilihaa ensin alaspäin, sitten peräsuolta päin ja sitten emättimen sivuille. Liikkeen tulee olla kiinteää, mutta lempeää.
  • Jatka liikettä, kunnes tunnet lievää epämukavuutta tai polttavaa tunnetta.
  • Pidä paine kiinteänä emättimen sisäänkäynnissä kohti peräaukon aluetta, kunnes tunnet epämukavuutta. Tämä auttaa havaitsemaan samanlaisen tunteen kuin vauvan pään tullessa ulos.
  • Aseta kaksi tai kolme sormea välilihan alueen ulkopuolelle, kuin pitäisit aluetta puristimella.
  • Tee värähtelevää, edestakaisin –liikettä muutaman minuutin ajan.

On tärkeää olla koskematta virtsaputken aukkoa, joka on emättimen yläpuolella. Tämä voi johtaa virtsatietulehdukseen. Aluksi hieronta voi tuntua epämukavalta, mutta mitä enemmän sitä teet, epämukavuus katoaa, ja alat huomaamaan alueen olevan joustavampi.

Vasta-aiheet

Some figure
Ennen kuin aloitat hieronnan, ota yhteyttä gynekologiisi.

On hyvin harvoja tapauksia, joissa välilihan hierontaa ei voida suorittaa. On aina parasta neuvotella lääkärin kanssa ennen aloittamista. Yleisesti ottaen se on vasta-aiheinen seuraavissa tapauksissa:

  • Aktiivinen tai toistuvat emättimen infektiot
  • Placenta praevia ja verenvuotoriski
  • Leesioiden esiintyminen emättimessä
  • Ennenaikaisen synnytyksen riski
  • Kalvojen ennenaikainen repeämä
  • Ohjelmoitu keisarinleikkaus
  • Emättimen suonikohjut
  • Komplikaatiot raskauden aikana
  • Lääkärin määräyksestä

Saatat olla kiinnostunut: Tunnetko kipua emättimessä?

Välilihan hieronta voi ehkäistä synnytysvammoja

On tärkeää huomata, että välilihan hieronta voi aiheuttaa epämukavuutta, mutta ei kipua. Jos kipua ilmenee, on parasta lopettaa hieronta ja keskustella siitä lääkärisi tai kätilön kanssa syiden selvittämiseksi.

Tämä hieronta tarjoaa ilmeisiä etuja vain, jos sitä tehdään johdonmukaisesti. Sen on todistettu vähentävän viillon ja repeytymisen riskiä, mutta se ei poista sitä. Jos vammoja kuitenkin tapahtuu, ne ovat yleensä vähemmän vakavia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gabriel, R., Bonneau, S., & Raimond, E. (2020). Protección del periné durante el parto. EMC-Ginecología-Obstetricia, 56(1), 1-16.
  • Berzaín Rodríguez, M. C., & Camacho Terceros, L. A. (2014). Episiotomía: Procedimiento a elección y no de rutina. Revista científica ciencia médica, 17(2), 53-57.
  • Córdoba, L. I. G., Cubells, A. A., Moya, P. C., & Coloma, C. L. (2016). Efecto del masaje perineal en el traumatismo perineal y la morbilidad postparto. Enfermería integral: Revista científica del Colegio Oficial de Enfermería de Valencia, (111), 35-40.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.