Mitä on kierrätysmuoti ja miksi se on trendi?
Ennen kuin selvitämme mitä kierrätysmuoti on, käydään ensin läpi kuinka muotiteollisuus on aina toiminut.
Useimpien vaatteidemme tuotanto on kaikkea muuta kuin ympäristöystävällistä. Niiden valmistuksessa uusiutumattomia luonnonvaroja kipataan tuotantokiertoon, jonka tuloksena syntyy yhden sesongin kestävä ja sitten poisheitettävä vaatekappale.
Tätä kutsutaan pikamuodiksi, usein tarpeettomien vaatteiden ylenmääräiseksi kulutukseksi. Tällaiset vaatekappaleet kelpaavat vain lyhyen aikaa catwalkeilla ja jäävät sitten käyttämättä jo hyvän aikaa ennen kuin niiden varsinainen elinkaari on ohi.
Joidenkin tutkimusten mukaan yksin Espanjassa myydään vuosittain 80 miljoonaa vaatekappaletta, ja yksittäinen espanjalainen heittää samalla ajanjaksolla pois yli seitsemän kiloa vaatetta. Näiden lukujen vuoksi – ja luvut ovat vieläkin hälyttävämpiä jos laskemme mukaan kaikki maailman maat – on ilmestynyt niin kutsuttu kierrätysmuoti.
Tämä on kestävä vaihtoehto, joka pyrkii arvioimaan uudelleen nykyistä ja tulevaa muotia sekä koko tekstiiliteollisuutta.
Mistä kierrätysmuoti koostuu? Mitkä ovat sen hyödyt?
Tässä artikkelissa kerromme aiheesta kaiken oleellisen.
Mitä on kierrätysmuoti ja mitä sen piirteisiin kuuluu?
Kierrätysmuoti on osa paljon kunnianhimoisempaa ja kauaskantoisempaa hanketta, joka tunnetaan “kiertotaloutena”. Ellen Macarthur Foundation on säätiö, joka tukee tätä vaihtoehtoista kestävää talousmallia, joka saa jatkuvasti yhä enemmän kannattajia.
Se perustuu sosiaaliseen tasa-arvoisuuteen, jätteen ja saasteiden eliminointiin, tuotteiden kestävään käyttöön ja “luonnon systeemien” elpymiseen, kuten kerrotaan järjestön nettisivuilla.
Lähtökohtana on pitää tuotteet kierrossa mahdollisimman pitkään ottamalla käyttöön “3R-konsepti” (reduce, reuse, recycle), eli vähentäminen, uudelleenkäyttö ja kierrättäminen.
Kierrätysmuodilla tarkoitetaan sitä, että vaatekappaleet pidetään käytössä niin kauan kuin ne ovat käyttökelpoisia. Kun emme enää käytä niitä, voimme palauttaa ne ympäristöön sitä saastuttamatta.
Tämä edistää samalla kestävien materiaalien käyttöä aiheuttamatta haittaa useille ekosysteemeille.
Tämän tekemiseksi on viisi avainasiaa:
- Uusiokäyttöön kelpaavat materiaalit
- Uusiutuva energia
- Hiilijalanjälki
- Vesivarojen hallinta
- Sosiaalinen oikeudenmukaisuus
Se kannustaa kierrätykseen ja raaka-aineiden hankkimiseen vaatekappaleista, joita emme enää käytä. Näitä voidaan käyttää muiden tuotteiden valmistukseen, jolloin synnyttämämme jäte ei aiheuta haittaa ympäristölle.
Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Uudista ja kierrätä vanhat huonekalut
Miten kierrätysmuoti hyödyttää?
Haluamme nyt nostaa esiin muutamia hyötyjä, joita kierrätysmuodin maailmaan astumisella on. Olivatpa ne sitten taloudellisia, sosiaalisia tai henkilökohtaisia hyötyjä, ne kaikki vaikuttavat osaltaan positiivisesti ekosysteemien terveyteen.
Saamme parempilaatuisia vaatteita
Jotta vaatekappale olisi kierrätysmuotia, se on täytynyt suunnitella ja valmistaa kestämään paljon pidempään kuin perinteiset vaatekappaleet.
Tätä varten on huomioitava ennen kaikkea raaka-aineet ja tuotantosyklit. Toisin sanoen tällaiset vaatteet ovat erinomaista laatua.
Vaikutamme osaltamme kestävään tuotantoon
Silloinkin kun käytetyt materiaalit ovat luonnonmukaisia, niiden käsittelyn ei tule saastuttaa. Lisäksi ne tulee voida palauttaa (kerätä elinkaarensa lopussa jatkokäyttöä varten) ja kierrättää ilman ympäristöhaittoja.
Esimerkkejä näistä prosesseista ja materiaaleista ovat luomupuuvilla, uusiutuva energia ja niin edelleen. Kun ostamme vaatteen näillä ominaisuuksilla, panostamme ympäristön tulevaisuuteen.
Meistä jokainen voi osallistua kierrätysmuotiin ja antaa oman panoksensa kestävään kehitykseen.
Kierrätysmuoti vähentää saasteita
Ei vain siksi, että emme heitä pois vaatteita joita emme enää käytä, vaan myös siksi, että tällaiset vaatteet on valmistettu ympäristöystävällisten käytäntöjen mukaan, kuten jo yllä mainittiin.
Kuinka voin tehdä oman osani?
Jokainen voi enemmissä tai vähemmissä määrin tehdä oman osansa tässä asiassa. Vaikka onkin totta, että kaikilla ei ole varaa ostaa kierrätysmuodin parametrien mukaisesti valmistettuja vaatteita, myös muilla tavoin voi osallistua.
Katso esimerkiksi seuraavia ehdotuksia.
Upcycling tai luova kierrätys
Tässä vaatteet kierrätetään lisäämällä niihin uutta arvoa esimerkiksi koruompelulla, applikoinnilla, printillä tai pitsillä, joka muuttaa vaatteen ilmeen täysin.
Tähän kuuluu myös vaatteen muokkaaminen muulla tavoin, esimerkiksi muuntamalla mekko kaksiosaiseksi kokonaisuudeksi tai farkut hameeksi. Mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä voi käyttää tässä tapauksessa rajattomasti!
Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: 5 vinkkiä vaatteiden muokkaamiseen
Osta sijoitusmielessä, ei trendien vuoksi
Jos meillä on mahdollisuus ostaa tällainen vaatekappale, sitä tulee pitää pitkän tähtäimen sijoituksena eikä yhden sesongin ostoksena, jonka heitämme myöhemmin menemään.
Lahjoita pois vaatteet, joita et enää käytä
Sesongin vaihtuessa voit lahjoittaa käyttämättömät vaatteet hyväntekeväisyyskeskuksiin. Vaatteiden on tietysti oltava hyvässä kunnossa, jotta niitä voidaan käyttää vielä hieman pidempään. Moni ilahtuu saadessaan käytettyjä vaatteita.
Myy vaatteet kirpputoreilla
Tämä on suosituin tapa osallistua kierrätysmuotiin. Mene vain second hand -liikkeeseen tai kirpputorille ja ota sinne mukaan omat vaatteesi myytäväksi tai vaihdettavaksi samankaltaisiin vaatekappaleisiin.
Voit myös myydä ne netissä erilaisilla sivustoilla. Tämä on hauska, helppo ja loistava tapa antaa vaatteille uusi elämä! Tällainen osto ja myynti voi olla myös erittäin tuottoisaa.
Kierrätysmuoti on elämäntapa
Tämä konsepti sai alkunsa vuonna 2014 Anna Brismarilta, Green Strategy -firman konsultilta, kun hän järjesti tapahtumaa kestävästä muodista. Siitä lähtien yrittäjiä, sekä valmistajia ja kuluttajia, on kehotettu osallistumaan muotiin planeetalle suopeammalla asenteella.
Kierrätysmuodin ei tulisi olla vain trendi, vaan haaste ja elämänfilosofia. Jos meistä jokainen osallistuu siihen, teemme hyvää planeetallemme.
Oletko mukana?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chae, Y., & Hinestroza, J. (2020). Building Circular Economy for Smart Textiles, Smart Clothing, and Future Wearables. Materials Circular Economy, 2(1), 1-4.
- Cattermole, A. (2018). How the circular economy is changing fashion. AATCC Review, 18(2), 37-42.
- Haverhals, L. M. (2021). Natural Recycled Super–Fibers: An Overview of a New Innovation to Recycle Cotton. Sustainable Textile and Fashion Value Chains, 23-34.
- Gómez Fernández, R. (2019). Waste en moda: comprometidos con el medio ambiente.
- Beltrán, B. (2019). Economía Circular, ¿ una nueva moda, o una necesidad?. Calidad: Revista mensual de la Asociación Española para la Calidad, (1), 1.
- Pastor Inchauspe, I. (2018). La sostenibilidad de la cadena de suministro de la industria textil. Hacia una teoría de aproximación a la economía circular en el sector de la moda.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.