Hammastahna ja sen värikoodien selitys

Et ole välttämättä koskaan pistänyt merkille sitä, miten monia käyttämiäsi tuotteita värikoodataan. Värikoodeja käytetään tuotetietojen ja pakkausten merkitsemiseen, ja hammastahnojen kohdalla on yhä voimassa myytti, jonka mukaan tuubin värikoodi kertoo, mistä hammastahna on valmistettu.
Hammastahna ja sen värikoodien selitys

Viimeisin päivitys: 28 helmikuuta, 2019

Jo jonkin aikaa on netissä kiertänyt huhuja siitä, mitä hammastahnatuubien värikoodit tarkoittavat. Monen mielestä ne merkitsevät sitä, mistä hammastahna on valmistettu ja miten haitallista tahna on terveydelle. Tässä artikkelissa valotamme tätä mielenkiintoista kysymystä: onko värikoodeilla mitään merkitystä ja jos on, mitä ne voivat tarkoittaa?

hammasharja
Joidenkin hammastahnatuubien loppuosassa on pieni värillinen neliö tai suorakulmio, jonka väri vaihtelee brändin mukaan ja yleisen teorian mukaan värikoodit tarkoittavat seuraavaa:
  • Vihreä neliö: Hammastahna on valmistettu luonnollisista aineista.
  • Sininen neliö: Hammastahna on yhdistelmä luonnollisia ja lääkinnällisiä ominaisuuksia.
  • Punainen neliö: Hammastahna on valmistettu sekä luonnollisista aineista että kemikaaleista.
  • Musta neliö: Hammastahna sisältää pelkästään kemiallisia ainesosia.

Tämä ei kuitenkaan pidä lainkaan paikkaansa, eivätkä värikoodit sisällä mitään salaista terveyden kannalta merkittävää tietoa. Teoria on silkkaa urbaania legendaa, joka on jostain syystä yleisessä tiedossa. Älä usko huhupuheita. Värillisille merkinnöille on täysin järkeenkäypä syy, eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, sisältääkö tietty hammastahna kenties terveydelle haitallisia ainesosia.

Hammastahna ja sen värimerkinnät tuubeissa

Mies harjaa hampaitaan

Värilliset merkinnät hammastahnatuubeissa noudattavat samaa linjaa, kuin monet muutkin merkinnät kaupallisissa tuotteissa. Samanlaisia merkintöjä löytyy nimittäin myös maitotölkeistä, muropaketeista, keksipaketeista jne.

Merkintöjä käytetään valmistus- ja pakkausvaiheessa leikkauskohtien tunnistamiseksi. Pakkauksen leikkauksen hoitavat yleensä koneet, jonka sensorit on valmistettu tunnistamaan värimerkintä ja leikkaamaan, puristamaan tai taivuttamaan pakkaus juuri oikeasta kohdasta. Värit tehdään näkyviksi ja kirkkaiksi, jotta sensori pystyy havaitsemaan ne helpommin.

Hammastahnatuubien kohdalla myytti tahnan sisällöstä on silkkaa pötyä, sillä tuubit valmistetaan täysin eri paikassa kuin itse tahna. Tuubit valmistetaan pitkinä tyhjinä suikaleina, joiden koko vaihtelee. Tuubit kulkevat valmistuslinjalla yhtenä pitkänä massana, joten koneen tulee tietää, mistä yksi tuubi alkaa ja toinen loppuu, jotta se voi leikata jokaisen tuubin oikeasta kohdasta. Tuubien valmistusvaiheessa tarvitaan värimerkintöjä, sillä se kertoo sensorille, milloin jokainen tuubi tulisi leikata.

hammastahnaa

Miksi sitten eri tuubeissa käytetään eri värejä? Värillä ei ole merkitystä tässä prosessissa, vaan se on täysin sattumanvarainen asia. Värimerkintä vaihtelee valmistajan ja brändin mukaan, koneistosta riippuen. Usein valmistajat vaihtelevat värikoodia kunkin erän tai tuotteen mukaan, jolloin värikoodi voi auttaa laadunvalvonnassa ja mahdollisten huonojen erien tunnistamisessa.

Värilliset merkinnät eivät siis todella sisällä mitään salaista tietoa, vaan ne on tarkoitettu mekaanisen valmistusvaiheen helpottamiseen. Teoria värimerkinnöistä meni joissain paikoissa maailmaa jopa niin pitkälle, että hammaslääkäreiden asiakkaat kyselivät hoitojen yhteydessä hammastahnoistaan eivätkä uskaltaneet käyttää tiettyjä lääkärin suosittelemia merkkejä.

Älä siis hurahda kyseisiin huhuihin, vaan käy vaikka saman tien kurkkimassa ruokakaappeihisi niin voit todeta, että värimerkinnät ovat täysin normaali tapa valmistaa kaupallisia pakkauksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Addy, M., & Hunter, M. L. (2003). Can tooth brushing damage your health? Effects on oral and dental tissues. International Dental Journal.
  • Ganss, C., Schulze, K., & Schlueter, N. (2013). Toothpaste and erosion. In Toothpastes. https://doi.org/10.1159/000350475

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.