Mistä syntymämerkit johtuvat?

Useimmilla ihmisillä on syntyessään syntymämerkkejä, vaikka niitä ei aina huomaisi. Monet niistä katoavat itsestään ajan myötä, mutta toiset pysyvät iholla koko eliniän.
Mistä syntymämerkit johtuvat?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ei ole epätavanomaista, että vastasyntyneillä on ihottumia ja näppylöitä, jotka katoavat muutama viikko syntymän jälkeen. Sen sijaan jotkut syntymämerkit jäävät iholle ja voivat jopa voimistua lapsen kasvaessa.

Useimmiten syntymämerkeistä ei ole haittaa terveydelle, mutta ne voivat kyllä vaikuttaa ulkonäköön riippuen niiden piirteistä. Vain hyvin harvoissa tapauksissa ne lisäävät ihosyövän tai muiden ihosairauksien riskiä.

Syntymämerkkeihin liittyy paljon myyttejä. Jotkut uskovat, että ne johtuvat äidin mielihaluista raskauden aikana tai kenties jostakin mitä hän söi. Tällaisille väitteille ei kuitenkaan ole tieteellistä perustaa.

Mitä syntymämerkit ovat?

Syntymämerkit saattavat pysyä iholla koko eliniän

Syntymämerkit ovat muutoksia vastasyntyneen ihon värissä. Joskus nämä läiskät muodostuvat raskauden aikana, kun taas toisinaan ne ilmaantuvat muutama päivä tai viikko syntymän jälkeen. Uskotaan, että noin 80 %:lla syntyvistä vauvoista on jonkinlainen syntymämerkki kehossaan.

Jotkut niistä pysyvät koko ihmisen eliniän ja toiset katoavat ajan myötä. Totuus on, että koostaan, sijainnistaan, väristään tai muodostaan riippumatta ne tulisi aina käydä näyttämässä lastenlääkärille, joka voi tutkimalla todeta ne joko vaarattomiksi tai haitallisiksi.

Monet syntymämerkit, erityisesti vaaleanruskeat sellaiset, ovat lähes huomaamattomia heti syntymän jälkeen. Ne ovat sävyltään vaaleampia elämän ensimmäisinä kuukausina, ja tästä syystä ne jäävät havaitsematta. Tyypillisesti ne tummuvat ajan myötä.

Syntymämerkkejä on kuitenkin erilaisia.

Pigmenttiläiskät

Syntymämerkkejä on kahdenlaisia: pigmentti- ja verisuoniperäisiä syntymämerkkejä.

Näiden kahden laajan kategorian sisällä on myös alakategorioita. Pigmenttiläiskiä on seuraavanlaisia:

  • Maitokahviläiskät. Nämä ovat yleisimpiä ja voivat ilmaantua mihin tahansa kohtaan kehoa. Joskus ne lisääntyvät lapsen kasvaessa. Jos niitä on paljon ja ne ovat isompia kuin 0,5 cm, syynä voi olla neurofibromatoosi.
  • Mongoliläiskät. Nämä ovat siniharmaita läiskiä, jotka usein sijaitsevat pakaroissa tai alaselässä. Ne ovat yleisempiä tummaihoisilla ihmisillä ja katoavat lähes aina lapsen ollessa kouluikäinen.
  • Luomet. Synnynnäisiin luomiin viitataan myös nimellä kongenitaaliset neevukset. Ne ovat pysyviä. Ne voivat olla joko litteitä tai koholla, niissä voi olla karvoja, ja ne voivat olla ruskeita, rusehtavia tai mustia. Hyvin isokokoiset luomet saattavat joissakin tapauksissa muuttua pahanlaatuisiksi.

Verisuoniperäiset syntymämerkit

Verisuoniperäisten syntymämerkkien pääasiallinen piirre on se, että niiden sävy vaihtelee vaaleanpunaisesta violettiin riippuen alakategoriasta. Yleisimmät ovat:

  • Makulat. Nämä ovat yleisimpiä verisuoniperäisiä syntymämerkkejä ja ne ilmaantuvat usein silmäluomiin, nenään, ylähuuleen, takaraivoon tai niskaan. Niissä on hailakka punainen väri ja ne katoavat lähes aina ennen toista ikävuotta.
  • Hemangioomat. Nämä voivat olla pinnallisia tai syviä. Pinnalliset ovat kirkkaanpunaisia, kun taas syvillä on sinertävä sävy. Ne katoavat tavallisesti 5-9 vuoden iässä. Tavallisesti niitä syntyy päähän tai kaulaan.
  • Portviiniluomet. Nämä ilmaantuvat yleensä kasvoihin, kaulaan, käsivarsiin tai jalkoihin. Ne muistuttavat väriltään portviiniä, mistä ne saavat nimensäkin, ja ne tummuvat ja paksunevat ajan myötä, jos niitä ei hoideta. Ne eivät koskaan katoa itsestään.

Mistä syntymämerkit johtuvat?

Tutkijat eivät edelleenkään tiedä tarkkaa syytä syntymämerkkien ilmaantumiseen tai siihen, miksi ne pysyvät tai katoavat.

Pigmenttiläiskistä tiedetään sen verran, että ne johtuvat melanosyyttien kertymisestä tietylle ihoalueelle. Tällöin melaniinia on normaalia enemmän, ja tämä näkyy iholla läiskänä. Pigmenttiläiskiä on erisävyisiä riippuen siitä, miten syvällä ihossa ne sijaitsevat.

Verisuoniperäiset syntymämerkit taas johtuvat verisuonten epänormaalista muodostumisesta. Joskus niitä on enemmän yhdellä tietyllä alueella tai ne ovat tavanomaista laajempia.

Jos jokin epäilyttää, ota yhteys lastenlääkäriin. Lääkäri osaa sanoa, vaatiiko syntymämerkki tarkempaa tutkimusta vai ei. Useimmiten diagnoosi saadaan helposti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Guadalajara, P. C. A. (2009). Manchas feas, buenas y malas. J Am Acad Dermatol, 61(1), 1-14.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.