Logo image
Logo image

Mistä pyörtyminen johtuu?

2 minuuttia
Pyörtyminen on erittäin yleistä paikoissa, joissa on hyvin lämmintä ja huono ilmanvaihto. Riskitekijöitä ovat myös sydänsairaudet, nestevaje ja diabetes.
Mistä pyörtyminen johtuu?
Viimeisin päivitys: 02 huhtikuuta, 2022

Pyörtyminen on yleisempää kuin voisi luulla. Siinä on kyse tilapäisestä tajunnanmenetyksestä aivojen riittämättömän verenkierron seurauksena. Mutta tiedätkö, miksi näin tapahtuu ja mistä pyörtyminen johtuu?

Kyseessä on ongelma, jolla voi todellisuudessa olla lukuisia syitä. Tilanne ratkeaa usein itsestään ja tajunta palaa pian pyörtymisen jälkeen. On kuitenkin tärkeää selvittää pyörtymisen syy, sillä usein taustalla voi olla iso terveysongelma.

Lääketieteellinen termi pyörtymiselle on synkopee. Tilastojen mukaan 3 % päivystyskäynneistä johtuu pyörtymisestä. Tästä syystä selitämme tässä artikkelissa, mistä pyörtyminen johtuu ja mitä sille voi tehdä.

Mistä pyörtyminen johtuu?

Pyörtymisen syynä on verenpaineen lasku, joka saa aivojen verenkierron vähenemään. Jos verenkierto lakkaa noin 6 sekunniksi, menetämme tajuntamme.

Lähes 20 % väestöstä on pyörtynyt jossain vaiheessa elämäänsä. Ongelmaan on monia mahdollisia syitä. Ensinnäkin ympäristö on hyvin tärkeä tekijä.

Usein pyörrymme siksi, että olemme väentungoksessa kuumassa ympäristössäesimerkiksi konsertissa. Näissä paikoissa on usein heikko ilmanvaihto, mikä kasvattaa pyörtymisen riskiä.

Toinen yleinen ja hyvänlaatuinen syy on äkillinen asennonmuutos. Pitkäaikainen seisominen tai yhtäkkinen seisomaannousu makuulta voivat aiheuttaa äkillisen muutoksen verenkierrossa.

Kuten yllä jo mainittiin, myös hapenpuute vaikuttaa tähän. Mielenkiintoista kyllä, jos hengitämme liian nopeasti, verisuonten tonus muuttuu ja ne supistuvat, mikä johtaa aivojen verenkierron vähenemiseen.

Some figure
Pyörtyminen, lääketieteen termein synkopee, voi johtua lukuisista syistä.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Suositeltavia harjoituksia huimaukseen

Pyörrymmekö sairauden vuoksi?

Vaikka pyörtymiseen on hyvänlaatuisia syitä, kuten äsken mainitsemamme, se voi johtua myös jostakin sairaudesta, esimerkiksi verenkiertojärjestelmän ongelmasta.

Ei ole epätavanomaista, että pyörtyminen johtuu alhaisesta verensokerista. Tämä on tyypillinen tilanne insuliinilla hoidettavilla diabeetikoilla.

Usein pyörrymme myös psyykkisen häiriön, kuten ahdistuksen, seurauksena.

Lisäksi on syytä huomioida, että myös aliravitsemus ja nestevaje voivat aiheuttaa pyörtymisen. Tämä on tärkeä huomio esimerkiksi anoreksia nervosaa sairastavien henkilöiden kohdalla. Vakavasta ripulista kärsivillä ihmisillä pyörtyminen saattaa olla varoitusmerkki hallitsemattomasta nesteiden menetyksestä.

Yksi pyörtymisen syy ovat epileptiset kohtaukset. Ne johtuvat aivojen poikkeavasta sähköisestä toiminnasta. Kaikki kohtaukset eivät ilmene äkillisinä nytkähtelyinä, kuten ihmiset yleensä luulevat, vaan usein oireet ovat paljon hienovaraisempia.

Some figure

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Pyörtyminen ja sen eri tyypit

Mitä tässä tilanteessa voi tehdä?

Pyörtymisen syy kannattaa aina selvittää. Jos sen pystyy yhdistämään tiettyyn tilanteeseen, kuten lämpöhalvaukseen tai paniikkikohtaukseen, tuon ongelman ratkaiseminen on tärkein tehtävä.

Jos pyörtymisen syy jää epäselväksi, tai vaikka ei jäisikään, kannattaa mennä lääkäriin. Tässä tapauksessa tarvitaan tutkimuksia ongelman syyn löytämiseksi ja mahdollisten alla piilevien sairauksien poissulkemiseksi.

Heikotuksen, huimauksen tai pyörrytyksen tunteen iskiessä on tärkeää käydä makuulle. Jalkojen nostaminen ylös voi helpottaa veren virtausta aivoihin. Myös pää polvien välissä istumista voi kokeilla.

Ylös ei kannata nousta äkillisesti, vaan vähitellen. Pyörtymisen välttämiseksi on tärkeää myös juoda riittävästi nestettä sekä välttää kuumia, täpötäysiä paikkoja.

Jotkut ihmiset ovat alttiimpia pyörtymään. Nämä vinkit voivat auttaa ehkäisemään sitä. Kuten jo mainittin, on aina suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Diez motivos por los cuales nos desmayamos – ActiveBeat. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://www.activebeat.com/esp/afecciones-comunes/diez-motivos-por-los-cuales-nos-desmayamos/
  • Desmayos (para Adolecentes) – Nemours KidsHealth. (n.d.). Retrieved February 18, 2020, from https://kidshealth.org/es/teens/fainting-esp.html
  • Sieira, P. Irimia, E. Martínez-Vila, and M. Imaz. “Desmayos y síncopes.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 11.73 (2015): 4357-4363.
  • Méndez, Xavier, and José Olivares Rodríguez. “Tratamiento conductual de un caso de desmayos recurrentes.” (1993).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.