Millainen lääke Robitussin-yskänlääke on?
Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza
Robitussin-yskänlääke on lääke, joka sisältää vaikuttavana ainesosana guaifenesiiniä. Guaifenesiini kuuluu ekspektoranttien lääkkeiden ryhmään.
Robitussin-yskänlääkkeitä on saatavilla monessa muodossa, ja niiden sisältävien vaikuttavien ainesosien yhdistelmät voivat vaihdella lääkkeestä toiseen. Tällaisia ainesosia ovat mm. guaifenesiini, dekstrometorfaani sekä pseudoefedriini. Ainesosayhdistelmät riippuvat kliinisestä tarpeesta.
Erilaiset Robitussin-yskänlääkkeet
Robitussin-yskänlääke on lääkettä, jota on eri muodoissa ja lääkkeen luokittelu riippuu lääkkeen sisältämästä ainesosayhdistelmästä. Lääketieteen ammattilainen määrittää sen, mikä lääke on potilaalle sopivin hänen oireidensa ja kliinisen kokonaiskuvan perusteella. Seuraavaksi tarkastellaan kolmenlaista Robitussin-yskänlääkettä sekä niiden käyttötapoja.
Ekspektorantit
Tällainen Robitussin-yskänlääke sisältää ainoana vaikuttavana ainesosanaan guaifenesiiniä. Sen toimintamekanismina on sitkeän liman vähentäminen sekä liman poiston helpottaminen. Toisin sanoen lima muuttuu nestemäisemmäksi, jolloin sen poistuminen elimistöstä on helpompaa.
Guaifenesiini auttaa lievittämään paineen tunnetta rinnassa, mikä on hyvin yleinen vaiva flunssan aikana. Lisäksi se on hyödyllinen lääke influenssan ja kroonisen keuhkoputkentulehduksen hoitoon.
On kuitenkin pidettävä mielessä, että Robitussin-yskänlääkkeet ainoastaan helpottavat oireita eivätkä hoida itse flunssan aiheuttajaa. Kyseessä ei ole antibioottinen tai antiviraalinen lääke, vaan se vain pääasiassa auttaa vähentämään oireita.
Tämä lääke ei sovi henkilöille, jotka ovat herkistyneitä millekään lääkkeen ainesosalle. Myös heidän, joilla esiintyy kroonista yskää tupakoinnin, astman tai keuhkolaajentuman vuoksi, tulee jättää käyttämättä kyseistä yskänlääkettä.
Lisäksi jos olet diabeetikko tai sinulla on gastriitti, vatsahaava tai maksasairaus, et voi käyttää Robitussin-yskänlääkettä. Myös heidän, jotka käyttävät tai ovat käyttäneet rauhoittavia lääkkeitä, tulee välttää tämän yskänlääkkeen käyttämistä. Sama pätee myös raskaanaoleviin ja imettäviin äiteihin.
Robitussin DM
Tässä lääkkeessä yhdistyvät guaifenesiinin ekspektorantti vaikutus sekä dekstrometorfaanin antitussiivinen vaikutus. Dekstrometorfaani on aktiivinen ainesosa, joka kuuluu keskeisesti vaikuttaviin antitussiivisiin lääkkeisiin.
Dekstrometorfaani vaikuttaa lievittäen kuivaa ja ärsyttävää yskää. Tämä vaikutus saa alkunsa, kun lääke vaikuttaa siihen aivojen aktiivisuuteen, joka saa aikaan yskimistä.
Lääkäri voi määrärä robitussin DM-lääkettä ärsyttävää yskää hoitamaan sekä helpottamaan limaneritystä. Lääke alkaa vaikuttamaan tunnin päästä sen ottamisesta ja kestää noin kuuden tunnin ajan, minkä jälkeen potilaan tulee ottaa lääkettä uusi annos.
Lääkkeen aiheuttamia mahdollisia sivuvaikutuksia voivat olla:
- Ripuli
- Päänsärky
- Huimaus
- Nokkosihottuma
- Vatsakipu
- Lievä uneliaisuus
- Pahoinvointi ja oksentelu
Robitussin PE
Tämä yskänlääke sisältää guaifenesiiniä sekä pseudoefedriiniä. Sitä voidaan määrätä oireiden hoitoon, kuten voimakkaaseen yskään ja tukkoiseen nenään.
Pseudoefedriini on efedriinin johdannainen, jota aktiivisena ainesosana käytetään nuhan, tukkoisen nenän sekä astman hoitoon. Tämän yskänlääkkeen käytöllä voi olla seuraavanlaisia sivuvaikutuksia:
- Korkea verenpaine
- Sepelvaltimotauti, mikäli lääkettä otetaan yhdessä MAO-estäjien kanssa
- Kiihtyneisyys, hermostuneisuus ja vapina
Jos henkilö on herkistynyt millekään RRobitussin PE-lääkkeen sisältämille ainesosille, ei hänen kannata ottaa lääkettä. Myös heidän, joiden hoitona käytetään MAO-estäjiä (tai on käytetty edeltävinä kahtena viikkona) tulee jättää Robitussin PE ottamatta.
Tätä lääkettä tulee käyttää varoen, etenkin jos sairastaa minkäänlaista sydänsairautta, verenpainetautia tai diabetesta. Lisäksi tämä lääke voi aiheuttaa ruuansulatuksellisia sivuvaikutuksia, kuten epigastrista kipua tai ripulia. Lääkkeen kanssa ei myöskään saa käyttää alkoholia.
Yskän hoitoon tarvitaan muutakin kuin lääkettä
Yskää kannattaa hoitaa lääkkeillä ainoastaan silloin, jos et saa nukuttua tai pysty muuten elämään normaalia elämää. Lääkärin puoleen on syytä kääntyä, mikäli yskä kestää yli viikon.
Kannattaa välttää kaikkea sellaista, mikä voi ärsyttää hengitysteitä, kuten pölyä, savua ja tupakointia. Yritä myös ylläpitää kotonasi sopivaa ilmankosteutta sekä välttää äkillisiä lämpötilamuutoksia.
Päivittäin tulee myös juoda vettä riittävästi. Riittävä määrä nestettä auttaa ohentamaan limaa sekä edistämään sen poistumista.
Robitussin-yskänlääke on lääke, jota lääkäri voi määrätä silloin mikäli yskä vaatii lääkinnällistä hoitoa. Lääkäri määrää oikeanlaisen yskänlääkkeen, ja määrättyä annoskokoa sekä hoidon pituutta tulee noudattaa tarkasti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Helfer, J., & Kim, O. M. (1990). Psychoactive abuse potential of Robitussin-DM. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/ajp.147.5.672b
-
Darboe, M. N., Keenan, G. R., & Richards, T. K. (1996). The abuse of dextromethorphan-based cough syrup: A pilot study of the community of Waynesboro, Pennsylvania. Adolescence.
-
Ward, K. E. (2005). Can Robitussin DM be used to treat cough during pregnancy? Medicine and Health, Rhode Island.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.