Mikä on TT-skannaus ja miksi se tehdään?
TT-skannaus on radiologinen kuvantamistesti, jota käytetään diagnosoimaan monia sairauksia. Tämä artikkeli sisältää mielenkiintoisia tietoja tämän tyyppisestä analyysistä.
Mikä on TT-skannaus?
Tietokonetomografia on diagnostinen kuvantamismenetelmä. Se on röntgenlaite, joka lähettää säteitä useista eri suunnista vain yhden säteen sijasta, kuten tavanomaisessa röntgensäteessä tapahtuu.
Lisäksi nämä säteet muodostavat monia erilaisia kuvia, minkä jälkeen tietokone tallentaa ja käsittelee ne. Sitten tietokone tuottaa tutkimuksen kohteena olevan ruumiinosan tai koko kehon sisäpuolen rekonstruoinnin tapauksesta riippuen.
Tietokone voi jopa konfiguroida kuvat siten, että se voi muodostaa 3D-kuvan kehon sisäpuolelta. On siis selvää että kuvat jotka voidaan saada TT-skannauksella, ovat paljon yksityiskohtaisempia kuin ne, jotka on saatu tavanomaisella röntgenlaitteella.
Mitä TT-skannaus näyttää?
Tällä kuvantamismenetelmällä saadut kuvat perustuvat kehon kudosten erilaiseen säteily absorptioon. Siten eri kudokset, kuten luut, jänteet, pehmytkudokset, aivojen hermokudos jne., näkyvät eri väreinä.
Esimerkiksi luut näyttävät valkoisemmilta, kun taas alueet joissa on ilmaa, kuten keuhkot, näyttävät mustemmilta. Lisäksi alueet joilla on välitiheys, kuten sydän tai maksa, ovat harmaita.
Kenelle TT-skannaus on tarkoitettu?
Tämä pikatesti on tarkoitettu monien kehon sisäisten osien tilan arvioimiseen hätätilanteissa. Jotkut näistä voivat tapahtua liikenneonnettomuuksien jälkeen, jos epäillään esimerkiksi aivohalvausta.
Se on myös yksi tärkeimmistä testeistä erityyppisten kasvainten diagnosoinnissa ja arvioinnissa. Jotkut yleisimmistä ovat keuhko-, munasarja- tai maksakasvaimet.
Lisäksi testin suorittamisessa voidaan käyttää erilaisia kontrastiaineita, jotka auttavat tuottamaan yksityiskohtaisempia kuvia kehon tietyistä osista.
Kuinka se tehdään?
TT-skannaus on nopea, yksinkertainen ja kivuton testi. Valmistellessaan sitä lääkäri kysyy testissä olevalta potilaalta muun muassa mahdollisia allergioita ja mahdollisia proteeseja. Potilaan on poistettava metalliesineet, kuulolaitteet sekä muut esineet, jotka saattavat häiritä testiä.
Sitten potilas asetellaan tiettyyn asentoon, joka helpottaa halutun kuvan saamista. Potilas makaa pedillä, joka liikkuu hitaasti sisään ja ulos röntgenlaitteeseen.
Testi kestää yleensä alle 30 minuuttia, mutta voi olla jopa nopeampi nykyaikaisen teknologian ansiosta sekä lapsille tehtynä.
Onko TT-skannaus turvallinen?
TT-tutkimuksen suurin riski on säteilyaltistus. Säteilymäärä, jolle potilas altistuu, ei kuitenkaan ole vaarallinen. Kuten kaikissa kuvantamismenetelmissä, aina on olemassa pieni riski sille että käytetty säteily edesauttaa kasvainten muodostumista.
Tämä kuvantamismenetelmän hyödyt ovat aina paljon suuremmat kuin syövän kehittymisen riski. Tämä testi ei kuitenkaan ole turvallinen raskaana oleville naisille.
Tiivistettynä
Kuten jo mainitsimme, TT-skannaus on nopea, yksinkertainen ja kivuton kuvantamismenetelmä. Se voi tarjota paljon tärkeää tietoa useiden sairauksien diagnosoinnissa tai hätätilanteissa.
Loppujen lopuksi, TT-skannauksen käyttö on yleistymässä ja tekniikka tulosten tulkitsemiseksi on kehittymässä entistä tarkemmaksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Prueba – TAC – Que es, Para que se realiza y Cómo se realiza [Internet]. [cited 2020 Feb 16]. Available from: https://www.saludemia.com/-/prueba-tac
- Exploración por TAC (tomografía computarizada, TC) de la cabeza [Internet]. [cited 2020 Feb 16]. Available from: https://www.radiologyinfo.org/sp/info.cfm?pg=headct
- Exploración del cuerpo por TAC [Internet]. [cited 2020 Feb 16]. Available from: https://www.radiologyinfo.org/sp/info.cfm?pg=bodyct
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.