Logo image
Logo image

Mikä on masennuksen aiheuttama neuroinflammaatio ja miten sitä voidaan ehkäistä?

3 minuuttia
Neuroinflammaatio on tila, joka voi johtua masennuksesta samoin kuin liiallisesta murehtimisesta tai ajattelemisesta, ja se on tila, jota meidän tulisi parhaamme mukaan välttää.
Mikä on masennuksen aiheuttama neuroinflammaatio ja miten sitä voidaan ehkäistä?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Masennuksen aiheuttama neuroinflammaatio on paljon yleisempää kuin luulemme. Mistä me oikeastaan ​​puhumme? Neuroinflammaatio on aivojen luontainen reaktio, jonka avulla voimme suojata itseämme haitallisilta ärsykkeiltä. Se on kuitenkin enemmänkin aivojemme kiireellinen ratkaisu, joka on kaukana terveestä tilasta.

Mitä ovat nämä ärsykkeet, joilta neuroinflammaatio suojaa meitä? Jotkut niistä ovat kroonisesta tai lievästä stressistä tai tietyistä traumoista johtuvia ärsykkeitä. Tänään käsittelemämme aihe on kuitenkin masennuksen aiheuttama neuroinflammaatio. Kuinka voimme estää tätä neuroinflammaatiota? Esittelemme seuraavaksi joitakin keinoja, joiden avulla masennuksen aiheuttamaa neuroinflammaatiota voidaan ehkäistä.

Miten voimme ehkäistä masennuksen aiheuttamaa neuroinflammaatiota?

Voimme ehkäistä masennuksen aiheuttamaa neuroinflammaatiota esimerkiksi seuraavilla keinoilla:

1. Stressin vähentäminen on kaikkein tärkeintä

Some figure

Stressi on yksi niistä masennuksen syistä, joka voi aiheuttaa neuroinflammaatiota. Maailmassa, joka liikkuu nopeammin ja joka saa myös ihmisen liikkumaan tahtiinsa, stressistä on tullut “luonnollinen” osa elämäämme, vaikka sen ei pitäisi sitä olla.

On normaalia, että tunnemme stressiä tietyissä tilanteissa. Se voi jopa stimuloida meitä, parantaa tuottavuuttamme ja aktivoida meidät. Mutta silloin, kun stressistä tulee kroonista ja se alkaa vaikuttamaan negatiivisesti elämäämme, meidän on kiinnitettävä siihen huomiota.

Millä tavoin voimme estää masennuksen aiheuttamaa neuroinflammaatiota, kun sen syynä on stressi? Tätä varten tarjoamme listan vinkkejä, jotka kannattaa pitää aina mielessä:

  • Ole vakuuttava: Opi sanomaan “ei”, kun et voi tai et halua tehdä jotain. Tällä tavoin vältät sellaisten tehtävien ja vastuiden kertymisen, joihin et pysty vastaamaan.
  • Opi delegoimaan: Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea työtä yksin. Jos vastuu tuntuu kertyvän harteillesi, pyydä apua työtoverilta tai ystävältä. Varmasti he ovat valmiita tarjoamaan sinulle auttavaa kättään.
  • Älä liioittele stressiä: Stressi voi olla seurausta liioitelluista ajatuksista tilanteen vakavuudesta. Pidä siis jalat maassa ja analysoi tilannetta oikealla tavalla.
  • Lakkaa ajattelemasta tulevaisuutta: On hyvä, että suuntaan katseen tulevaisuuteen, mutta et saa elää jatkuvassa ahdistuksessa ennakoiden sellaisia tilanteita ja tapahtumia, joita ei ole vielä tapahtunut. Aloita jo tänään.

Sinua voi myös kiinnostaa: 3 tapaa tasapainottaa aivokemiaa ja kohdata masennus

2. Pakkomielteisten ajatusten eliminointi

Some figure

Toinen tapa estää masennuksen aiheuttamaa neuroinflammaatiota on pyrkiä eliminoimaan pakkomielteiset ajatukset. Jos olemme niitä ihmisiä, jotka kääntelevät asioita ylös alaisin ja uppoutuvat ajatuksiinsa; niihin ajatuksiin, jotka pyörivät ja pyörivät päässä pysähtymättä, olisi tähän parasta löytää ratkaisu.

Pakkomielteiset ajatukset voivat aiheuttaa paljon stressiä. On tärkeää tietää mistä ne tulevat, ovatko nämä ajatukset meille hyödyllisiä ja pyörivätkö ne mielessämme vain, koska olemme jumittautuneet niihin pakkomielteisesti toimimisen ja päätöksenteon sijaan.

Tässä tapauksessa kyse ei ole pakenemisesta tai ajattelemisen vähentämisestä, vaan niiden kohtaamisesta älykkäimmällä tavalla. Älä jää murehtimaan tiettyä ajatusta, vaan pue se sanoiksi. Jos pakkomielteesi johtuu toisesta ihmisesta, puhu tälle ihmiselle. Älä jää paikoillesi pyörittelemään peukaloita.

Kuvittele, että sinulla on suuri pelko jäädä yksin, ja että kumppanisi jättää sinut. Älä tässä tapauksessa jää murehtimaan asiaa katkeroituen ja pelkoa täynnä. Keskustele asiasta kumppanisi kanssa ja sittemmin myös ammattilaisen kanssa, jonka avulla voit kohdata elämäsi pelon.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Miten päästä yli elämän vaikeista hetkistä?

3. Muuta elämäntapojasi

Some figure

Masennuksen aiheuttaman neuroinflammaation ehkäisemiseksi meidän on tehtävä kaikki mahdollinen pitääksemme masennuksen kaukana meistä. Paras tapa tehdä näin, kaikkien yllä mainittujen neuvojen lisäksi, on muuttaa elämäntapojamme. Tämän saavuttamiseksi muutamia loistavia vinkkejä ovat:

  • Liikunta: Liikunnan avulla voit olla paljon positiivisempi ja iloisempi, vähentää stressiä ja tuntea olosi paremmaksi. Ei ole siis epäilystäkään, etteikö liikunta olisi erittäin tärkeä liittolainen masennuksen aiheuttaman neuroinflammaation torjumiseksi.
  • Tee rentoutumisharjoituksia: Kokeile jotain uutta ja siirry joogan ja meditaation maailmaan. Nämä kaksi käytäntöä auttavat sinua tutustumaan enemmän itseesi ja käsittelemään tunteitasi terveemmällä tavalla.
  • Syö terveellisesti: Terveellinen ruokavalio saa sinut tuntemaan olosi paremmaksi; tätä ei tapahdu silloin, jos syöt paljon roskaruokaa ja noudatat muita haitallisia elämäntapoja, kuten käytät liikaa alkoholia tai tupakoit.

Masennuksen aiheuttama neuroinflammaatio: yhteenveto

Masennuksen aiheuttaman neuroinflammaation ehkäiseminen on tärkeää, sillä tämä tila voi edistää esimerkiksi Alzheimerin taudin kehittymistä. Entä jos panostaisit jo tänään uusiin elämäntapoihin? Uskaltaisitko muuttua?

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Courtet, P., Ducasse, D., & Giner, L. (2015). Neuroinflamación en las conductas suicidas. Repercusiones clínicas y sociales de la conducta suicida. Encuentros en Psiquiatria. Enfoque Editorial, Madrid, 29-47.
  • Gárate Pérez, I. (2012). Estudio sobre el papel de la vía del receptor TLR-4 en la neuroinflamación inducida por estrés (Doctoral dissertation, Universidad Complutense de Madrid).
  • Guerrero, J. A. J. Estrés, neuroinflamación y neurotransmisión. Omega3, 4.
  • Brites, D., & Fernandes, A. (2015). Neuroinflammation and depression: microglia activation, extracellular microvesicles and microRNA dysregulation. Frontiers in cellular neuroscience, 9, 476.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.