Mikä kukkakaalikorva on ja miten se syntyy?
Liikunta auttaa pitämään kehomme terveenä. Urheilijat voivat kuitenkin kärsiä monenlaisista vammoista. Kukkakaalikorva on yksi yleisimmistä vammoista, joita kontaktiurheilussa voi tapahtua.
Lääketieteellinen termi kukkakaalikorvalle on hematoma auris, joka tarkoittaa peruuttamatonta korvan epämuodostuneisuutta. Se syntyy voimakkaan vamman tai toistuvien iskujen seurauksena. Kukkakaalikorva on yleinen vamma rugbyn pelaajien, painijoiden ja taistelulajien harrastajien keskuudessa.
Kukkakaalikorvaa esiintyy enemmän miehillä kuin naisilla. Tutkimukset ovat osoittaneet, että 84 % miespainijoista ja judokista kärsii tästä vammasta. Vaikka kyseessä onkin peruuttamaton vamma, on olemassa erilaisia hoitomuotoja, jotka auttavat muuttamaan tilannetta paremmaksi.
Mikä kukkakaalikorva on?
Pääasiallisimmat oireet
Tämän muutoksen korvassa on mahdollista tunnistaa heti sen ilmetessä. Sinun ei siis tarvitse kuin katsoa korvaa ja voit todeta, että kyseessä on kukkakaalikorva. Korva on epämuodostunut, suurentunut, korvalehti on kääntynyt itsensä päälle ja se muistuttaa muodoltaan kukkakaalia.
Ensimmäiset oireet ovat samankaltaisia kuin muidenkin vammojen aiheuttamat oireet. Kukkakaalikorva voi aiheuttaa seuraavanlaisia oireita:
- Voimakasta kipua
- Punaisuutta
- Turvotusta
- Korvan koon suurentumista
- Korvan kuumotusta
Komplikaatiot
Pääasiallisin komplikaatio ilmenee esteettisesti, sillä kukkakaalikorva voi aiheuttaa täydellistä korvan epämuodostuneisuutta äärimmäisissä tapauksissa. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että tämä terveydentila voi tukkia ulkoisen auditorisen kanavan sekä aiheuttaa kuulo-ongelmia.
Toisaalta kukkakaalikorva voidaan liittää myös kuurouteen. Tästä epämuodostuneisuudesta kärsivät joutuvat myös todennäköisemmin kärsimään useammin korvatulehduksista, kuin ne joilla kukkakaalikorvaa ei ole.
Useiden vuosien ajan uskottiin, että kukkakaalikorva liittyy jollain tavalla dementiaan. Neurologisten oireiden on kuitenkin todettu olevan seurausta toistuvista iskuista päähän. Muita yleisiä komplikaatioita kukkakaalikorvan omaavilla henkilöillä ovat muun muassa:
- Yhtäkkinen pääkipu
- Sumentunut näkö
- Korvien soiminen
Miksi kukkakaalikorva syntyy?
Kuten aiemmin mainitsimme, tämä epämuodostuma syntyy voimakkaan iskun tai korvaan kohdistuvien toistuvasti tapahtuvien vammojen seurauksena. Tällöin syntyy hematooma, joka irroittaa korvaruston sidekudoksisesta verisuonikkaasta kalvosta eli kudoksesta joka tarjoaa välttämättömät ravintoaineet.
Korvalehti muodostuu rustosta, joten sille ei toimiteta verta suoraan. Näin ollen rusto saa tarvittavat ravintoaineet kalvon kautta, joka on siihen liittyvää kudosta ja jossa verenkierto toimii.
Kun nämä rakenteet irtoavat toisistaan, korvarusto ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita, joten sen muodostamat solut kuolevat. Tämä aiheuttaa ruhjeen, jossa kudos kääntyy itsensä päälle ja jolloin syisen sidekudoksen tuotanto lisääntyy.
Sekä hematooman kahdentuminen että arpikudoksen kasvu ovat tekijöitä, jotka saavat aikaan korvalehden epämuodostumia.
Saatavilla olevat hoitomuodot
Kun tämä vaiva huomataan ajoissa, voidaan estää ruston meneminen kuolioon sekä parantaa korvan fyysistä ulkomuotoa. Siksi on tärkeää antaa korvalle jäätä, jotta voidaan vähentää verenvuotoa. Se auttaa ehkäisemään suuren ruhjeen muodostumista.
Lääkäri voi myös yrittää valuttaa veren pois paikallisesti tekemällä korvaan viillon. Ruiskun käytön on todettu olevan tässä tarkoituksessa tehotonta. Kun veri on valutettu pois, lääkäri yhdistää kudokset toisiinsa tikkien avulla.
Tämän jälkeen suositellaan alueen painamista, jotta vältyttäisiin toisen hematooman muodostumiselta. Lisäksi korvalehti on hyvin infektioille herkkää aluetta, joten potilaalle saatetaan määrätä myös antibiootteja.
Korjausleikkaus
Kukkakaalikorva on mahdollista korjata otoplastia-nimisen leikkauksen avulla. Siinä tavoitteena on parantaa korvan fyysistä ulkomuotoa. On tärkeää ymmärtää, että korva ei tule näyttämään entiseltä, mutta kuitenkin paremmalta.
Toimenpiteessä ulkokorvan rusto asetetaan taakse. Tämän jälkeen siitä poistetaan osia, jotta korva alkaa näyttämään paremmalta.
Kyse on nopeasta kirurgisesta toimenpiteestä, johon ei liity suuria komplikaatioita. Potilas saattaa kuitenkin tarvita yleisanestesian. Toimenpiteestä palautuminen kestää noin kuusi viikkoa.
Kuinka ehkäistä kukkakaalikorvan syntymistä?
Paras tapa ehkäistä kukkakaalikorvan syntymistä on sen välitön lääketieteellinen tutkiminen. Kun hematooma valutetaan pois heti ensimmäisten minuuttien aikana, on mahdollistaa estää kukkakaalikorvan syntyminen. Monet urheilijat ovat alkaneet käyttämään kypärää, joka estää korviin osuvia iskuja sekä päävammoja.
On tärkeää käyttää oikean kokoista kypärää, joka peittää korvat ja suojaa niitä. Kontaktiurheilua harrastavien lasten valmentajien on syytä olla tietoisia välittömästä lääkinnällisestä hoidosta tämän vamman sattuessa.
Yksi hyvä suositus on myös välttää käyttämästä antikoagulantteja ennen kontaktiurheilun harrastamista. Tällaiset lääkkeet mahdollisesti lisäävät verenvuotoa ja aiheuttavat näin ollen suuremman hematooman. Asiasta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa.
Pysyvä vamma, mutta ylpeyden symboli
Vaikka kukkakaalikorva tarkoittaakin korvalehden epämuodostumaa, monet kontaktilajin harrastajat ja urheilijat kantavat sen ylpeydellä. Sitä pidetään myös merkkinä urheiluun sitoutumisesta ja lajin arvostamisesta.
On tärkeää pitää mielessä, että kyse on kuitenkin vammasta, joka tulee ottaa vakavasti. Tämä epämuodostuma voi johtaa kuulo-ongelmiin, joten korjausleikkausta kannattaa harkita oli tilanne mikä tahansa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Manninen IK, Blomgren K, Elokiuru R, Lehto M, Mäkinen LK, Klockars T. Cauliflower ear among Finnish high-level male wrestlers and judokas is prevalent and symptomatic deformity. Scand J Med Sci Sports. 2019; 29(12): 1952-1956.
- Butt WE. Auricular haematoma–treatment options. Aust N Z J Surg. 1987 Jun;57(6):391-2.
- Patel BC, Skidmore K, Hutchison J, Hatcher JD. Cauliflower Ear. 2020 Sep 13. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–.
- Noormohammadpour P, Rostami M, Nourian R, et al. Association Between Hearing Loss And Cauliflower Ear in Wrestlers, a Case Control Study Employing Hearing Tests. Asian J Sports Med. 2015;6(2):e25786.
- Ingvaldsen CA, Tønseth KA. Auricular haematoma. Tidsskr Nor Laegeforen. 2017 Jan 24;137(2):105-107.
- Gooch MD. Preventing Cauliflower Ear. Adv Emerg Nurs J. 2020 Jul/Sep;42(3):204-209.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.