Lyijymyrkytyksen oireet
Lyijymyrkytys on melko harvinainen ongelma, mutta se voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, jos sitä ei hoideta asiaankuuluvalla tavalla. Lyijy on raskasmetalli, joka on vaarallinen kemiallinen yhdiste, joten mikä tahansa määrä sitä riittää aiheuttamaan myrkytyksen. Tämän vuoksi on tärkeää ymmärtää lyijymyrkytyksen oireet.
Aiemmin lyijyä käytettiin yleisesti maaleissa, polttoaineissa ja muissa tuotteissa. Onneksi tutkimus ja julkinen politiikka sen käytön vähentämiseksi ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Silti yksittäistapauksia voi tapahtua, kun ihmiset altistuvat sille työpaikoilleen tai asuvat vanhoissa taloissa.
Sen oireet ovat hyvin epäspesifisiä ja pääasialliset riskiryhmät ovat raskaana olevat naiset ja pienet lapset.
Haluatko tietää siitä lisää?
Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken tarvittavan tästä aiheesta.
Mikä aiheuttaa lyijymyrkytyksen?
Lyijymyrkytys tapahtuu, kun henkilö nielee tai hengittää suuren määrän tätä raskasmetallia. Viime aikoihin asti se oli melko yleinen ongelma, koska monet tuotteet ja polttoaineet sisälsivät huomattavia määriä lyijyä.
Mutta kansainvälisten järjestöjen, kuten Maailman terveysjärjestön, asiaan puuttumisen myötä tapaukset ovat vähentyneet vähitellen. Löydät lyijyä erityisesti seuraavista kohteista ja paikoista:
- Talomaali
- Vanhat lelut
- Putket ja hanat
- Auton akut
- Jotkut lasit ja keramiikka
- Pelletit
- Jotkut kosmetiikkatuotteet
- Lattiat, varsinkin jos niihin on roiskunut bensiiniä tai maalia.
1970-luvun lopulla Yhdysvalloissa otettiin käyttöön joitakin toimenpiteitä lyijymyrkytyksen hillitsemiseksi. Tämän seurauksena useimmat lyijyä sisältävät maalit joutuivat muuttamaan valmistusprosessejaan.
Työn yhteydessä lyijylle altistuminen on yleistä laivojen korjauksessa, rakentamisessa, kaivosteollisuudessa, muovien tai akkujen valmistuksessa ja viemäröinnin kanssa työskenteleville.
Teoriassa näissä ammateissa tulisi noudattaa omaa ennaltaehkäisevää järjestelmää, joka perustuu työterveysjärjestelmään. Joissakin tapauksissa työtapaturmia kuitenkin tapahtuu.
Lyijymyrkytyksen oireet aikuisilla
Myrkytysasteesta riippuen lyijymyrkytyksen oireet voivat vaihdella hyvin lievistä jopa kuolemaan. Koska oireet ovat melko epäspesifisiä, on epätodennäköistä, että pystyt havaitsemaan ongelman nopeasti. Seuraavanlaisia oireita voi ilmetä:
- Kohonnut verenpaine
- Anemia
- Päänsärkyä, vatsa-, lihas- ja nivelkipuja
- Ongelmia lyhytaikaisessa muistissa ja keskittymisessä
- Heikkous
- Ruokahalun menetys
- Ummetus
- Ärtyneisyys
Näillä oireilla on taipumus kehittyä vähitellen. Lisäksi niin kauan kuin joudut kosketuksiin myrkyn kanssa (esimerkiksi töissä tai kotona), oireesi pahentua ajan myötä.
Lyijymyrkytyksen oireet vastasyntyneillä
Koska lyijy voi läpäistä istukan, se voi vaikuttaa kehittyvään sikiöön raskauden aikana. Se, että monet lyijymyrkytystapaukset voivat jäädä huomaamatta äideille, on vakava ongelma vauvoille.
Lyijymyrkytys voi johtaa vakaviin raskauden aikaisiin komplikaatioihin. Näitä voivat olla keskenmeno, ennenaikainen syntyminen ja kohdunsisäinen kasvunrajoitus (IUGR). Harvinaisissa tapauksissa komplikaatiot voivat olla kohtalokkaita.
Jos lapsi syntyy, hän on erittäin altis lääketieteellisille komplikaatioille, erityisesti ennen viiden vuoden ikää. Itse asiassa lyijymyrkytykseen liittyviä kuolemaan johtavia enkefalopatioita on raportoitu.
Vaikka potilaat saavat ajoissa hoitoa, seuraukset voivat olla vakavia. Jotkut komplikaatioista, joita vauva voi kokea koko elämänsä ajan, ovat kognitiiviset vaikeudet, ärtyneisyys ja muistiongelmat.
Miten lyijymyrkytys diagnosoidaan?
Lyijymyrkytystä ei yleensä hoideta aktiivisesti sairaaloissa, lukuun ottamatta hyvin erityisiä työ- tai kotialtistustapauksia. Itse asiassa, jos potilaan oireet ovat hyvin lieviä, lääkäri voi antaa väärän diagnoosin.
Ainoa tapa diagnosoida tauti objektiivisesti on verikokeilla, jotka mittaavat lyijypitoisuutta. Määrä riippuu jokaisesta laboratoriosta, mutta koska lyijyllä ei ole lainkaan toimintoja kehossa, mitä tahansa tasoa voidaan pitää myrkyllisenä.
Suuria lääketieteellisiä komplikaatioita voi esiintyä yli 5 µg/dl, erityisesti alle viiden vuoden ikäisillä lapsilla. Joillakin potilailla pitoisuudet voivat olla 150 µg/dl tai enemmän.
Lisäkokeita
Jos tarvitset sairaalahoitoa tai myöhemmin suoritettavia testejä, on erittäin todennäköistä, että lääkäri määrää seuraavat testit:
- Täydellinen hematologinen biometria (BHC) tai täydellinen hematologia (HC). Tämän avulla lääkäri voi nähdä hemoglobiinitasosi, joka voi laskea kroonisen myrkytyksen yhteydessä.
- Ekosonogrammi tai vatsan röntgenkuvaus. Nämä testit auttavat sulkemaan pois tulehduksellisten vaurioiden mahdollisuuden.
- Biopsia tai luuytimen aspiraatio. Tätä testiä käytetään poissulkemaan muut anemian syyt, varsinkin kun muut veren tasot muuttuvat. Nämä tulokset ovat yleensä normaaleja.
- Pitkän luun röntgenkuvaus. Koska lyijyllä on taipumus kerääntyä luukudokseen, tämä testi antaa tärkeitä tietoja, kuten arvioitu altistumisaika ja myrkytyksen vakavuus. Jotkut tutkijat käyttävät sitä jopa yhtenä parhaista diagnostisista indikaattoreista, kuten tämä tutkimus ehdottaa.
Miten lyijymyrkytystä hoidetaan?
Kun lääkäri on tehnyt diagnoosin, hoito riippuu oireiden vakavuudesta ja arvioidusta myrkytysajasta.
Jos potilaalla on lieviä oireita, tarkkailua ja suun kautta otettavia lääkkeitä voidaan määrätä. Vaikeissa tapauksissa potilas otetaan sisään sairaalaan ja hänelle annetaan suonensisäistä hoitoa.
Akuutin myrkytyksen tapauksessa potilas joutuu todennäköisemmin jäämään sairaalaan. Kroonisia sairauksia voidaan vakavuudesta riippuen hoitaa konservatiivisemmin.
Kummassakin tapauksessa hoito koostuu perustukitoimenpiteistä ja lääkkeistä. Tukitoimenpiteet edellyttävät suonensisäisiä liuoksia ja maha-suolikanavan huuhtelua, kun taas lääkkeet kelatoivat yhdisteet.
Jälkimmäinen termi viittaa lääkkeisiin, joilla on kyky sitoutua veren raskasmetalleihin. Tämä puolestaan vähentää myrkyllisyyttä ja stimuloi sen poistumista virtsan tai sapen kautta.
Farmakoterapia
Tällä hetkellä lyijymyrkytykseen on olemassa neljä lääkettä. Kaikkia ei kuitenkaan ole hyväksytty maailmanlaajuisesti, koska eri maissa on erilaisia määräyksiä.
- Kalsiumdinatriumedetaatti: Tunnetaan myös nimellä EDTA, potilaat saavat tämän laskimonsisäisesti ja yleensä jaksoissa.
- Dimercaprol: Tätä lääkettä voidaan antaa lihakseen.
- Penisillamiini: Tätä käytetään pitkäaikaiseen hoitoon, joten potilaan ei tarvitse jäädä sairaalaan. Suun kautta otettava.
- Succimer: Potilaat ottavat tämän suun kautta.
Kaikki nämä lääkkeet edellyttävät reseptiä. Potilaan yksilöllisistä ominaisuuksista riippuen voi esiintyä komplikaatioita, kuten hepatiitti, maksan vajaatoiminta ja allergiset reaktiot.
Lyijymyrkytyksen ehkäisy
Yleisin lyijyaltistuksen lähde on nykyään vanhat tuotteet sekä tavarat ja lyijylle altistuminen työympäristössä. Ensimmäinen tapaus liittyy maaliin, jota markkinoidaan ennen kansainvälisiä määräyksiä.
Mikäli on mahdollisuus lyijymyrkytykselle, muista seuraavat:
- Pese pinnat, jotka voivat olla saastuneita.
- Aseta etusijalle lasten käsienpesu ennen ja jälkeen ruokailun.
- Kun teet vanhan kodin korjaustöitä, älä hio pintaa manuaalisesti ja muista käyttää asiaankuuluvia suojaimia.
- Pidä terve ja tasapainoinen ruokavalio.
- Muista juoda vain puhdasta vettä.
- Kun käsittelet pellettejä, älä laita niitä suuhusi.
Jos sinulla on lyijymyrkytykseen liittyviä oireita, sinun on mentävä lääkäriin mahdollisimman pian. Jos oireet ovat lieviä, voit varata ajan etukäteen. Jos sinulla on kuitenkin kohtalaisia tai vakavia oireita, mene heti päivystykseen.
Lopulliset suositukset lyijymyrkytystapauksissa
Vaikka lyijymyrkytys on nykyään harvinainen, on tärkeää käydä lääkärissä mahdollisen altistumisen varalta. Tämä on erityisen tärkeää riskiryhmille, kuten raskaana oleville naisille ja lapsille. Jopa alhaiset tasot voivat aiheuttaa pysyviä seurauksia.
Minkä erikoislääkärin vastaanotolle?
Useimmat lääketieteen asiantuntijat voivat diagnosoida lyijymyrkytyksen käyttämällä yllä mainittuja testejä. Siksi ensimmäinen askel olisi mennä perhe-, sisätauti- tai lastenlääkärille. Jos tarvitset toisen asiantuntijan arvioinnin, lääkäri opastaa sinua toimenpiteen läpi.
Kuinka valmistautua lääkärin tapaamiseen
Jos olet varannut ajan lääkäriin, yritä noudattaa näitä suosituksia:
- Yritä ajatella taaksepäin, kun aloit kokea oireita, sekä lääkkeitä, joita otit oireiden lievittämiseksi.
- Jos sinulla on jo olemassa sairaus, ilmoita siitä heti lääkärille. Tämä sisältää krooniset sairaudet ja allergiat.
- Jos sinulta on äskettäin otettu laboratoriokokeita, ota tulokset mukaan vastaanotolle.
- Käytätkö jotain lääkkeitä? Tuo lääke tapaamiseen tai kirjoita sen nimi paperille. Jos tarvitset muita lääkkeitä, lääkärisi on tiedettävä kaikista muista lääkkeistä negatiivisten sivuvaikutusten välttämiseksi.
- Yritä tunnistaa lyijyaltistumisen syy. Katso edellisistä osista joitakin yleisimpiä lähteitä.
- Mene jonkun toisen kanssa. Joskus ahdistus voi estää sinua muistamasta selvästi lääkärisi suosituksia.
Välitön puuttuminen lyijymyrkytystapauksiin on ratkaisevaa ennusteelle. Mikäli siis epäilet lyijymyrkytystä, on parasta hakeutua lääkäriin. Pidä se mielessä!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ascione I. Intoxicación por plomo en pediatría. Arch Pediatr Urug 2001;72(2):133-138.
- Azcona-Cruz M, Ramírez R, Vicente-Flores G. Efectos tóxicos del plomo. Rev Esp Méd Quir 2015;20:72-77.
- Labanda P, Fernández C. Saturnismo, a propósito de un caso. Med Segur Trab 2012;58(227):168-173.
- Poma P. Intoxicación por plomo en humanos. An Fac Med 2008;69(2):120-6.
- Valdivia M. Intoxicación por plomo. Rev Soc Per Med Int 2005;18(1):22-27.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.