Lipidien ominaisuudet, tyypit ja toiminnot
Lipidien toiminta on tärkeää, sillä ne vaikuttavat koko terveyteen. Ne eivät ole merkityksellisiä ainoastaan kehon energian varastoinnin kannalta, vaan ne osallistuvat myös muihin tärkeisiin prosesseihin, kuten muun muassa ravintoaineiden kuljettamiseen sekä ruumiinlämmön säätelyyn.
Lipidit ovat moniulotteisia ja tulevat lukuisista eri lähteistä. Ne ovat tunnettuja niiden eläviä olentoja hoitavasta roolista. Tämä johtuu siitä, että lipidit ovat tärkeitä vitamiinien yhteyttämisessä sekä aineenvaihdunnan optimaalisen toiminnan ylläpitämisessä.
Mitä lipidit siis oikein ovat? Mikä niiden tehtävä on? Olet ehkä kuullut niistä terveydestä ja ravitsemuksesta puhuttaessa, mutta haluaisitko tietää niistä lisää? Jatka lukemista.
Lipidien tehtävä
Lipidit ovat ryhmä biologisia molekyylejä, jotka osallistuvat kehon olennaisiin prosesseihin. Ne ovat osa solukalvoa ja muodostavat perustan hormonien tuotannolle. Ne ovat ennen kaikkea vastuussa energian varastoimisesta.
Ne koostuvat hiilestä ja vedystä ja sisältävät pienemmässä määrin rikkiä, typpeä sekä fosforia. Lipidien pääominaisuutena on kuitenkin veteen liukenemattomuus sekä kehon energiavaraston ylläpitäminen.
Sanalla “lipidi” viitataan yleensä “rasvaan”, mutta kaikki lipidit eivät kuitenkaan ole rasvoja. Kaikki rasvat puolestaan ovat lipidejä. On kuitenkin useita lipidityyppejä ja ne luokitellaan niiden fyysisten ominaisuuksien ja toimintojen mukaan.
Lipidityypit
Kuten Biochimica et Biophysica –tieteislehdessä julkaistussa artikkelissa todetaan, yhdistävät lipidit useita eri komponentteja, joilla on merkittäviä biologisia tehtäviä. On siis tärkeää ymmärtää niiden luokittelu tällaisista aineista puhuttaessa. Millaisia lipidityyppejä on olemassa?
Fosfolipidit
Nämä lipidit koostuvat rasvahappoja, fosfaattia ja glyserolia sisältävistä ketjuista. Ne muodostavat hydrofobisen rakenteen, mikä tarkoittaa sitä, että ne hylkivät vettä. Niiden tärkeimpänä toimintona on solukalvojen muodostus.
Ne suorittavat myös muita tehtäviä, kuten ohutsuolen muiden rasvojen ruoansulatus. Keho pystyy luomaan itse kaikki tarvitsemansa fosfolipidit.
Kolesteroli
Tämä aine on kehon tärkeä molekyyli. Toisin kuin mitä monet ihmiset ajattelevat, ei kolesteroli ole aina huono asia ja se on osa solukalvoa. Se on myös merkki eri aineista, kuten vitamiineista ja steroidin kaltaisista hormoneista.
Tietty määrä kolesterolia on siis tärkeää kehon oikeanlaisen toiminnan kannalta. Liiallinen määrä voi kuitenkin johtaa kolesterolin kerääntymiseen verisuoniin. Tämä voi olla ongelmallista, koska se aiheuttaa suuremman riskin saada sydänkohtaus tai iskeeminen sairaus, kun verisuonet tukkeutuvat.
Glykolipidit
Nämä rasvojen rakenteessa on myös sokerimolekyylejä. Niiden tärkein tehtävä liittyy immuunijärjestelmään. Ne asuvat solukalvon ulkopuolella ja toimivat sen signaalina.
Triglyseridit
Nämä molekyylit koostuvat rasvasta ja alkoholista. Ne ovat molekyylejä, joiksi kehossa oleva liiallinen energia tai sokeri muuttuu. Ne siis luovat oman energiavarastonsa.
Samoin kuin kolesterolin kohdalla, on liiallisen triglyseridimäärän myös taipumus kerääntyä verisuoniin ja muualle kehoon. Tästä syystä suuri määrä triglyseridejä voi aiheuttaa terveysongelmia.
Steroidit
Nämä molekyylit koostuvat kolesterolista ja hormoneista. Testosteroni ja estrogeeni ovat esimerkkejä tällaisista molekyyleistä. Ne tarvitsevat kolesterolia voidakseen syntetisoitua kehon kanssa. Ne suorittavat kehoa sääteleviä ja aktivoivia toimintoja.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mikä on sopiva määrä lihaa viikossa?
Mikä lipidien tehtävä on kehossa?
Lipideillä on monia tärkeitä tehtäviä kehossa niiden tyypistä riippuen. Molecular Biology of Cell –lehden julkaiseman artikkelin mukaan tehtävät ovat rakenteellisia tai viestinnällisiä. Kerromme alla niiden tärkeimmistä tehtävistä.
Lipidien päätehtävänä on varastoida energiaa
Tämän aineen päätehtävänä on energian varastointi. Yksi gramma rasvaa voi tuoda kehoon yhdeksän kilokaloria. Kun ihminen syö liikaa sokeria, kerääntyy se rasvavarastojen muotoon. Keho käyttää niitä silloin, kun ihmisellä esiintyy muiden energianlähteiden, kuten hiilihydraattien, puutetta.
Rakenteiden muodostaminen
Jotkut lipidit muodostavat tärkeitä rakenteita kehossa. Solukalvot ovat niistä merkittävin esimerkki. Ne koostuvat tietynlaisista lipideistä, jotka puolestaan ovat tärkeitä solun suojaamisen ja muodon säilyttämisen kannalta.
Lipidien tehtävänä on edistää solujen välistä vuorovaikutusta
Solut kommunikoivat keskenään erilaisten aineiden välityksellä, jotka toimivat signaaleina. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi vitamiinit, hormonit ja glykolipidit. Niiden tehtävänä on säädellä useita eritteitä ja kehossa tapahtuvia reaktioita.
Muiden aineiden kuljetus on myös yksi lipidien tärkeimmistä tehtävistä
Jotkut lipidit kuljettavat muita aineita (kuten ravintoaineita) kehon läpi. Tämä toiminto suoritetaan yleisesti ottaen yhdessä sappihapon ja lipoproteiinin kanssa.
Lämmönsäätely
Rasvavarastot kerääntyvät ihon alle ja elinten ympärille suojaten kehoa kylmyydeltä. Rasva vangitsee lämmön sisälleen ja pitää siten kehon lämpimänä.
Yhteenveto
Lipidien toiminnot ja tyypit ovat vaihtelevia sekä monitahoisia, vaikka yleisesti ottaen nämä orgaaniset ainesosat ovat elämisen kannalta välttämättömiä. Ne ovat myös tietyssä määrin ratkaisevia kehon oikeanlaisen toiminnan kannalta. Jotkut niistä ovat kuitenkin haitallisia, jos niitä on liikaa.
Kuten huomaat, on tärkeää yrittää muokata ja ylläpitää terveellisiä elämäntapoja, varsinkin kun on kyse ruoasta. On myös suositeltavaa käydä säännöllisesti terveystarkastuksissa. Mikäli lipiditaso on epänormaali, tulee sen hoitamiseksi aloittaa lääkehoito.
Toivottavasti pidit artikkelista!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ahmed S, Shah P, Ahmed O. Biochemistry, Lipids. [Updated 2020 May 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525952/
- National Research Council (US) Committee on Diet and Health. Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. Washington (DC): National Academies Press (US); 1989. 7, Fats and Other Lipids. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218759/
-
Huff T, Boyd B, Jialal I. Physiology, Cholesterol. [Updated 2020 Apr 15]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470561/
- Serrano Maddelainne H, Calle R, Valeria V. LIPIDOS: CARACTERISTICAS PRINCIPALES Y SU METABOLISMO.
-
Basdevant A. Steroids and lipid metabolism: mechanism of action. Int J Fertil. 1992;37 Suppl 2:93-97.
- Küllenberg D, Taylor LA, Schneider M, Massing U. Health effects of dietary phospholipids. Lipids Health Dis. 2012;11:3. Published 2012 Jan 5. doi:10.1186/1476-511X-11-3
- Muro E, Atilla-Gokcumen GE, Eggert US. Lipids in cell biology: how can we understand them better?. Mol Biol Cell. 2014;25(12):1819-1823. doi:10.1091/mbc.E13-09-0516
- Berg JM, Tymoczko JL, Stryer L. Biochemistry. 5th edition. New York: W H Freeman; 2002. Chapter 12, Lipids and Cell Membranes. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21199/
- Sunshine H, Iruela-Arispe ML. Membrane lipids and cell signaling. Curr Opin Lipidol. 2017;28(5):408-413. doi:10.1097/MOL.0000000000000443
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.