Logo image

Opas laventelin karsimiseen

6 minuuttia
Talvi on huonoin aika karsia laventelia, sillä vähäisen lehdistön vuoksi sen on vaikeampi selviytyä kylmästä säästä.
Opas laventelin karsimiseen
Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2025

Laventeli on Välimeren alueelta kotoisin oleva puuvartinen kasvi, jonka sukuun kuuluu yli 60 eri lajia. Monet tuntevat sen kosmetiikasta ja perinteisestä lääketieteestä, mutta se on myös ihanteellinen valinta puutarhaan tai terassille, sillä se täyttää minkä tahansa tilan paitsi värillä pitkulaisen kukkansa ansiosta myös upealla, tuoksuvalla tuoksulla.

Jos sinulla on laventeli kotona, sinun on hyvä tietää, että se on monivuotinen kasvi. Tämä tarkoittaa, että se elää yli kaksi vuotta. Itse asiassa on laventelilajikkeita (kuten englantilainen laventeli), jotka voivat kestää yli kymmenenkin vuotta. Tietenkin oikealla hoidolla. Ja kyllä, karsiminen on yksi niistä.

Laventelin karsiminen on erittäin tärkeää, sillä se estää kasvin ennenaikaisen vanhenemisen ja pitää sen kauniina. Jos mietit, miten ja milloin laventelia pitäisi karsia, kerromme sen täällä, ja annamme muitakin vinkkejä, joilla estät sen puustumisen.

Milloin laventeli pitäisi karsia?

Laventeli täytyy karsia vähintään kerran vuodessa, ja se voidaan karsia eri aikoina. Oregonin osavaltionyliopisto suosittelee aikaisin keväällä, pakkasten mentyä ohi.

Se ei kuitenkaan ole ainoa aika, jolloin voit karsia laventelia. Toinen hyvä aika on heti viimeisen kukinnan jälkeen eli loppukesällä ja alkusyksystä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos leikkaat tuolloin, se on tehtävä vähintään kuusi viikkoa ennen pakkasia. Näin annat sille aikaa palautua ja kestää talven kylmyyttä, kuten Lavandas del Limayn asiantuntijat suosittelevat.

Jotkut karsivat myös kesällä, heinäkuussa, ensimmäisen kukinnan jälkeen. Tämä on hyvin kevyt karsinta, jolla poistetaan vain haalistuneet kukat ja edistetään toista kukintaa.

Voiko laventelia karsia useammin kuin kerran vuodessa? Vastaus tähän kysymykseen on kyllä. Itse asiassa on lajeja (kuten espanjalainen ja ranskalainen laventeli), joita on leikattava kahdesti vuodessa: ennen kukintaa ja kukinnan jälkeen.

Mitä tapahtuu, jos laventelia ei karsita?

Oletko koskaan nähnyt laventelikasveja, joiden varret ovat täysin ruskeat ja muistuttavat kuivaa olkea? Tätä kutsutaan yleisesti “puumaiseksi laventeliksi”, ja se on yksi tärkeimmistä syistä leikkaamiseen.

Laventeli on nimittäin pensas, ja siksi sen varret ovat puumaisia. Kun sitä ei karsita, tämä puumainen osa vie kasvista yhä enemmän tilaa, jolloin lehdet tai vihreä alue jäävät pieneen osaan yläosaan.

Ota huomioon, että puumaisella alueella uusien versojen on hyvin vaikea tulla esiin, kuten “Garden Stuff” -lehden asiantuntija huomauttaa. Jos siis jätät kasvin karsimatta, lyhennät sen elinikää, koska se tuottaa vähemmän todennäköisesti uusia lehtiä ja kukkia. Lisäksi sen ulkonäkö muuttuu yhä hoitamattomammaksi ja villiintyneemmäksi, mikä saa sinut lopulta vaihtamaan sen.

Lue tämäkin: Laventelihunajan hyödyt ja käyttötarkoitukset

Miten laventeli karsitaan?

Laventelin karsiminen on yksinkertainen, mutta erittäin tarpeellinen tehtävä. Tarvitset terävät oksasakset ja puutarhakäsineet käsien suojaamiseksi. Jos puutarhassasi on hyvin suuri kasvi, tarvitset myös pensasleikkurin. Ryhdytään töihin!

1. Puhdista työkalut

Laventelin karsimisen ensimmäinen vaihe on desinfioida käyttämäsi työkalut. Tämä on erittäin tärkeää, sillä likaisissa työkaluissa voi olla bakteereja ja mikro-organismeja, jotka voivat siirtyä laventeliin ja aiheuttaa tauteja.

On olemassa useita tapoja puhdistaa oksasakset, mutta mielestämme yksi yksinkertaisimmista ja tehokkaimmista on käyttää niihin isopropyylialkoholia. Kostuta rätti ja pyyhi terät. Sitä ei tarvitse kuivata, sillä alkoholi haihtuu hyvin nopeasti.

2. Valitse karsintatapa

Kuten aiemmin mainitsimme, laventeli tulee karsia vähintään kerran vuodessa, vaikka ihanteellisinta olisi karsia kaksi kertaa vuodessa. Toinen niistä on intensiivisempi, jolloin kasville annetaan muoto, kun taas toinen on kevyempi, jolloin keskitytään vain kuivien kukkien ja kuolleiden oksien poistamiseen.

Kunkin leikkauksen ajankohta on vapaasti valittavissa, kunhan pidetään aina mielessä aiemmin mainitsemamme ajanjaksot. Jotkut karsivat voimakkaammin kevään alussa, jotta kasvi pääsee “hyvään alkuun” kukinta-aikana, toiset taas jättävät tämän tehtävän loppukesään (erityisesti englantilaiset laventelit, jotka kestävät paremmin talven sääoloja). Tämä toimenpide edistää niiden kasvua ensi vuotta varten.

3. Poista haalistuneet kukat

Tämä voidaan tehdä sekä raskaan että kevyen karsinnan yhteydessä. Tunnista kasvisi kuivuneet kukat, sipulit tai oksat ja leikkaat ne pois oksasaksilla. Ihannetapauksessa leikkaa vinosti, jotta uusi kukinta stimuloituu.

4. Muotoile laventeli

Tämä on intensiivisen karsinnan tärkein tehtävä. Tätä varten leikkaat kasvisi noin kolmannekseen sen koosta, noin viisi senttimetriä ensimmäisten vihreiden versojen yläpuolelle. On tärkeää, ettet leikkaa sitä varren ruskeasta tai puumaisesta osasta, sillä uusien versojen on hyvin vaikea syntyä sieltä ja voit vahingoittaa sitä.

Anna sille pyöreä tai pallomainen muoto. Kuten Lavandas de Limayn asiantuntijat toteavat, näin auringonsäteet pääsevät tasaisemmin kasvin kaikkiin osiin, mikä edistää fotosynteesiä.

Jos kasvisi on pieni, voit tehdä sen oksasaksilla, leikkaamalla oksa kerrallaan tai muodostamalla pienen oksan parista varresta ja leikkaamalla ne yhteen. Mutta jos kyseessä on suuri laventeli, on parempi käyttää toista puutarhatyökalua, kuten pensasleikkuria, joka antaa sinulle enemmän mukavuutta.

On kuitenkin tärkeää noudattaa sääntöä, jonka mukaan leikkaus ei saa ylittää viittä senttimetriä ensimmäisen vihreän verson yläpuolelta.

5. Puhdista tyvi

Kun olet karsinut laventelin, puhdista sen “tyvi” eli se maa-aluee, jossa kasvi sijaitsee. Poista kaikki rikkaruohot ja kuivat lehdet sekä juuri karsimasi oksat, jotka ovat hajallaan. Tarkoituksena on, että aurinko pääsee kasvin alaosaan ja stimuloi sen kasvua. Se myös estää sitä sairastumasta tuleviin tauteihin, jotka johtuvat lehtien mätänemisestä.

Leikkaamistasi oksista voit tehdä pistokkaita, joista kasvaa uusia kasveja. Jotkut ihmiset käyttävät näitä laventelin oksia myös erilaisiin kosmeettisiin tarkoituksiin kotona, esimerkiksi hyönteisten karkottamiseen.

6. Huolehdi kasvista karsimisen jälkeen

Kun olet lopettanut laventelin karsimisen ja puhdistanut sen, sinun kannattaa kastella sitä, jos huomaat, että sen kasvualusta on erittäin kuiva. On myös hyvä idea antaa sille jonkin verran orgaanista lannoitetta, sillä se tarjoaa erilaisia kasvulle välttämättömiä ravinteita.

Miten estää laventelin puustuminen?

Tärkein ennaltaehkäisevä toimenpide, jolla estetään laventelin puustuminen, on karsiminen. Kuten olemme jo maininneet, karsiminen edistää varsien uudistumista ja uusien lehtien ja kukkien versomista. Se myös estää kasvia kasvamasta hallitsemattomasti leveäksi ja viemästä enemmän tilaa kuin sille on suunniteltu puutarhassa, mikä voi vaikuttaa muihin läheisiin kasveihin.

Toinen toimenpide, joka voi auttaa ehkäisemään laventelin puumaisuutta, on kastelu. Vaikka laventeli on erittäin kestävä kasvi eikä se tarvitse paljon vettä – keskimäärin yhden kastelun viikossa – on tärkeää, ettet unohda kastella sitä. Ilman tätä välttämätöntä hoitoa sen lehdet ja kukat voivat kuihtua ja sen puumaiset osat voivat kasvaa.

Lopuksi on tärkeää suojata laventeli talvella, varsinkin jos asut pakkaselle alttiilla alueella. Äärimmäinen kylmyys tappaa kasvin ja aiheuttaa sen lisäksi voimakasta stressiä, joka saa aikaan puumaisten osien lisääntymisen.

Tällaisissa tapauksissa ja jos kasvi on ruukussa, se on suositeltavaa sijoittaa suojaisampaan tilaan, esimerkiksi minikasvihuoneeseen. Voit myös kääriä ruukun kuplamuoviin, jotta se pysyy lämpimänä.

Toisaalta, jos laventeli on istutettu suoraan puutarhaan, on parasta laittaa multaa pohjalle. Tämä auttaa sitä pysymään lämpimänä ja kestämään paremmin alhaisia lämpötiloja.

Lue lisää: Kuinka tehdä koristekynttilä laventelin kukista

Älä pelkää karsia laventelia

Vaikka ensi silmäyksellä saattaa tuntua siltä, että vahingoitat kasvia – ja monet pelkäävätkin tehdä niin – totuus on, että karsiminen on hyvin tarpeellista laventelin kukoistukselle.

Tämän toimenpiteen ansiosta se kasvaa kauniimmaksi ja terveemmäksi. Jos otat käyttöön antamamme vinkit laventelin karsimiseen, teet varmasti hyvää työtä ja pidennät sen elinikää.

Älä myöskään laiminlyö muita laventelin hoitoon liittyviä näkökohtia karsinnan välillä. Tällä tarkoitamme viikoittaista kastelua, vähintään kuutta tuntia auringonvaloa päivässä, orgaanista lannoitusta – erityisesti aikaisin keväällä – ja tiheitä tarkastuksia tuholaisten ja sienien varalta. Jos olet tietoinen kaikesta tästä, sinulla on kasvi pitkään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.