Logo image
Logo image

Lasten alopecia: syyt ja luokittelu

3 minuuttia
Lasten alopecia on sairaus, joka aiheuttaa liiallista hiustenlähtöä. Ongelman hoitamiseksi kunnolla on tärkeää selvittää, minkä tyyppisestä alopeciasta on kyse ja mikä sitä mahdollisesti aiheuttaa.
Lasten alopecia: syyt ja luokittelu
Viimeisin päivitys: 29 marraskuuta, 2020

Lasten alopecia on liiallista hiustenlähtöä alle 12-vuotiailla lapsilla. Aluksi ongelma jää yleensä huomaamatta, koska monet vanhemmat pitävät hiustenlähtöä normaalina kasvuvaiheen oireena.

Joissakin tapauksissa hiustenlähtö voi kuitenkin olla melko näkyvää, erityisesti kun lapsen hiukset ohenevat merkittävästi tai päähän ilmaantuu jopa kaljuja kohtia. Mistä lasten alopecia johtuu? Millaista erilaista alopeciaa on olemassa? Alla olevassa artikkelissa kerromme tämän sairauden tärkeimmistä piirteistä.

Mistä lasten alopecia johtuu?

American Hair Loss Association -yhdistyksen julkaisemien tietojen mukaan 3 % lastenlääkärikäynneistä Yhdysvalloissa koskee lapsuuden alopeciaa. Ongelma saa aikaan paljon huolta monissa vanhemmissa – ei vain siitä syystä, että se liittyy terveysongelmiin, vaan myös siksi, että se voi vaikuttaa lapseen psyykkisesti.

Onneksi ongelma on useimmissa tapauksissa väliaikainen ja ratkeaa yleensä itsestään lääkärin avulla. Oikean hoitosuunnitelman määrittämiseksi tarvitaan kuitenkin ensin diagnoosi, eli lääkärin on selvitettävä hiustenlähdön syy sekä minkä tyyppisestä alopeciasta on kyse.

Usein lasten alopecia on seurausta päänahan infektiosta tai geneettisistä tekijöistä. On kuitenkin olemassa myös muita mahdollisia syitä, jotka laukaisevat hiustenlähdön lapsilla. Näitä ovat muun muassa seuraavat:

  • Sairaudet  – mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, lupus erythematosus, syöpä
  • Muutokset aineenvaihdunnassa
  • Ravintoaineiden puutokset (esimerkiksi sinkin tai raudan puute)
  • Hiusten vetäminen
  • Psyykkiset tekijät (vanhempien avioero, kiusaaminen, ahdistus jne.)
Some figure
Lasten hiustenlähtö voi johtua esimerkiksi sairaudesta, ravintoainepuutoksista tai stressistä.

Minkä tyyppistä lasten alopecia voi olla?

Lasten alopecia jaetaan kahteen luokkaan: arpeuttava alopecia ja ei-arpeuttava alopecia. Ensimmäisen luokan alopeciassa hiustupit vaurioituvat, mistä seuraa pysyviä ja peruuttamattomia vaikutuksia. Ei-arpeuttavan alopecian vaikutukset puolestaan ovat kumottavissa. Millaista lapsen alopecia voi olla?

Takaraivon kaljuuntuminen

Kuten kerrotaan Annals of Dermatology -lehden julkaisemassa artikkelissa, takaraivon alopecia ilmaantuu elämän ensimmäisinä kuukausina johtuen karvatuppien kierron vaiheesta, joka tapahtuu sikiöllä ja vastasyntyneellä vauvalla.

Jo 20. raskausviikolla päänahassa on kasvuvaiheessa olevia karvatuppia. Kuukausien kuluessa nämä karvatupet siirtyvät hiusten pudottamisvaiheeseen, ja juuri syntymähetkellä voidaan nähdä äkillistä hiustenlähtöä. Tässä tapauksessa hoitoa ei tarvita, sillä hiukset kasvavat takaisin alueelle itsestään.

Synnynnäinen kolmiomainen alopecia

Kolmiomainen alopecia syntyy jo kohdussa. Sille on ominaista kolmionmuotoinen laikku, jossa ei kasva karvaa. Laikku ilmaantuu yleensä jommallekummalle puolelle ohimoaluetta eikä ulotu muualle. Tällainen lasten alopecia on pysyvää, toisin sanoen siihen ei ole hoitoa.

Telogeeninen ja anageeninen hiustenlähtö

Tästä ongelmasta kärsiviltä lapsilta lähtee runsaasti hiuksia. Yleensä hiustenlähtö liittyy seuraaviin tekijöihin:

  • Endokriiniset sairaudet
  • Krooniset sairaudet
  • Ravintoaineiden puutokset
  • Kemoterapia
  • Lääkkeet
  • Leikkaukset
  • Kova kuume
  • Rokotus

Hoitoon kuuluu alla piilevän syyn selvittäminen ja kyseisen ongelman ratkaiseminen. Telogeeninen ja anageeninen hiustenlähtö ovat yleisimpiä lasten alopecian muotoja.

Kannattaa lukea myös: Miten estää hiustenlähtöä? 7 sopivaa ruokaa

Alopecia areata eli pälvikalju

Tämä on krooninen tulehdusprosessi, joka on peräisin immuunijärjestelmästä. Hiukset putoilevat itsestään johtuen äkillisestä hiustuppien toiminnan pysähtymisestä tietyillä alueilla, joko päässä tai vartalossa (kuten käsivarsissa ja jaloissa).

Yleensä alopecia areata ilmaantuu ennen kahtakymmentä ikävuotta, ja se on hoidettavissa. Sen merkittävimmät aiheuttajat ovat psyykkinen jännite tai voimakkaasti stressaavat tilanteet, kuten kokeet koulussa, jonkinlainen psyykkinen tai fyysinen kaltoinkohtelu tai vanhempien avioero.

Some figure
Alopecia areata eli pälvikalju voi olla seurausta psyykkisestä traumasta lapsella.

Lasten alopecia hiusten vetämisen seurauksena

Poninhännät, letit ja muut tiukat kampaukset voivat aiheuttaa hiustenlähtöä lapsilla johtuen jatkuvasta hiusten vetämisestä tietyillä alueilla. Joissakin tapauksissa ongelma on kumottavissa, minkä vuoksi on tärkeää välttää hiusten sitomista ja antaa niiden olla vapaina.

Trikotillomaniasta johtuva alopecia

Voimakas ahdistus voi saada lapsen nyppimään omia hiuksiaan, mikä sitten johtaa alopeciaan. Hoito koostuu psyykkisestä avusta, jonka tarkoituksena on selvittää ongelman syy. Nyppimistä pidetään pakko-oireena ja se on yleisempää niskahiuksissa ja otsatukassa.

Lue myös: Kausittainen hiustenlähtö: miksi se tapahtuu syksyisin?

Sienen aiheuttama alopecia

Tässä tapauksessa alopecia johtuu päänahan sienestä ja lapsella ilmenee paikallista hiustenlähtöä. Sieni voi lisäksi levitä suorassa kontaktissa lasten kesken, esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa tai sitten hiusharjan tai pyyhkeen yhteiskäytön välityksellä. On tärkeää välttää kotikonsteja ja mennä ihotautilääkärille oikean hoidon saamiseksi.

Alopecia syöpähoitojen seurauksena

Tällaista alopeciaa ilmenee pään lisäksi myös kasvoissa ja muualla vartalossa. On parasta välttää kotikonsteja ja odottaa syöpähoidon loppumista, minkä jälkeen hiukset kasvavat takaisin itsestään.

Lasten alopecia: mitä muuta on hyvä tietää?

Yleensä kunkin tyypin alopecia on yleisempi tietyssä ikäryhmässä.

  • Takaraivoon keskittyvä ja kolmiomainen alopecia ovat yleisempiä vauvoilla ja pikkulapsilla.
  • Telogeeninen ja anageeninen hiustenlähtö, trikotillomania, kasvaimet, päänahan sieni ja pälvikalju puolestaan ovat tavallisempia myöhemmässä lapsuudessa ja nuoruudessa.

Kaikissa tapauksissa on aina parasta hakeutua lastenlääkärin tai ihotautilääkärin vastaanotolle oikean diagnoosin saamiseksi. Kun lääkäri on selvittänyt alopecian taustalla olevan syyn, hän voi valita oikeat hoitomuodot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Children’s Hair Loss. (n.d.). American Hair Loss Association. Retrieved on June 19, 2020 from https://www.americanhairloss.org/children_hair_loss/introduction.html
  • What you need to know about alopecia areata during childhood. (n.d.). National Alopecia Areata Foundation. Retrieved on June 19, 2020 from https://www.naaf.org/alopecia-areata/living-with-alopecia-areata/alopecia-areata-in-children
  • Gilhar, Amos, Amos Etzioni, and Ralf Paus. “Alopecia areata.” New England Journal of Medicine 366.16 (2012)
  • Cranwell W, Sinclair R. Common causes of paediatric alopecia. Aust J Gen Pract. 2018;47(10):692-696. doi:10.31128/AJGP-11-17-4416
  • Ho CH, Zito PM. Androgenetic Alopecia. [Updated 2019 May 18]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/
  • Harvard Health Publishing. (April, 2019). Telogen Effluvium. Harvard University.
  • Kim MS, Na CH, Choi H, Shin BS. Prevalence and factors associated with neonatal occipital alopecia: a retrospective study. Ann Dermatol. 2011;23(3):288-292. doi:10.5021/ad.2011.23.3.288
  • Billero V, Miteva M. Traction alopecia: the root of the problem. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018;11:149-159. Published 2018 Apr 6. doi:10.2147/CCID.S137296
  • Möhrenschlager M, Seidl HP, Ring J, Abeck D. Pediatric tinea capitis: recognition and management. Am J Clin Dermatol. 2005;6(4):203-213. doi:10.2165/00128071-200506040-00001

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.