Logo image
Logo image

Laskimotulehdus: syyt, oireet ja hoito

3 minuuttia
Laskimotulehdus johtuu hyytymän ilmestymisestä yhteen tai useampaan laskimoon. Se voi olla pinnallinen tai sisäinen hyytymä. Laskimotulehduksen hoito on yleensä melko yksinkertainen, mutta se vaatii täsmällisyyttä.
Laskimotulehdus: syyt, oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2021

Laskimotulehdus on tulehdusprosessi, joka johtuu verihyytymän muodostumisesta yhteen tai useampaan laskimoon – yleensä jalassa. Laskimotulehdukset voidaan myös jakaa kahteen tyyppiin: pinnallisiin (lähellä ihon uloimpia osia) sekä syviin (lihaksen sisällä).

Lääketieteellisten verkkopalveluiden mukaan pinnallinen laskimotulehdus on melko yleinen sairaus. Arvioiden mukaan 3-11 % väestöstä kärsii siitä jossakin vaiheessa elämää. Se on kuitenkin yleisempää yli 60-vuotiailla naisilla.

Mitä oireita laskimotulehdus aiheuttaa?

Kuten jo totesimme, jaetaan laskimotulehdus kahteen tyyppiin: pinnalliseen ja syvään. Viimeksi mainittu tunnetaan myös syvänä laskimotukoksena (DVT). Kliiniset oireet vaihtelevat kuitenkin tyypistä riippuen. Yhdysvaltojen kansallisen lääketieteen osaston mukaan tyypillisiä oireita ovat:

  • Vahingoittuneen kehonosan (yleensä jalan) turvotus
  • Alueella tuntuva kipu
  • Ihon punoitus (ei kaikissa tapauksissa)
  • Tukkeutuneen laskimon lämpimyys ja arkuus

Pinnallinen laskimotulehdus ilmenee myös ihon punoituksena. Verisuoni laajenee ja on arka kosketukselle. Syvä laskimotukos ei ole kuitenkaan yhtä selvästi havaittavissa. Sen oireita ovat yleensä kipu ja turvotus.

Some figure
Verihyytymien muodostuminen johtaa verenkierron tukkeutumiseen. Tämä voi aiheuttaa vakavia seuraamuksia.

Lue myös: Laskimotulehduksen hoito viidellä luontaistuotteella

Laskimotulehduksen syyt

Laskimotulehdus syntyy, kun yhteen tai useampaan laskimoon muodostuu verihyytymä, joka aiheuttaa turvotusta. The Mayo Clinic sekä muut yllä mainitut lähteet paljastavat tämän sairauden yleisimmät syyt. Niitä ovat muun muassa:

  • Laskimoon kohdistunut vamma
  • Perinnöllinen veren hyytymishäiriö
  • Pitkään jatkunut liikkumattomuus, kuten esimerkiksi vuodepotilailla
  • Sydämentahdistimen katetri, joka on puhkaissut laskimon (nivusen läpi)
  • Raskaus ja synnytys viimeisen kuuden kuukauden aikana
  • Liikalihavuus ja ylipaino

Yleisesti ottaen verihyytymät syntyvät, kun jokin hidastaa tai muuttaa verenkiertoa verisuonissa. Tällaisen sivuvaikutuksen aiheuttava sairaus (liikalihavuudesta tiettyihin kirurgisiin toimenpiteisiin) voi johtaa pinnalliseen tai syvään laskimotulehdukseen.

Diagnoosi

Lääkäri voi yleensä diagnosoida potilaan vahingoittuneen alueen ulkonäön perusteella. Hänen tulee kuitenkin tehdä veren hyytymiseen liittyviä tutkimuksia, joita ovat venografia (laskimoiden röntgenkuvaus), geneettiset testit sekä ultraääni, mikäli laskimotulehduksen aiheuttamaa syytä ei pystytä tunnistamaan helposti.

Riskiryhmät ja komplikaatiot

Kuten jo mainitsimme, laskimotulehdusta sairastavat potilaat ovat keski-iältään yli 60-vuotiaita ja pääosin naisia. Lisäksi 90 % pinnallisista laskimotulehduksista yhdistetään suonikohjuihin, mutta vain 10 % laskimotulehduksista syntyy terveisiin verisuoniin.

AXA-terveydenhoitosäätiön mukaan laskimotulehduksen syntymistä edistävät lukuisat riskitekijät.

  • Liikalihavuus aiheuttaa riskin lukuisille sydänsairauksille. Liian suuri paino yhdistetään lääketieteellisten tutkimusten mukaan kardiovaskulaarisiin tauteihin, sydämen vajaatoimintaan sekä äkilliseen kuolemaan.
  • Tupakointi altistaa ihmiset laskimotulehduksen muodostumiseen valtimoissa ja laskimoissa.
  • Hormonihoito, kuten ehkäisy ja hormonikorvaushoito, altistavat jotkut potilaat veren hyytymiselle.
  • Sairaalahoidosta tai passiivisesta elämäntyylistä johtuva pitkään kestänyt liikkumattomuus.

Näiden lisäksi laskimotulehdus voi johtua myös keskuslaskimon sydämentahdistimesta, peritystä veren hyytymishäiriöstä, aiemmin esiintyneestä aivohalvauksesta sekä monista muista kliinisistä sairauksista. Kaikki verenkiertoa muuttavat sairaudet voivat johtaa laskimotulehdukseen.

Mitä tulee komplikaatioihin, mahdollistaa laskimotulehduksen varhainen diagnoosi täsmällisen hoidon. Verihyytymä voi levitä keuhkoihin, mikäli se jätetään hoitamatta. Se voi puolestaan johtaa keuhkoveritulppaan.

Some figure
Laskimotulehduksen riski kohoaa raskaana olevilla naisilla. Tämä johtuu siitä, että raskauden aiheuttamat muutokset lisäävät mahdollisten verihyytymien syntymistä.

Hoitokeinot

Angiologi ja verisuonikirurgi ovat ammattilaisia, jotka ovat vastuussa laskimotulehduksen hoidosta. Lääkäri voi yleensä määrätä kipulääkkeitä sekä veren hyytymistä ja tukkeutumista estäviä lääkkeitä lievän tapauksen hoitamiseksi.

Tukkeutuneen laskimon kirurgista poistamista harkitaan, mikäli tapaus on vakavampi ja kyseessä on pinnallinen laskimotulehdus. Lääkäri voi tehdä myös laskimon ohitusleikkauksen. Nämä toimenpiteet ovat kuitenkin harvinaisempia.

Lue myös: Ehkäisymenetelmien käyttö ja laskimotukos

Laskimotulehdus voidaan välttää liikkumalla

Laskimotulehdus on melko yleinen sairaus, varsinkin vanhemmilla ihmisillä, joilla on suonikohjuja jaloissa. Kyseessä on kliininen sairaus, jolla on positiivinen ennuste. Se voi kuitenkin pahentua, mikäli laskimotulehdusta ei hoideta ajoissa.

Laskimotulehdus voidaan välttää terveillä elämäntavoilla. Suosittelemme liikkumaan, urheilemaan, lopettamaan tupakoinnin sekä välttämään erittäin kaloripitoisia ruokia. Et ehkä ole tietoinen siitä, mutta monet sairaudet johtuvat liikalihavuudesta. Laskimotulehdus on yksi niistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Artavia, M. B. (2019). Tromboflebitis superficial. Revista Médica Sinergia4(03), 50-57.
  • Tromboflebitis, medlineplus.gov. Recogido a 11 de diciembre en https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001108.htm
  • Tromboflebitis, clínica mayo. Recogido a 11 de diciembre en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/thrombophlebitis/symptoms-causes/syc-20354607
  • Flebitis, AXA healthkeeper. Recogido a 11 de diciembre en https://www.axahealthkeeper.com/blog/flebitis-sintomas-y-tratamiento/
  • López-Jiménez, F., & Cortés-Bergoderi, M. (2011). Obesidad y corazón. Revista espanola de cardiologia, 64(2), 140-149.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.