Laplacen demoni: onko kohtalo jo kirjoitettu?
Laplacen demoni on kuvitteellinen hahmo, jolla on kyky tietää universumin jokaisen hiukkasen tarkka sijainti ja liikemäärä. Näin hän päättää niiden menneisyyden ja tulevaisuuden.
Toisin sanoen hän on maailmankaikkeuden ulkopuolella oleva olento, joka nykyhetken tiedon ansiosta ei voi vain ennustaa mitä tulevaisuudessa tapahtuu, vaan pystyy myös tietämään kaiken olemassa olevan alun.
Tämä lähestymistapa perustuu universumin deterministiseen perspektiiviin, jonka mukaan kaikki fyysiset tapahtumat – jopa ihmisen ajatukset ja teot – määräytyvät kausaalisesti katkeamattoman syyn ja seurauksen ketjun avulla. Siksi niiden nykyinen tila jossain mielessä “määrittää” tulevaisuuden.
Katsotaanpa tätä mielenkiintoista teoriaa yksityiskohtaisemmin.
Kausaalinen determinismi: Laplacen demoni
Kausaalinen determinismi on filosofinen virtaus, joka puolustaa sitä, että kaikella, mitä tapahtuu, on edeltävä syy. Siksi nykyajan tapahtumat ovat seurausta menneiden tapahtumien sarjasta ja ovat puolestaan tulevien tapahtumien syy.
Ymmärtääksesi tämän paremmin, kuvittele, että maailmankaikkeuden tapahtumat ovat ääretön sarja dominoja, jotka on asetettu pystyasentoon kaatumaan peräkkäin ja joita ei voida pysäyttää. Tässä mielessä jokaisen dominon kaatuminen johtuu sitä edeltävän kaatumisesta, mikä muodostaa katkeamattoman syyn ja seurauksen ketjun.
Siitä seuraa, että kaikki on ennalta määrätty aikojen alusta asti. Siksi kohtalo on jo kirjoitettu.
Samoin determinismin hyväksyminen merkitsisi vapaan tahdon hylkäämistä. Loppujen lopuksi tämän teorian mukaan kaikki mitä teemme, määräytyy jo syy-seurausketjun avulla.
Lue myös: Stoalaisuus, hyödyllinen filosofia
Laplacen demoni
Pierre-Simon Laplace (1749–1826) oli ranskalainen tähtitieteilijä, fyysikko ja matemaatikko. Hänet muistetaan usein yhtenä kaikkien aikojen suurimmista tiedemiehistä. Itse asiassa häntä kutsutaan joskus Ranskan Newtoniksi.
Laplace omistautui taivaanmekaniikan analyysille ja täydensi Newtonin ehdottamaa mallia. Hän osallistui myös joidenkin kaasumolekyylien ja atomihiukkasten tutkimukseen. Klassisen mekaniikkatietonsa ansiosta hän kuvitteli mahdollisuuden ennustaa kaikki tapahtumat tieteen avulla.
“Jos maailmankaikkeuden tulevaisuus määräytyy sen menneen ja nykyisen tilan perusteella, niin jos entiteetillä on tarpeeksi tietoa, fysiikan lakeja voidaan käyttää määrittämään koko universumin historia.”
-Pierre-Simon Laplace-
Sieltä hän loi kuvitteellisen hahmon, joka tunnetaan nimellä Laplacen demoni. Tällä olennolla on kyky tietää kaiken maailmankaikkeudesta (mukaan lukien kaikki sen muodostavien subatomisten hiukkasten yksityiskohdat). Tästä hän soveltaa fysiikan lakeja tulevaisuuden ennustamiseen ja menneisyyden kuvaamiseen tarkasti.
Tämä argumentti on pätevä, jos determinismi hyväksytään lähtökohtana. Kuten olemme jo analysoineet, se väittää, että tapahtumien nykytila on seurausta edellisestä tilastaan ja se puolestaan on syy seuraavaan.
Argumentit Laplacen demonia vastaan
Deterministinen näkökulma oli erityisen onnistunut, kun maailmankaikkeus suunniteltiin yksinomaan klassisen mekaniikan ja lineaaristen syy-seurausjärjestelmien perusteella. Kvanttimekaniikan, entropian ja kaaosteorian myöhempi ilmaantuminen haastoi kuitenkin taipumuksen soveltaa ennustuslogiikkaa kaikkeen, mitä tiedämme.
Kvanttimekaniikka ja Laplacen demoni
Kvanttimekaniikka esittelee indeterministisen maailmankaikkeuden mallin. Tämä johtuu siitä, että on havaittu, että subatomiset hiukkaset eivät todellakaan noudata klassisen mekaniikan lakeja.
Siksi niiden käyttäytymistä ei voida ennustaa, vaan vain todennäköisyydet. Siten Laplacen demoni ei todellakaan voi määrittää tarkasti tulevia tapahtumia.
Kaaosteoria
Yksi kaaosteorian suosituimmista komponenteista on perhosefekti, jonka viitataan useimmiten edustamaan pienten toimien suuria vaikutuksia.
Tämä vaikutus liittyy kuitenkin tapahtumien ennakoimattomuuteen. Joten perhosen siiven isku voi aiheuttaa tornadon, mutta se voi myös tuottaa lempeää tuulta jossain muualla. Emme voi tietää todellista tulosta.
Itse asiassa, vaikka järjestelmän kaikki muuttujat olisivat tiedossa, se voi käyttäytyä odottamattomasti riittävällä iteraatiolla.
Entropia
Entropia tarkoittaa epäjärjestystä, ja maailmankaikkeuden entropia kasvaa jatkuvasti. Siksi tämän teorian mukaan siitä tulee ajan myötä yhä epävakaampi ja on vaikeampi ennustaa, mitä tapahtuu tarkasti.
Lisäksi Laplacen demonin oletetaan tulkitsevan menneisyyttä käänteisellä nykyisyydellä. Termodynaamisen palautumattomuuden käsite kuitenkin mutkistaa tätä. Loppujen lopuksi joitain asioita ei voida palauttaa alkuperäiseen tilaan, jossa ne olivat, joten on mahdotonta tietää, mikä oli nyt tutkittavan alkutila.
Kyse ei ole vanhentuneesta teoriasta
Kuten olemme nähneet, kvanttimekaniikka, termodynamiikka ja kaaosteoria tarjoavat perustan Laplacen demonin olemassaolon kumoamiselle.
Meidän on kuitenkin pidettävä mielessä, että determinismilla on ollut ja on edelleen kiistaton arvo tieteiden kehityksessä. Itse asiassa nämä ovat perustaneet suuren osan löydöistään syyn ja seurauksen periaatteeseen.
Joten determinismin ja indeterminismin läsnäolo universumissa muistuttaa meitä sen laajuudesta ja siitä, kuinka vähän tiedämme siitä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Collier J. Holism and Emergence: Dynamical Complexity Defeats Laplace’s Demon. South African Journal of Philosophy [Internet]. 2013 [consultado 05 may 2022]; 30(2): 229-243. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.4314/sajpem.v30i2.67786
- Hoefer C. Causal Determinism [Internet]. California: Stanford Encyclopedia of Philosophy; 2016 [consultado 05 may 2022]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/determinism-causal/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.