Logo image
Logo image

Kyljellä nukkuminen alentaa sikiön kuoleman riskiä

2 minuuttia
Raskaana ollessa selällään nukkuminen voi aiheuttaa painetta verisuoniin vauvan painosta johtuen, mikä voi vaikeuttaa veren ja hapen kulkeutumista sikiölle.
Kyljellä nukkuminen alentaa sikiön kuoleman riskiä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Raskaus on yleensä sellaista aikaa, jolloin nainen ei saa nukutuksi kunnolla. Vatsan kasvaminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen ovat keskeytymättömien yöunien esteenä. Joidenkin naisten onnistuu löytää mahdollisimman miellyttävä asento, joten ainakaan se ei ole heille valtavan suuri ongelma.

On kuitenkin käynyt ilmi, etteivät kaikki nukkuma-asennot ole hyväksi raskaana oleville naisille. Selällään nukkumisen on todettu olevan haitallinen tapa raskauden viimeisellä kolmanneksella, sillä voi aiheuttaa vakavia riskejä sikiölle. Paras asento onkin kyljellään.

Journal of Obstetrics and Gynecology -lehdessä on julkaistu artikkeli, jonka mukaan selällään nukkumisen on todettu kaksinkertaistavan sikiön kuoleman riskin tässä raskauden vaiheessa. Sen sijaan tutkijat havaitsivat, että kyljellään nukkuvilla äideillä tämä riski oli pienempi.

Some figure

Tutkijat Iso-Britanniasta keräsivät tietoa 1 000 naisesta heidän raskautensa viimeisen kolmanneksen ajalta. MiNess-tutkimuksen tekijät tulivat siihen johtopäätökseen, että kylkiasento nukkuessa on turvallisempaa lapsen kannalta.

Asiantuntijoiden mukaan kyljellä nukkuminen 27. raskausviikon jälkeen alentaa sikiön kuoleman riskiä 3,7 %:lla. Selällään nukkuminen puolestaan 2,3-kertaistaa kuolleisuusriskin 28. raskausviikon jälkeen verrattuna toisella kyljellä nukkuviin äiteihin.

Kyseinen tutkimus on viimeisten vuosikymmenten laajin tästä aiheesta tehty tutkimus. Se vahvistaa samanlaisten pienempien tutkimusten tulokset, jotka saatiin BBC:n mukaan Uudessa-Seelannissa ja Australiassa.

Tämä sama tutkijaryhmä Iso-Britanniasta havaitsi myös sen, että yksi 225 raskaudesta päättyi sikiön kuolemaan.

Lue myös: Äidiksi 35. ikävuoden jälkeen

Miksi selällään nukkuminen lisää riskiä?

Some figure

Tähän mennessä ei ole löydetty selitystä siihen, miksi selällään nukkuminen lisää sikiön kuolleisuuden riskiä. Yhden hypoteesin mukaan selällään oleminen saa vauvan ja kohdun painamaan liiaksi verisuonia, mikä voi tukkia verenkierron ja sikiön hapensaannin.

Koska syytä ei ole vahvistettu ja se vaatii vielä lisätutkimusta, tutkijat suosittelevat raskaana olevia naisia nukkumaan kyljellään raskauden viimeisten kolmen kuukauden aikana varokeinona. Sillä ei ole väliä, kummalla kyljellä nukutaan. Selän taakse voi laittaa tyynyn estämään selälleen kääntymistä unen aikana.

Pitäisikö minun huolestua, jos herään selälläni? Onko tämä vaarallista vauvalle?

Some figure

Asiantuntijoiden mukaan raskaana olevien naisten ei tarvitse huolestua, jos he heräävät selällään. Tärkeintä on asento, jossa he käyvät nukkumaan; näin he ovat siinä asennossa pidempään.

Alexander Heazall, Tommy’s Stillbirth Research Center -tutkimuskeskuksen johtaja St. Maryn sairaalassa (Manchesterissä) johti tätä tutkimusta Iso-Britanniassa. Hän suosittelee, että tässä raskauden vaiheessa naiset nukkuisivat kyljellään joka kerta, myös päiväunien aikana.

Suosittelemme lukemaan: Ruskea viiva vatsassa raskauden aikaan

Alexander Heazell toteaa seuraavaa:

En halua, että naiset heräävät selällään ja ajattelevat: “Voi ei, nyt tein jotain kauheaa vauvalleni”. Tutkimuksessa tarkasteltiin nimenomaan sitä asentoa, jossa nainen käy nukkumaan. Tämä on tärkeää, sillä tässä asennossa ollaan kauemmin kuin muissa asennoissa. Sitä paitsi kukaan ei mahda mitään sille, missä asennossa on herätessään. Voit vaikuttaa vain siihen asentoon, jossa käyt nukkumaan.

Tämän tutkimuksen julkaisu ja tutkijan suositukset ilmaantuivat yhtä aikaa Sleep On Side -kampanjan lanseeraamisen kanssa. Tätä kampanjaa johtaa hyväntekeväisyysjärjestö Tommy’s.

Kampanjan pääasiallisena tarkoituksena on tiedottaa raskaana olevia naisia selällään nukkumisen riskeistä raskauden viimeisten kuukausien aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Heazell, A. E., Li, M., Budd, J., Thompson, J. M. D., Stacey, T., Cronin, R. S., … & McCowan, L. M. E. (2018). Association between maternal sleep practices and late stillbirth–findings from a stillbirth case‐control study. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 125(2), 254-262. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/1471-0528.14967

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.