Logo image
Logo image

Kun tiedät kuka olet, sinun ei tarvitse yrittää päteä

4 minuuttia
Ihmiset, jotka rakastavat sinua, tietävät, kuka olet. Sinun ei tarvitse todistella heille yhtään mitään. He tietävät rajasi sekä sen, missä heidän oikeutensa loppuvat ja sinun alkavat.
Kun tiedät kuka olet, sinun ei tarvitse yrittää päteä
Viimeisin päivitys: 29 tammikuuta, 2019

Itsetunto tarkoittaa tietoisuutta omasta arvosta. Tarve todistella tiettyjä asioita muille ihmisille hyväksynnän tai tunnustuksen saamiseksi on tarpeeton stressin lähde.

Jos ajattelet asiaa hiukan syvemmin ja analysoit sitä hetkisen, tulet ehkä huomaamaan, että teet tätä itsekin melko usein: yrität todistaa rakkautesi perheellesi tai ystävillesi, tai teet sellaisia asioita, joita et itse asiassa haluaisi tehdä.

On tietysti niin, että jos haluat tulla toimeen toisen kanssa, joskus ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä tiettyjä asioita suhteenne vahvistamiseksi. Tai saatat joutua tekemään asioita vain yhteiskunnan vaatimusten täyttämiseksi.

Tässä on kuitenkin aina rajansa, ja ne rajat ovat sinun omat arvosi ja – vieläkin tärkeämmin – oma henkilökohtainen arvokkuutesi, eli  itsetunto.

Aina kun päädyt kauemmas näistä arvoista ja löydät itsesi pakotettuna todistamaan asioita, jotka eivät tunnu aidosti sinulta, olet vaarassa kärsiä identiteettikriisistä tai masennuksesta.

Seuraavassa katsomme asiaa tarkemmin, joten jatka lukemista, mikäli haluat karsia elämästäsi turhan pätemisen tarpeen.

Aitona pysyminen on tapa olla vapaa ja voida hyvin

Sanan “ei” sanominen tarkoittaa joskus toisen ihmisen loukkaamista, tai vieläkin pahempaa, jonkun sinulle rakkaan henkilön pettymistä. Tästä huolimatta kyseinen pieni sana pystyy kuitenkin avaamaan loputtoman määrän ovia ja mahdollisuuksia. Itsetunto vahvistuu, tunnet oman arvon palaavan.

Tämä johtuu siitä, että kieltäytyminen tarkoittaa joskus myöntymistä, jos se tehdään oikealla hetkellä. Otetaan vaikka yksinkertainen esimerkki: olet ihmissuhteessa hyvin vaikean ihmisen kanssa, ja vaikka teidän välillänne onkin rakkautta, saat suhteesta itsellesi kyyneleitä ja onnettomuutta.

Hyvin ajoitettu “EI” – vaikka se olisikin vaikeaa ja rankkaa sanoa – antaa sinulle mahdollisuuden aloittaa alusta ja lopettaa suhde, jossa satutatte toisianne. Sen sijaan, jos jatkat samaa polkua, saat aikaiseksi vain oman itsesi etenemistä kauemmaksi ja kauemmaksi omasta itsestäsi. Näin ajaudut turhaan kärsimykseen.

Some figure

Rohkene näyttää se, kuka olet ja mitä haluat

Kun näytät sen, kuka olet ja mitä haluat, toteutat hyvin tarpeellista selviytymistekniikkaa. Se on kuin oman alueen merkitsemistä. Se kertoo toisille, kuinka pitkälle he voivat mennä ja mitä he tulevat löytämään, jos he ylittävät nuo rajat.

  • Tee hyvin selväksi alusta lähtien, mitkä omat arvosi ovat ja mitä olet valmis sietämään. Varmista, että toinen on selvillä siitä, mitä tietoa ei tarvita. Tämä tekee asioista helpompaa, ja tietysti se helpottaa yhdessä asumistakin.
  • Ihmiset, jotka eivät koskaan aseta omia rajojaan, avaavat itsensä toisille niin, että muut voivat ylittää nuo rajat, ja heiltä pyydetään aina hiukan enemmän. Tällöin toiset toivovat, että ihminen on aina heille käytettävissä, eivätkä he kunnioita henkilön oikeuksia tai tarpeita.
  • Tämä rajojen asettaminen on kaukana siitä, että kyseessä olisi liiallinen ego, joka sen sijaan eristää ihmisen maailmasta. Tätä rajojen asettamista tulisi sen sijaan katsoa sen juhlistamisena, kuka sinä itse olet. Sinun itsetunto määrittyy juuri näistä asioista.

Heti kun sinulla on selkeä käsitys siitä, kuka olet ja mitä haluat sekä siitä, mitä sinä et ole valmis sallimaan, tulet kokemaan sisäisen rauhan tunteen. Tulet myös tästä lähtien toimeen muiden kanssa paljon paremmin.

Tällöin olet täysin tietoinen siitä, että toisillakin on oikeus olla aitoja, spontaaneja ja vilpittömästi oma itsensä ilman, että heidän tarvitsisi teeskennellä.

Kenenkään ei tulisi tuntea velvollisuutta teeskennellä sellaista, jota he eivät ole.

Some figure

Tiedän kuka olen, ja minulla ei ole mitään todistettavaa

Vaikeus päätöksenteossa, epävarmuus ja huono itsetunto saavat ihmisen etsimään jatkuvasti ulkoista hyväksyntää, jotta hän voisi tuntea olonsa hyväksi. Tämä ei ole oikein.

Ne, jotka etsivät hyväksyntää muista ihmisistä, tulevat ajautumaan hyvin haitalliseen onnettomuuden tilaan. Tällaiset ihmiset yrittävät aina miellyttää kumppaneitaan, sillä “se on ainoa tapa”, jolla he voivat tuntea olonsa hyväksi.

  • Nämä ihmiset ovat kyvyttömiä sanomaan “ei” perheenjäsenilleen, vaikka asia olisikin vastoin heidän omia periaatteitaan. He pelkäävät toisten pettymistä enemmän kuin mitään muuta, tai sellaisen kuvan antamista, joka ei ole vastaava kuin vanhemmilla heistä on.
  • Kaikki tämä voi saada itsetuntosi laskemaan niin, että et voi omata positiivista, vahvaa ja aitoa kuvaa itsestäsi. Olet niin keskittynyt ulkoisiin asioihin, että et enää kuuntele omaa itseäsi. Ne, jotka eivät kuuntele itseään, lopettavat itsestään välittämisen ja päätyvät eksyksiin.
Some figure

Vahva itsetunto ja itseluottamus

Voitaisiin sanoa, että elämä on ennen kaikkea prosessi, jonka aikana löydät itsesi. Kun olet saavuttanut “sisäisen yhteyden”, pystyt luomaan tyydyttävämpiä suhteita myös toisiin ihmisiin.

Tällöin alat kohdata toisia vapaana ja tietoisena siitä, mitkä ihmisten oikeudet ovat. Koet sen, miten hienoa on rakentaa yhteisiä projekteja tuntien itsesi vapaaksi mutta samalla voimakkaasti muihin yhdistetyksi.

Tämä ei todellakaan ole mikään helppo asia. On silti vaivan arvoista päästä hitaasti siihen pisteeseen, jossa löydät tarpeellisen tasapainon lopettaaksesi teeskentelyn. Sinun ei enää tarvitse yrittää olla tai tuntea jotakin sellaista, joka ei ole sinulle aitoa.

Rohkeus ja itseluottamus sanoa “ei” ja sen tietäminen, että sinulla ei ole mitään todistettavaa, on aina hyvin vapauttavaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fallis, A. . (2013). La paz está en tu interior. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

  • Nocion, L., Sujeto, D., & Morin, E. (1994). LA NOCION DE SUJETO. Editorial Paidós. Argentina. Pp.

  • Zapata, H. (2001). Adulto Mayor: Participacion e Identidad. Revista Psicologia. https://doi.org/10.5354/0719-0581.2001.18562


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.